• Business

    Fourlis: Νέο «πακέτο» διάθεσης Stock options και δωρεάν μετοχών σε στελέχη, αξίας €9,3 εκατ.

    Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος Fourlis

    Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος Fourlis


    Παραδοσιακή αξία δείχνουν να συνιστούν τα θεσπισμένα κίνητρα επιβράβευσης στελεχών της Fourlis Συμμετοχών. Ενός εκ των μεγαλύτερων εμπορικών ομίλων της χώρας, που μετράει 35 χρόνια παρουσίας στη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας.

    Προς την ίδια αυτή κατεύθυνση της παροχής κινήτρων, κινείται και το νέο, κυλιόμενο πρόγραμμα διάθεσης μετοχών. Το οποίο είναι από τα θέματα που ζητείται η έγκριση των μετόχων στη γενική συνέλευση της 16ης Ιουνίου.

    Όπως προκύπτει από το σχέδιο των αποφάσεων, πρόκειται για την αναθεώρηση του πρo-εξαετίας θεσμοθετημένου μακροπρόθεσμου προγράμματος ανταμοιβής των στελεχών της Fourlis. Στη νέα του έκδοση, προβλέπεται η παροχή stock options, αλλά και η διάθεση δωρεάν μετοχών (stock grands).

    Με μάλλον γενναιόδωρα χαρακτηριστικά όλα αυτά, αφού το συνολικό «πακέτο» των παροχών ανέρχεται σε 2.150.000 μετοχές, η τωρινή αξία των οποίων είναι 9,3 εκατ. ευρώ. Αντιστοιχεί δηλαδή στο 4,12% της χρηματιστηριακής αξίας της Fourlis, η οποία διαμορφώνεται τώρα 225,7 εκατ. ευρώ εν συνόλω.

    Το μετοχικό μπόνους έχει δύο διακριτούς άξονες εφαρμογής. Ο πρώτος αφορά το επονομαζόμενο «Πρόγραμμα ομαλής διαδοχής ανώτατων στελεχών». Με δικαιούχους τα ανώτατα στελέχη της εταιρείας και των συνδεδεμένων με αυτήν θυγατρικών εταιρειών. Ειδικότερα, δε, τους Διευθύνοντες Συμβούλους των εταιρειών αυτών, με δεκαπενταετή προϋπηρεσία στον Όμιλο. Οι οποίοι και θα επιλέγονται κατά την εύλογη κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «εν όψει της επικείμενης αποχώρησής τους, σε επιβράβευση και αναγνώριση της μακρόχρονης προσφοράς και συμβολής τους στην ανάπτυξη του Ομίλου Fourlis».

    Στους δικαιούχους παρέχεται το δικαίωμα να αγοράζουν μετοχές (stock option) σε σταθερή τιμή και να μπορούν να ασκούν αυτό το δικαίωμα μέσα σε ορισμένη χρονική περίοδο στο μέλλον. Οι ασκούντες το δικαίωμα αυτό  αποκομίζουν κέρδη αν, κατά το χρόνο άσκησης του δικαιώματος, η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής είναι υψηλότερη της τιμής κτήσης.

    Με τον τρόπο αυτό προβλέπεται να χορηγηθούν 850.000 δικαιώματα για ισάριθμες μετοχές, που είναι το «πλαφόν» της παροχής. Η τιμή διάθεσης θα είναι στην ονομαστική αξία της μετοχής, την ημέρα της απόφασης της γενικής συνέλευσης. Ήτοι στο 1 ευρώ με τα τρέχοντα δεδομένα, όταν η χρηματιστηριακή της αξία είναι τώρα στα 4,33 ευρώ.

    Η απονομή της μίας και μόνης σειράς δικαιωμάτων θα γίνει στη χρονική περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο της εφετινής χρονιάς. Η ημερομηνία ωρίμανσης των δικαιωμάτων θα είναι στις 23 Νοεμβρίου του 2025. Από τότε θα μπορούν να τα ασκούν οι δικαιούχοι, με ακροτελεύτια προθεσμία έως τις 15 Δεκεμβρίου του 2029.

    Με τα σημερινά δεδομένα και αφαιρουμένου του κόστους κτήσης, το stock options αποδίδει κέρδη 2,83 εκατ. ευρώ, που είναι λογικό και αναμενόμενο να διευρυνθούν στην πορεία των χρόνων.

    Μέχρι 1.300.000 δωρεάν μετοχές

    Ο δεύτερος άξονας των παροχών της Fourlis έχει τον κωδικό «Πρόγραμμα προσέλκυσης, διατήρησης και παρότρυνσης ανώτατων στελεχών». Δικαιούχοι στην περίπτωση αυτή θα είναι μόνο τα ανώτατα στελέχη της εταιρείας και των συνδεδεμένων με αυτή η θυγατρικών. Οι οποίοι και θα επιλέγονται κατά την εύλογη κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου,  λαμβάνοντας υπόψη τη συνεισφορά τους στην επίτευξη των στρατηγικών πλάνων του Ομίλου Fourlis.

