• Business

    Γ. Βήλος (Fraport) στο mononews: «Αυξημένη ζήτηση για το φετινό καλοκαίρι – Καταλύτης το πιστοποιητικό Covid»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιώργος Βήλος, Fraport Greece

    Γιώργος Βήλος, Fraport Greece


    Επανέρχεται η δυναμική των 14 προορισμών που εξυπηρετεί η Fraport στην Ελλάδα, με φόντο την αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών και την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

    Ήδη, μεγάλες αεροπορικές όπως η Lufthansa, η Air France, η British Airways και η Swiss βάζουν νέα δρομολόγια ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου ενώ η πλειονότητά τους έχει προγραμματίσει πτήσεις μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

    Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο mononews ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece, Γιώργος Βήλος, υπογραμμίζοντας πως εκπέμπεται από παντού μια αίσθηση συγκρατημένης αισιοδοξίας για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν.

    Εκτιμά μάλιστα πως η πρόσφατη θετική εξέλιξη σχετικά με το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 θα συμβάλει ουσιαστικά στην επιτάχυνση των αποφάσεων για ταξίδια κατά την καλοκαιρινή περίοδο και τονίζει πως η Fraport μετά και την ολοκλήρωση των πρόσφατων επενδύσεών της, που αναβάθμισαν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια είναι πανέτοιμη «να υποδεχθεί τους ταξιδιώτες με τρόπο αντάξιο της φήμης της Ελλάδας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού». Στην αναβαθμισμένη ταξιδιωτική εμπειρία, σπεύδει να τονίσει, θα συμβάλλει και η ανάπτυξη νέων σημείων εστίασης που ολοκληρώνεται πλήρως φέτος το καλοκαίρι, στα οποία περιλαμβάνει και η λειτουργία τριών νέων καταστημάτων «Burger King» στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας και Κω.

    -Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν;

    -Το φετινό καλοκαίρι χαρακτηρίζεται από συγκρατημένη αισιοδοξία και ελπίδα για ομαλότερες συνθήκες και μεγαλύτερες τουριστικές ροές συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτό είναι το μήνυμα που λαμβάνουμε από όλους τους φορείς της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας καθώς και από τους συνεργάτες μας στο εξωτερικό.

    Οι αεροπορικές εταιρείες αναμένουν την επανεκκίνηση και αναπροσαρμόζουν ανάλογα με τις εξελίξεις το δίκτυο τους επιλέγοντας τους πιο υγειονομικά «ασφαλείς» και δημοφιλείς προορισμούς. Παράλληλα οι τοπικές κοινωνίες έχουν προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ως προς το υγειονομικό κομμάτι της φιλοξενίας.

    Δεδομένης της εξέλιξης της πανδημίας, του  προγράμματος εμβολιασμού σε διεθνές επίπεδο, αλλά και της αρχικά περιορισμένης ζήτησης για ταξίδια τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως, ήταν αναμενόμενο η φετινή τουριστική περίοδος να αργήσει να ξεκινήσει. Ειδικά στο θέμα της ζήτησης, δηλαδή του μοχλού εκκίνησης της αεροπορικής δραστηριότητας, αυτό επηρεάστηκε σημαντικά από την αβεβαιότητα και την ανησυχία σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να μεταθέτουν σταδιακά τις διακοπές τους από τα μέσα του καλοκαιριού και μετά, ευελπιστώντας σε βελτίωση των συνθηκών λόγω του εμβολιασμού περισσότερων πληθυσμιακών ομάδων αλλά και στην υιοθέτηση απλοποιημένων και λιγότερο δαπανηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων. Στην κατεύθυνση αυτή είναι σαφές ότι η πρόσφατη θετική εξέλιξη σχετικά με το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19, θα συμβάλλει ουσιαστικά στην επιτάχυνση των αποφάσεων για ταξίδια κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

    Εστιάζοντας στο άμεσο μέλλον και καθώς ο ρυθμός των εμβολιασμών αυξάνεται, βλέπουμε να επανέρχεται η δυναμική των προορισμών, όπως αυτή αντανακλάται στις στρατηγικές αποφάσεις των αεροπορικών εταιρειών και τις αποφάσεις τους για νέα δρομολόγια και περισσότερες πτήσεις στα αεροδρόμια που εξυπηρετούμε.

