• Business

    Γ. Καρανίκας (ΕΣΕΕ): «Κρίσιμη η τρέχουσα εβδομάδα για τις θερινές εκπτώσεις – Άμεση εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης»

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Γιώργος Καρανίκας, ΕΣΕΕ

    Γιώργος Καρανίκας, ΕΣΕΕ


    Σε καταλύτη πολύ σημαντικών εξελίξεων μπορεί να εξελιχθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Μάλιστα, είναι κοινή πεποίθηση στον επιχειρηματικό κόσμο ότι η ιστορική απόφαση της ΕΕ μπορεί να αποδειχθεί «game changer» για την ελληνική οικονομία, υπό μια βασική προϋπόθεση: ότι τα χρήματα θα αξιοποιηθούν σωστά.

    «Το μυστικό είναι στην αξιοποίηση», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΣΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας), Γιώργος Καρανίκας, σημειώνοντας πως «την τελευταία 20ετία δόθηκαν πολλά χρήματα στη χώρα μας, τα οποία δυστυχώς δεν διαχειριστήκαμε σωστά» και εύχεται αυτή την φορά να διδαχθήκαμε από τα λάθη του παρελθόντος. Θεωρεί πως η επιτροπή Πισσαρίδη είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε τα ευρωπαϊκά κονδύλια να διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία και να τεθούν οι βάσεις για την επίτευξη μακροχρόνιας ανάπτυξης.

    Εξίσου σημαντικό σύμφωνα με τον κ. Καρανίκα είναι και η ταχύτητα διοχέτευσης των πόρων στις επιχειρήσεις. Όπως λέει, δεν πρέπει επ’ ουδενί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες να δημιουργήσουν πρόβλημα, καθυστερώντας την εκταμίευση των χρημάτων, αντίθετα, πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να «τρέξουν» γρήγορα. Διότι, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να πέσουν γρήγορα φρέσκα κεφάλαια στην αγορά. Μια αγορά που σήμερα υποφέρει από έλλειψη ρευστότητας και αναιμικούς τζίρους. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα έρθουν «ως μια πραγματική ένεση ρευστότητας στη δοκιμαζόμενη αγορά». Ούτε οι θερινές εκπτώσεις που είναι σε εξέλιξη δεν ικανές –μέχρι στιγμής τουλάχιστον- να αναστρέψουν την πτωτική πορεία που ξεκίνησε μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού. Και αυτό παρά τις γενναίες προσφορές που φθάνουν ακόμη και το 70%!

    Σύμφωνα με τον κ. Καρανίκα, η εβδομάδα που διανύουμε είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την εξαγωγή των τελικών συμπερασμάτων αναφορικά με την πορεία των εκπτώσεων και την απήχησή τους στους καταναλωτές. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει κάποια θετική αντίδραση εκ μέρους του αγοραστικού κοινού ενόψει των διακοπών του Αυγούστου. Κάτι που θα συμβάλλει να καλυφθούν μερικώς ή και ολικώς οι απώλειες που καταγράφηκαν κατά τις πρώτες ημέρες των εκπτώσεων.

    Μονόδρομος οι μειώσεις φόρων

    Υπό αυτές τις συνθήκες, πρόεδρος της ΕΣΕΕ θεωρεί επιβεβλημένη τη μείωση της φορολογίας, ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιβαρύνονται με υπέρμετρους φόρους (τέλος επιτηδεύματος, προκαταβολές φόρου, κα.).

    «Είναι μονόδρομος οι φοροελαφρύνσεις», σημειώνει και προσθέτει πως οι όποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να αναληφθούν άμεσα, και σίγουρα μέσα στο 2020 καθώς πολλές επιχειρήσεις είναι στο όριο της επιβίωσης, ειδικά εκείνες που ασχολούνται με τον τουρισμό.



    ΣΧΟΛΙΑ