• Business

    Γ. Σάμιος: «Ορόσημο η 6η Δεκεμβρίου για τη διάσωση της Folli Follie» – Πού «κολλάει» η συμφωνία με τους ομολογιούχους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Folli Follie

    Γιώργος Σάμιος, Folli Follie


    «Η ημερομηνία ορόσημο για την Folli Follie είναι η 6η Δεκεμβρίου, οπότε λήγει η προστασία από τους πιστωτές».

    Αυτό ανέφερε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Σάμιος, δηλώνοντας για μια ακόμη φορά αισιόδοξος για την τελική έκβαση της προσπάθειας διάσωσης με τη συμβολή των ομολογιούχων. «Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά και ίσως και την επόμενη εβδομάδα να ανακοινώσουμε κάτι πολύ θετικό», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια και πως θα πρέπει οπωσδήποτε το αργότερο μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου να έχει απευθυνθεί η πρόσκληση συναίνεσης προς τους ομολογιούχους για την έγκριση των τελικών όρων της συμφωνίας εξυγίανσης.

    Ο κ. Σάμιος μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης για την παρουσίαση της συνεργασίας της Folli Follie με την ΚΑΕ Ολυμπιακός ανέφερε πως μέχρι την 6η Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει επικυρωθεί η συμφωνία εξυγίανσης από τις γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων και να έχει κατατεθεί η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106 β και δ του πτωχευτικού κώδικα, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πτώχευσης.  «Για να αποφύγουμε τον κίνδυνο, πρέπει μέχρι τότε οριστικά και αμετάκλητα να έχουμε φθάσει στη επιτυχία της πρώτης φάσης που είναι η κατάθεση της αίτησης», σημείωσε, για να συμπληρώσει πως η εταιρεία δεν μπορεί να ζητήσει νέα παράταση της προστασίας από τους πιστωτές πέραν της 6ης Δεκεμβρίου.

    Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάρτιο οι ομολογιούχοι ενέκριναν την κατ’ αρχήν συμφωνία εξυγίανσης, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διάσωση της πολύπαθης εταιρείας. Έκτοτε ξεκίνησαν νέες διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, οι οποίες παρά την αισιοδοξία δεν τελεσφόρησαν ακόμη.

    Κληθείς να εξηγήσει τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Σάμιος ανέφερε πως υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες, αναγνωρίζοντας πως είναι ένας δύσκολος στόχος που δεν εξαρτάται μόνο από την εταιρεία. Όπως είπε πρόκειται για μια εξαιρετικά περίπλοκη συμφωνία, στην οποία εμπλέκονται πολλά μέρη ενώ διαρκώς προκύπτουν διάφορα θέματα νομικής και άλλης φύσης, τα οποία δυσκολεύουν τη διαδικασία.

    Δυσαρέσκεια για τους συμβούλους

    Ξεκαθάρισε πάντως πως το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στην ενδιάμεση χρηματοδότηση, -η οποία έχει «κλειδώσει» στα 14 εκατ. ευρώ- ή μόνο στους ομολογιούχους ή στους σύμβουλούς τους, αλλά σε όλα μαζί. Εστίασε ωστόσο στους συμβούλους των ομολογιούχων, οι οποίοι όπως είπε εγείρουν διαρκώς νέα ζητήματα που αφορούν κυρίως στον τρόπο που θα διασφαλισθούν τις αμοιβές τους, λέγοντας πως όλα αυτά συνιστούν μια εκβιαστική διαδικασία. «Είναι μια πολύ δύσκολη, παράξενη και πρωτόγνωρη διαδικασία, είναι ένα παζλ που διαρκώς καταρρέει…», σημείωσε για να συμπληρώσει πως δίδεται μάχη από την διοίκηση για να βρεθεί λύση.

    Σύμφωνα με τον κ. Σάμιο, η διοίκηση που ορίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με δικαστική απόφαση ύστερα από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν μένει άπραγη αλλά επεξεργάζεται και άλλες εναλλακτικές λύσεις στην περίπτωση που δεν προχωρήσει η συμφωνία με τους ομολογιούχους. Αν και απέφυγε να επεκταθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα, υπογράμμισε πως δεν «έπαιξε ποτέ» το ενδεχόμενο χρηματοδότησης από ξένο επενδυτή.