    -Μπορείτε να αναφέρετε συγκεκριμένα παραδείγματα;

    -Ήδη από τα τέλη Μαΐου ξεκινήσαμε να καλωσορίζουμε στα αεροδρόμια μας νέες αεροπορικές εταιρείες, νέα δρομολόγια αλλά και επιπλέον συχνότητες στα ήδη υπάρχουσα. Οι 14 προορισμοί που εξυπηρετούμε έχουν αυξημένη ζήτηση για φέτος το καλοκαίρι. Και αυτό γιατί η Ελλάδα έχει καταγραφεί, ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι, στη συνείδηση του ταξιδιωτικού κοινού ως ασφαλής προορισμός αλλά καθώς επίσης γιατί η θέση της χώρας μας σε σχέση με άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, χάρη σε επενδύσεις που έχουν οδηγήσει στη βελτίωση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος.

    Μεγάλες εταιρείες όπως για παράδειγμα η Lufthansa, η Air France, η British Airways και η Swiss αυξάνουν σημαντικά την παρουσία τους στα 14 αεροδρόμια. Επιπλέον, η Aegean δημιουργεί 3 νέες βάσεις σε Κέρκυρα, Μύκονο και Ρόδο ενώ ξεκινά 26 νέα δρομολόγια σε 4 αεροδρόμιά μας. Η Ryanair θα δημιουργήσει 3 νέες βάσεις σε Κέρκυρα, Ρόδο και Χανιά και θα προσφέρει συνολικά 89 νέα δρομολόγια σε 10 αεροδρόμια της Fraport Greece. Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η ανάπτυξη που παρουσιάζει φέτος το καλοκαίρι η Wizz Air με 46 νέα δρομολόγια σε 8 αεροδρόμιά μας.

    Ως προς τις διασυνδέσεις με χώρες εκτός ΕΕ, η Qatar Airways επαναφέρει τα δρομολόγια από την Ντόχα προς την Μύκονο, η Gulf Air  ξεκινάει νέα δρομολόγια από το Μπαχρέιν προς την Μύκονο και την Σαντορίνη, η Wizz Air έχει ήδη εγκαινιάσει τη διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Abu Dhabi ενώ ξεκινάει νέα δρομολόγια από το Abu Dhabi σε Σαντορίνη ενώ η Flydubai ξεκινάει δρομολόγια προς Μύκονο. Παράλληλα  η S7 έχει ήδη ξεκινήσει απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα προς τη Θεσσαλονίκη ενώ αναμένεται να ξεκινήσει και τη διασύνδεση της Μόσχας με το αεροδρόμιο των Χανίων.

    Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι βάσει των στοιχείων προγραμματισμού πτήσεων που έχουμε στη διάθεσή μας, η πλειοψηφία των εταιρειών προσφέρει πτήσεις μέχρι και τον Οκτώβριο/αρχές Νοεμβρίου, γεγονός που θα μπορούσε να αντισταθμίσει μέρος της απώλειας πτητικού έργου που καταγράφεται στην αρχή της καλοκαιρινής περιόδου.

    -Πότε βλέπετε να αφήνουμε πίσω μας την πανδημία και να επιστρέφει η κανονικότητα στις αεροπορικές μετακινήσεις;  

    -Η πανδημία επηρέασε άμεσα και δραματικά τον κλάδο των αερομεταφορών, αφήνοντας το αρνητικό αποτύπωμά της στην κίνηση αεροδρομίων σε όλο τον κόσμο, με τα 14 αεροδρόμια  της Fraport Greece να μην αποτελούν εξαίρεση. Οι αεροπορικές εταιρείες περισσότερο από κάθε άλλη φορά ζητούν τη στενή συνεργασία των αεροδρομίων και των τοπικών κοινωνιών προκείμενου να διατηρήσουν τα δρομολόγιά τους και γιατί όχι να τα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο στην μεταπανδημική εποχή. H πανδημία επηρέασε σημαντικά το επιχειρησιακό μοντέλο των αεροπορικών εταιριών δεδομένου ότι άλλαξαν οι ταξιδιωτικές ανάγκες όπως για παράδειγμα η κάθετη μείωση μετακινήσεων για επαγγελματικούς σκοπούς, αλλά και ο τρόπος επιλογής ενός ταξιδιού από τους επιβάτες με στόχο τη μέγιστη ασφάλεια και ζητούμενο την απλοποίηση του. Υπάρχει δηλαδή τάση για ταξίδια μικρότερης διάρκειας και χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς. Το γεγονός αυτό το βλέπουμε πολύ έντονα στα αεροδρόμιά μας, με την έναρξη πολλών νέων απευθείας δρομολογίων προκειμένου αυτά να ανταποκρίνονται στα νέα ζητούμενα των επιβατών.