    Εν συνόλω θα παραχωρηθούν 1.300.000 δωρεάν μετοχές, που συνιστούν και τον μέγιστο αριθμό του συγκεκριμένου μπόνους.

    Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε τρεις ετήσιες σειρές. Αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2024 και εν συνεχεία τον Μάρτιο του 2025 και του 2026. Ανά σειρά, οι παραχωρούμενες μετοχές μέσω κεφαλαιοποίησης αποθεματικών, θα είναι 433.333 και θα έχουν διετή περίοδο υποχρεωτικής διακράτησης από τους δικαιούχους.

    Οι στόχοι των παροχών

    Το νέο «πακέτο» των μετοχικών παροχών, σε συνέχεια και άλλων μακροπρόθεσμων προγραμμάτων stock options  που έχουν «τρέξει» κατά το παρελθόν, έχει διπλό στόχο, όπως επισημαίνεται από την ίδια την εταιρεία:

    Ο πρώτος είναι να εξασφαλίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις ομαλής διαδοχής ανώτατων στελεχών, επιβραβεύοντας την προσφορά τους.

    Και ο δεύτερος, να προσελκύσει, να παροτρύνει και να διατηρήσει ανώτατα στελέχη, των οποίων οι υψηλές διοικητικές ικανότητες και η προσωπική επιρροή, αποτελούν προστιθέμενη αξία για τον εμπορικό όμιλο. Ο οποίος διαθέτει αυτή τη στιγμή 10 διευθυντικά στελέχη, ενώ πέραν την Ελλάδος έχει επιχειρηματική παρουσία στην Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Έχοντας πλέον αποχωρήσει από την Τουρκία.

    Στη διάρκεια της περσινής χρήσης η καθαρή κερδοφορία της Fourlis Συμμετοχών διαμορφώθηκε σε 19,76 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 71,4%. Με τις πωλήσεις να ενισχύονται κατά 14%, το μικτό περιθώριο κέρδους να ανεβαίνει στο 45%, ενώ κατά 14,1% υπήρξε αύξηση στα χρηματοοικονομικά κόστη.

    Το παζλ των εταιρικών αμοιβών

    Από την υποβαλλόμενη στη γενική συνέλευση έκθεση αποδοχών, προκύπτει ότι ο Βασίλης Φουρλής έλαβε πέρσι συνολικές, μικτές αμοιβές 919.433 ευρώ. Έχοντας τις θέσεις Προέδρου στη Fourlis Συμμετοχών, Αντιπροέδρου στη Housemarket, αλλά και Προέδρου στην οδεύουσα προς εισαγωγή στο χρηματιστήριο Trade Estates ΑΕΕΑΠ. Οι περσινές αυτές αποδοχές ήταν αυξημένες κατά 13,1%, συμπεριλαμβανομένου και του μπόνους επίτευξης στόχων, ύψους 174.121 ευρώ.

    Ο επί 17 χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος Απόστολος Πεταλάς, που παραιτήθηκε πρόσφατα και αντικαταστάθηκε από τον Δημήτρη Βαλαχή, είχε λάβει πέρσι μικτές αποδοχές 439.223 ευρώ.

    Η Δάφνη Φουρλή, πρώτη ξαδέλφη του Βασίλη Φουρλή, με θέσεις Αντιπροέδρου στη Fourlis Συμμετοχών, τη Housemarket και την Intersport, στην κοινή επενδυτική μερίδα της οποίας βρίσκεται το 17,34% της εισηγμένης, έλαβε πέρσι 193.614 ευρώ μικτές αποδοχές. Χωρίς ουσιαστική μεταβολή από την προηγούμενη χρονιά και χωρίς οικονομικό μπόνους.

    Για τη Δάφνη Φουρλή, αδελφή του Βασίλη, Διευθύντρια κοινωνικής υπευθυνότητας και συνάμα εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ, οι περσινές αποδοχές διαμορφώθηκαν στα 279.229 ευρώ μικτά. Κάπου 10 χιλιάδες ευρώ λιγότερα από το προηγούμενο έτος, λόγω του χαμηλότερου αυτή τη φορά μπόνους επίτευξης στόχων.

    Χρηματιστηριακά η μετοχή της Fourlis καταγράφει κέρδη 33,2% από την αρχή της εφετινής χρονιάς, έχοντας ενισχυθεί κατά 9,6%  μετά από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

    Διαβάστε επίσης

    Fourlis: Παραιτήθηκε από το ΔΣ ο Αντιπρόεδρος David Watson

    Fourlis: «Αγκάθι» η αδυναμία εξεύρεσης προσωπικού σε IKEA και Intersport

    Φουρλής: Με ενεργητικό €250 εκατ. θα μπει η Trade Estates στο Χρηματιστήριο

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