    Ερωτώμενος εάν έχει εξετασθεί η πιθανότητα συντεταγμένης πτώχευσης σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία με τους ομολογιούχους, ο κ. Σάμιος υποστήριξε πως δεν συζητείται κανένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς η διοίκηση είναι προσηλωμένη στην επιτυχία του εγχειρήματος. «Δεν σκεφτόμαστε την χρεοκοπία. Η συμφωνία είναι δρόμος χωρίς επιστροφή», τόνισε με νόημα για να προσθέσει πως «γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια και είναι κρίμα να πάει στράφι».

    Ανάκτηση της εμπιστοσύνης

    Η εταιρεία, σύμφωνα με τον έμπειρο μάνατζερ, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της Folli από τον Ιανουάριο του 2019 έχει περάσει σε άλλη φάση, κάτι που αποδεικνύεται και από τις συνεργασίες που συνάπτει με κορυφαίους οργανισμούς όπως η ΚΑΕ Ολυμπιακός, η Intersport του ομίλου Fourlis και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας ενώ παράλληλα διερευνά τις δυνατότητες να αναλάβει και πάλι την εκπροσώπηση διεθνών οίκων. «Έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη ομίλων προτού ακόμη απογαλακτιστεί η εταιρεία από τον παλιό οργανισμό. Δεν είναι εύκολο, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο…», σημείωσε ο ίδιος.

    Η εμπιστοσύνη αποτυπώνεται επίσης στην καλή συνεργασία της εταιρείας με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που φιλοξενούν τα καταστήματα της Folli Follie, τα οποία ανέρχονται σε 210 σε παγκόσμιο επίπεδο (εκ των οποίων 80 είναι στην Ελλάδα), ενώ επανέλαβε πως η εταιρεία εξακολουθεί να ανταποκρίνεται πλήρως στις υποχρεώσεις προς τους δημόσιους οργανισμούς, τους προμηθευτές και τους εργαζομένους της. Επιπλέον, το σήμα και τα προϊόντα Folli Follie παρά το ισχυρό πλήγμα που έχει υποστεί η φήμη τους, εξαιτίας του σκανδάλου εξακολουθούν να καταγράφουν ικανοποιητικές πωλήσεις.

    Η πανδημία πάντως όπως παραδέχθηκε ο κ. Σάμιος έχει επιδεινώσει σημαντικά τη ρευστότητα του ομίλου, ενώ τόνισε πως συνεχίζεται η προσπάθεια αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, τα οποία υπολογίζονται σε πάνω από 5 εκατ. ευρώ.

    Η σημασία της συνεργασίας με τον Ολυμπιακό

    Ανάλογες προσπάθειες θα γίνουν και για την ανάκτηση, όσο το δυνατόν περισσότερων περιουσιακών στοιχείων από την εκκαθάριση του υποομίλου στην Ασία, που βρίσκεται σε εξέλιξη (πέρα από την αποθήκη υπάρχουν και αποθέματα σε εμπόρευμα) καθώς παραμένει ο μεγαλύτερος πιστωτής. Απαντώντας σε ερώτηση για τον forensic έλεγχο που διενεργείται, είπε ότι βρίσκεται στο ενδιάμεσο στάδιο και αναμένεται να παραδοθεί στις αρμόδιες Αρχές όταν θα ολοκληρωθεί.

    Όσον αφορά στη συνεργασία με την ΚΑΕ Ολυμπιακός, ο κ. Σάμιος σημείωσε πως η πρώτη αντίδραση του καταναλωτικού κοινού είναι θετική, τονίζοντας πως θα αναδείξει περαιτέρω την έμφαση που δίνει η εταιρεία στο αθλητικό ένδυμα. Στο πλαίσιο της παραπάνω συνεργασίας, πέρα από τη διαφήμιση της εταιρείας στο γήπεδο «Ειρήνης και Φιλίας», όπου χρησιμοποιεί ως έδρα η ΚΑΕ Ολυμπιακός αναμένεται να ανοίξουν μπουτίκ του Ολυμπιακού με αθλητικά είδη αρχικά στο Factory Outlet της Πειραιώς και στη συνέχεια και στο Factory Outlet του Αεροδρομίου. Η συνεργασία έχει διάρκεια ενός έτους, με δικαίωμα να ανανεωθεί για ακόμη ένα χρόνο ανάλογα με την πορεία των αποτελεσμάτων.

    «Μας τίμησε με την εμπιστοσύνη του ο Ολυμπιακός, παρ’ ότι η εταιρεία κινούνταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας με τους παλαιούς μετόχους», ανέφερε ο κ. Σάμιος, λέγοντας πως ανάλογη προσπάθεια προβολής θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη, με αθλητές από ομάδες της πόλης.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