• bloomberg

    Financial Times

    FT: Γιατί ήταν σημαντική για τράπεζες και αγορές η έκδοση του Tier II από την Τράπεζα Πειραιώς

    • του Philip Stafford
    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς


    Η Τράπεζα Πειραιώς πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο στις αγορές κεφαλαίου της Ευρώπης την Τετάρτη, καθώς ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που βγήκε στις αγορές με ομολογιακή έκδοση από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

    Ύστερα από ένα τριήμερο roadshow, η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα πούλησε 400 εκατ. ευρώ ομολόγων τύπου «Lower Tier 2», δηλαδή περισσότερα απ’ όσα στόχευε αρχικά, γεγονός που θα βελτιώσει τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας κατά περίπου 90 μονάδες βάσης.

    Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, έκανε λόγο για «ψήφο εμπιστοσύνης» για τη συνολική πρόοδο που έχει σημειώσει η Τράπεζα Πειραιώς για την ενίσχυση του ισολογισμού της.

    Η έκδοση της Τετάρτης από την Τράπεζα Πειραιώς σηματοδοτεί μία σημαντική στιγμή γιατί, ενώ η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές μετά την κρίση χρέους το 2014, οι τράπεζες της, ως επί το πλείστον, απείχαν από τις αγορές μετά το 2008.

    Η Τράπεζα Πειραιώς είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να βγει στις αγορές πέρυσι, αλλά επέλεξε να επικεντρωθεί στην αναδιάρθρωση.

    Πριν από λίγες ημέρες, ανακοίνωσε ότι προχωρά σε συνεργασία με τον σουηδικό όμιλο Intrum για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων της. Ένα deal 27 δισ. ευρώ.

    Η τιμή της μετοχής της τράπεζας, σε απόσταση αναπνοής από τα 3 ευρώ ανά μετοχή ΠΕΙΡ 0,53% 3,78, έχει υπερτριπλασιαστεί φέτος.

    Το κουπόνι για τα ομόλογα που πουλήθηκαν αυτήν την εβδομάδα ήταν υψηλό, στο 9,75%. Σχεδόν τετραπλάσιο εκείνου που έδωσε για μια παρόμοια έκδοση η ισπανική BBVA τον Φεβρουάριο.

    Αν, όμως, η Πειραιώς μπορεί να αντλεί με επιτυχία κεφάλαια, μπορεί να μπουν στον πειρασμό να βγουν στις αγορές κι άλλες τράπεζες.

    Οι ρυθμιστικές Αρχές εξακολουθούν να είναι πολύ θετικές σε ό,τι αφορά τη χρήση μέσων κεφαλαιακής ενίσχυσης σαν και αυτό: αν οι τράπεζες μπορούν να αντλούν κεφάλαια που έρχονται σε δεύτερη προτεραιότητα έναντι των καταθετών ή μπορούν ακόμη και να ακυρωθούν υπό συγκεκριμένες συνθήκες, οι τράπεζες είναι λιγότερο πιθανό να καταρρεύσουν ή να κινδυνεύσουν από μαζικές αναλήψεις.


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