    Στη Fraport Greece κάνουμε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να κρατήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον των αεροπορικών εταιριών για τους προορισμούς μας με εντατικοποίηση της επικοινωνίας, με συνεχή προώθηση των προορισμών, με δημιουργία συνεργειών και μηχανισμών υποστήριξης αλλά και με παροχή στοιχείων απαραίτητων για την προτεραιοποίηση τους έναντι άλλων ανταγωνιστικών προορισμών. Ως προς την επιστροφή του κλάδου στην κανονικότητα, αυτή, βάσει των προβλέψεων των σχετικών διεθνών οργανισμών, αναμένεται να γίνει σταδιακά και σ’ έναν ορίζοντα 2-3 ετών.

    -Πρόσφατα ολοκληρώσατε επενδύσεις για την αναβάθμιση των περιφερειακών αεροδρομίων. Ποιοι είναι οι στόχοι σας από αυτή την επένδυση;

    Τον Ιανουάριο του 2021, τρεις μήνες νωρίτερα από τη συμβατική υποχρέωση, η Fraport Greece ολοκλήρωσε ένα μεγάλο, πρωτοποριακό έργο, με τεράστια οφέλη για το μέλλον της Ελλάδας, σηματοδοτώντας την αρχή μιας νέας εποχής. Οι εργασίες στα 14 αεροδρόμια δε σταμάτησαν ούτε μια στιγμή κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών τα τρία πρώτα χρόνια με υψηλή επιβατική κίνηση, ενώ συνεχίστηκαν και εν μέσω της πανδημίας ξεπερνώντας τις πολλές και σύνθετες δυσκολίες που προέκυψαν στην πορεία αυτή. Με όραμα την άριστη ταξιδιωτική εμπειρία, στόχος μας ήταν η δημιουργία 14 σύγχρονων αεροδρομίων που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των αεροπορικών εταιρειών, των επιβατών και των υπολοίπων χρηστών και θα συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα των προορισμών που εξυπηρετούμε.

    Η επένδυση για την αναβάθμιση των αεροδρομίων ύψους  περίπου μισού δις. ευρώ που υλοποιήσαμε, περιελάβανε την κατασκευή πέντε νέων σύγχρονων αεροσταθμών, πέντε επεκτάσεις και, τέσσερις αναδιαμορφώσεις αεροσταθμών, την κατασκευή και ανακαίνιση 12 πυροσβεστικών σταθμών και την ανακαίνιση 12 διαδρόμων αποπροσγείωσης. Τα 14 αεροδρόμιά μας είναι σήμερα έτοιμα να υποδεχτούν τις αεροπορικές εταιρίες και τους τουρίστες, παρέχοντας ολοκαίνουργιες και ανακαινισμένες υποδομές, άρτιο επιχειρησιακό περιβάλλον πλήρως εναρμονισμένο με τις ισχύουσα υγειονομικά πρωτόκολλα και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου εφάμιλλες των αντίστοιχων ευρωπαϊκών αεροδρομίων. Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι τα 14 αεροδρόμια πιστοποιήθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Αεροδρομίων (ACI World) για  την εφαρμογή ενδεδειγμένων μέτρων και βέλτιστων πρακτικών, με στόχο την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού.

    Συνοψίζοντας, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι εν μέσω αυτής της δύσκολης και πρωτόγνωρης κατάστασης για τον τουριστικό και τον αεροπορικό κλάδο, είμαστε πανέτοιμοι τόσο ως προς τις υποδομές και τις προσφερόμενες υπηρεσίες, όσο και ως προς την επιχειρησιακή λειτουργία, να υποδεχτούμε τους ταξιδιώτες με τρόπο αντάξιο της φήμης της Ελλάδας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού.

