• Business

    Folli Follie: Πόσα είναι τα μηνιαία έξοδα και η προσπάθεια για ειδικό εντολοδόχο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Folli Follie

    Γιώργος Σάμιος, Folli Follie


    Μπορεί η εισήγηση για παραπομπή σε δίκη της οικογένειας Κουτσολιούτσου και ακόμη 18 κατηγορούμενων για την πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie να μονοπώλησε τα βλέμματα την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο στην εισαγγελική πρόταση των 1.100 σελίδων υπάρχον και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για την Folli Follie που ήρθαν στο «φως» της δημοσιότητας.

    Όπως ότι η εισαγγελέας ζητά από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών να απορρίψει την αίτηση της εταιρείας για άρση της δέσμευσης του τραπεζικού λογαριασμού που διατηρεί στην τράπεζα J. Safra Sarasin Ltd (υποκατάστημα του Λονδίνου) και μαζί του ποσού των 1.087.000 ευρώ.

    H Folli Follie στην προσφυγή που κατέθεσε στις 2 Σεπτεμβρίου υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως το παραπάνω ποσό «προέρχεται από απολύτως νόμιμη πηγή, διότι ο τραπεζικός λογαριασμός είχε ανοιχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες και ο τραπεζικός λογαριασμός είναι της προσφεύγουσας εταιρίας και δεν περιλαμβάνεται στη δέσμευση που επιβλήθηκε».

    Επιπλέον, επισημαίνει πως έχει άμεσες βιοτικές ανάγκες, όπως η κάλυψη της μισθοδοσίας που ανέρχεται σε μηνιαία βάση σε 720.000 ευρώ κατά μέσο όρο, οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που ανέρχονται στα 2.000.000 ευρώ μηνιαίως και η αμοιβή των ορκωτών ελεγκτών – λογιστών για την πραγματοποίηση του τακτικού ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων για τις χρήσεις 2018, 2019 και τα έξοδα για την πρόοδο και ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσης. Συνολικά, τα έξοδα της Folli Follie υπολογίζονται σε 7.000.000 ευρώ τον μήνα.

    Αναδιάρθρωση χρέους

    Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η στέρηση του δεσμευθέντος ποσού δημιουργεί άμεσο και επικείμενο κίνδυνο η εταιρεία να βρεθεί σε παύση πληρωμών, προσθέτοντας πως «ο κατασχεθείς τραπεζικός λογαριασμός περιέχει ένα ποσό που είναι αναγκαίο στην προσπάθεια της προσφεύγουσας εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης του χρέους της». Κλείνει δε αναφέροντας πως ουδεμία σχέση έχει με τις αξιόποινες πράξεις που διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη.

    Κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της Folli εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την πρόταση απόρριψης της άρσης του παραπάνω τραπεζικού λογαριασμού αλλά και των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων που είναι δεσμευμένα, αισιοδοξώντας πως η δέσμευση θα αρθεί μετά την επικύρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης από το αρμόδιο δικαστήριο (υπολογίζεται μέσα στους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες το αργότερο) και την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών για την ενεργοποίηση της συμφωνίας εξυγίανσης που υπεγράφη με τους ομολογιούχους.

    «Προ των πυλών» ο ειδικός εντολοδόχος

    Προς αυτή την κατεύθυνση, το νομικό επιτελείο ετοιμάζεται μόλις επαναλειτουργήσουν τα δικαστήρια να καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να ορίσει τον ειδικό εντολοδόχο. Ο οποίος θα αναλάβει να συγκαλέσει νέα γενική συνέλευση και στη συνέχεια να ασκήσει το δικαίωμα ψήφου αντί των μετόχων που αρνούνται (σύμφωνα με το άρθρο 101 παρ. 3 του ΠτΚ).

    Αυτό βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι το δικαστήριο θα κρίνει ότι η άρνηση των μετόχων είναι αδικαιολόγητη και καταχρηστική. Κάτι που στην περίπτωση της Folli Follie εκτιμάται πως μπορεί να αποδειχθεί, καθώς διακυβεύεται η επιβίωση της εταιρείας και εάν δεν εγκριθεί η συμφωνία η εταιρεία θα πτωχεύσει, συμπαρασύροντας μαζί περίπου 700 θέσεις εργασίας.

    Τα Factory Outlet

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie μιλώντας πρόσφατα σε δημοσιογράφους ανέφερε πως η εκταμίευση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης των 13 εκατ. ευρώ που έλαβε πρόσφατα σε συνέχεια της συμφωνίας εξυγίανσης με τους ομολογιούχους έδωσε «βαθιά ανάσα» στη ρευστότητα της εταιρείας, την οποία όπως είπε φροντίζει να διαχειρίζεται με σύνεση, ώστε να κρατηθεί «ζωντανή» μέχρι την επικύρωση του σχεδίου διάσωσης από τη Δικαιοσύνη.

    Η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου πάντως βοηθά την κατάσταση, αφού μεγάλο μέρος των καταστημάτων που εξακολουθεί να διατηρεί η εταιρεία μπήκαν και πάλι στη μάχη της κατανάλωσης (π.χ. Collective, Nike, Links of London). Βέβαια, εκτός μάχης παραμένει το βαρύ πυροβολικό του ομίλου, που φέρνει και τα περισσότερα έσοδα, τα πολυκαταστήματα «Factory Outlet».

    Διαβάστε επίσης:

    Folli Follie: Ολόκληρη η εισαγγελική πρόταση για την οικογένεια Κουτσολιούτσου – Τι αναφέρει η εισαγγελέας

    Εισαγγελική πρόταση: Να δικαστούν για κακουργήματα η οικογένεια Κουτσολιούτσου κι άλλοι 18 για το σκάνδαλο της Folli Follie

    Folli Follie: Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος καταψήφισαν το σχέδιο εξυγίανσης – Τα επόμενα βήματα της διοίκησης

     



    ΣΧΟΛΙΑ