• Ναυτιλία

    Γ. Αλαφούζος: Στην αγορά του Όσλο αύριο οι μετοχές της Okeanis Eco Tankers. Tι λένε οι αναλυτές

    Γιάννης Αλαφούζος

    Γιάννης Αλαφούζος. Μέτοχος Okeanis Eco Tankers


    Θετικές είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την χρονική στιγμή της εισαγωγής των μετοχών της Okeanis Eco Tankers, συμφερόντων της οικογένειας Αλαφούζου, στη χρηματιστηριακή αγορά του Όσλο.

    Έχοντας συγκεντρώσεις 100 εκατ. δολάρια μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, οι μετοχές της εταιρίας ξεκινούν αύριο τη διαπραγμάτευση τους στη Merkur Market και σύμφωνα με την νορβηγική εταιρία Gersemi Research, η χρονική συγκυρία εισαγωγής της εταιρίας στο χρηματιστήριο είναι η ιδανική.

    Η ναυτιλιακή διαθέτει έξι δεξαμενόπλοια, στο νερό, ενώ εννέα ακόμη νεότευκτα είναι υπό κατασκευή. Σύμφωνα με τον Joakim Hannisdahl της Gersemi Research, το 77% του στόλου της εταιρίας θα παραδοθεί από τώρα μέχρι και το τέλος του 2019.

    Ο αναλυτής της Gersemi δίνει σύσταση “buy” (αγορά) για τις μετοχές της νεοεισηγμένης εταιρίας, εκτιμώντας ότι είναι “φθηνές” για το στοίχημα της ανάκαμψης της αγοράς των τάνκερ πετρελαίου.

    Στο report του ο Joakim Hannisdahl αναφέρει ότι σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δημόσιες προσφορές που έλαβαν χώρα την ίδια περίοδο, όπως αυτές των εταιριών Genco, Star Bulk και Goodbulk, η ανταπόκριση ήταν χλιαρή.

    Μέσω της μείωσης των ζητούμενων κεφαλαίων από το αρχικό ποσό των 150 εκατ. δολ. και τη διαμόρφωση του εύρους της τιμής της μετοχής χαμηλότερα στα 9,25 δολ. με 10,25 δολ. ανά μετοχή, το βιβλίο των προσφορών έκλεισε με επιτυχία.

    Όπως τονίζει ο αναλυτής: “Αναμένουμε ότι η Okeanis Eco Tankers θα μπορέσει να καλύψει τα υπόλοιπα κεφάλαια που χρειάζεται χωρίς να προχωρήσει στη διάθεση περισσότερων μετοχών, εάν οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων ανατιμηθούν. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι θα υπάρξει ανατίμηση του ενεργητικού κατά 45% μέχρι το τέλος του 2019, όταν η παράδοση του στόλου της εταιρίας θα ολοκληρωθεί.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Gersemi, η ναυτιλιακή θα καταγράψει κέρδη 23 εκατ. δολ. το 2019, τα οποία θα αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια και θα ανέλθουν 82 εκατ. δολ. το 2020 και 101 εκατ. δολ. το 2021.

    Σημειώνεται ότι η οικογένεια Αλαφούζου δραστηριοποιείται στη ναυτιλία από το 1964 και έχει δημιουργήσει ισχυρές σχέσεις με σημαντικούς διεθνείς ναυλωτές, όπως οι Vitol, Trafigura, Koch και Total.

    Επικεφαλής της διοικητικής ομάδας της Okeanis είναι ο κ. Ιωάννης Αλαφούζος, Διευθύνων Σύμβουλος της Kyklades Maritime (ναυτιλιακή της οικογένειας Αλαφούζου), ενώ η κα Θάλεια Καλαφάτη, με 38 χρόνια εμπειρίας στη χρηματοδότηση πλοίων, έχει αναλάβει τη θέση της CFO. Επίσης, ο κ. Αριστείδης Αλαφούζος είναι COO της νέας εταιρίας.

    ναυτιλία ναυλαγορά

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Ε. Πιστιόλης: Σημαντική συμφωνία της Top Ships με την Cargill

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Νορβηγία: Καινοτομεί και δοκιμάζει το πρώτο αυτόνομο «φέρι» στον κόσμο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Α. Φράγκου: Το… οικογενειακό deal που ετοιμάζει η Navios Acquisition



    ΣΧΟΛΙΑ