    -Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα ανάπτυξης νέων καταστημάτων μέσα στους χώρους των 14 περιφερειακών αεροδρομίων; Ποια νέα σημεία πρέπει να περιμένουμε μέσα στο 2021;

    -Αξιοποιήσαμε τη διεθνή εμπειρία και τα αποτελέσματα ερευνών καταναλωτικής συμπεριφοράς που έχουν γίνει σε ανταγωνιστικά αεροδρόμια του εξωτερικού αλλά και αυτών που έχουμε εκπονήσει σε όλα τα αεροδρόμιά μας, προχωρήσαμε στη δημιουργία μοντέρνων, ποιοτικών υποδομών σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και σε συνεργασία με αξιόπιστους και καταξιωμένους συνεργάτες. Το πλάνο ανάπτυξης των καταστημάτων και των σημείων εστίασης ολοκληρώνεται πλήρως φέτος το καλοκαίρι και νιώθουμε υπερήφανοι για το αποτέλεσμα που θα συμβάλλει σημαντικά στην αναβαθμισμένη ταξιδιωτική εμπειρία που θα προσφέρουμε στους επισκέπτες των 14 αεροδρομίων. Όταν αναλάβαμε τη διαχείριση των 14 αεροδρομίων το 2017 οι εμπορικοί χώροι και οι χώροι εστίασης ήταν συνολικά 11.500 τμ. Πλέον οι χώροι αυτοί ξεπερνούν συνολικά τα 30.000 τμ.

    Ως προς τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών, πέραν του ριζικού ανασχεδιασμού τους και της σύγχρονης αισθητικής τους, οι χώροι που καταλαμβάνουν έχουν διπλασιαστεί. Αναφορικά με τα καταστήματα εστίασης, πρωταρχικός μας σκοπός ήταν η αναβάθμιση του προϊόντος παρέχοντας μεγαλύτερη ποικιλία αλλά και υψηλότερη ποιότητα. Αναπτύξαμε με τους συνεργάτες μας, ελληνικές και ξένες εταιρίες εστίασης, νέα concept που συνδυάζουν τόσο τοπικές όσο και διεθνείς γεύσεις. Ήδη από τον πρώτο χρόνο διαχείρισης των 14 αεροδρομίων, πρωτοπορήσαμε ανοίγοντας στη Ρόδο το πρώτο κατάστημα Burger King στην Ελλάδα ενώ φέτος εγκαινιάζουμε τρία νέα καταστήματα Burger King στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας και Κω.

    Παράλληλα, προσελκύσαμε κι άλλα διεθνή και ελληνικά brands όπως είναι τα Starbucks, το Upper Crust, τα Flocafe, ο Γρηγόρης, ο Terkenlis, το La Pasteria και τα Goodys και εμπλουτίσαμε τις επιλογές εστίασης ανοίγοντας μπιραρίες και σύγχρονης αισθητικής εστιατόρια με Ελληνική και Ιταλική κουζίνα καθώς και με γεύσεις που είναι δημοφιλείς στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι επιβάτες μας.

    -Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού με το Ελληνικό Δημόσιο;

    -Για την Παραχώρηση των 14 αεροδρομίων, η Fraport Greece επένδυσε συνολικά 1,7 δις Ευρώ για την καταβολή της προκαταβολής προς το Ελληνικό Δημόσιο καθώς και για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων. Υπενθυμίζεται δε ότι η προσφορά της εταιρείας μας στη διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ ήταν περίπου 30% μεγαλύτερη σε σχέση με την δεύτερη υψηλότερη προσφορά.  Η εταιρεία μας, βρίσκεται στους πλέον πληττόμενους κλάδους από την πανδημία. Η επιβατική κίνηση κατέρρευσε εν μια νυκτί αλλά την ίδια στιγμή όλα τα αεροδρόμια όφειλαν –και οφείλουν- να βρίσκονται πάντοτε σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία ανεξαρτήτως του αριθμού των επιβατών. Υπό αυτό το πρίσμα, η εταιρεία μας επιδιώκει την εξεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης με το Ελληνικό Δημόσιο, πάντα στο πλαίσιο των όσων ορίζονται από τη Σύμβαση Παραχώρησης, η οποία και αποτελεί νόμο του Ελληνικού Κράτους.

    Fraport Greece: Πιστοποίηση 14 αεροδρομίων από τον Διεθνή Οργανισμό Αεροδρομίων για την εφαρμογή των μέτρων κατά Covid



    ΣΧΟΛΙΑ