• Business

    Φορτσάρει με νέες επενδύσεις η «Πίνδος»

    Ο γενικός διευθυντής του ΑΠΣΙ «Πίνδος», Λάζαρος Τσακανίκας

    Ο γενικός διευθυντής του ΑΠΣΙ «Πίνδος», Λάζαρος Τσακανίκας


    Δύο νέα επενδυτικά σχέδια ύψους 19 εκατ. ευρώ δρομολογεί ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων (ΑΠΣΙ) «Πίνδος».

    Παράλληλα «τρέχει» το πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα 2020-2025 ύψους 44 εκατ. ευρώ και ήδη έχει ολοκληρωθεί η νέα μονάδα επεξεργασίας κοτόπουλου και στο τέλος του έτους ολοκληρώνεται η καινούργια γραμμή σφαγής και τυποποίησης.

    Η «Πίνδος» κατέθεσε προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης τις δύο προτάσεις των επενδυτικών σχεδίων. Η πρώτη πρόταση ύψους 12 εκατ. ευρώ αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τον εκσυγχρονισμό του εργοστάσιου ζωοτροφών  και των κέντρων διανομής και η δεύτερη ύψους 7 εκατ. ευρώ αφορά στο εκσυγχρονισμό των εκκολαπτηρίων και του μεταφορικού στόλου του Συνεταιρισμού.

    «Το ένα επενδυτικό σχέδιο που καταθέσαμε στην πρώτη προκήρυξη του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ήδη στη φάση της κοστολόγησης και εκτιμούμε ότι θα εγκριθεί, ενώ το δεύτερο το καταθέσαμε χθες» επισημαίνει στο mononews.gr o γενικός διευθυντής του ΑΠΣΙ «Πίνδος», Λάζαρος Τσακανίκας.

    Η «Πίνδος» με 286,1 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών το 2021 και κέρδη μετά από φόρους στις 610.000 ευρώ είναι αντιμέτωπη όπως όλη η βιομηχανία με το ενεργειακό κόστος και επιπρόσθετα με τις τεράστιες ανατιμήσεις των ζωοτροφών. Ωστόσο στους πρώτους μήνες του 2022 αυξάνει τζίρο αλλά και όγκο πωλήσεων.

    Στο πρώτο επτάμηνο της φετινής χρονιάς είμαστε στις πωλήσεις στο +18%  σε σχέση με πέρυσι, σημειώνει ο κ. Τσακανίκας ενώ αυξημένος είναι και όγκος πωλήσεων. «Η παραγωγή μας είναι ενισχυμένη κατά 4% σε σχέση με πέρυσι» τονίζει σχολιάζοντας ότι η αύξηση του κύκλου εργασιών δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των ανατιμήσεων.

    Το κόστος ενέργειας και οι ανατιμήσεις που έρχονται

    Τα προϊόντα της εταιρείας έχουν αυξηθεί κατά 12% φέτος  και έρχεται δεύτερη αύξηση 8% έως το τέλος του 2022 εξαιτίας του αυξημένου ενεργειακού κόστους που εκτοξεύει τα λειτουργικά έξοδα.

    Το κόστος ενέργειας είναι πενταπλάσιο σε σχέση με πέρυσι. «Τον Ιούνιο του 2021 το κόστος ενέργειας για όλα τα εργοστάσια ήταν  στις 100.000 τον μήνα και τον φετινό Ιούλιο το κόστος φτάνει στις 500.000 ευρώ» υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής της «Πίνδος» προσθέτοντας πώς η συνολική επιβάρυνση από το κόστος ζωοτροφών και το ενεργειακό είναι 30 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021.

    Αν και η «Πίνδος» ιδρύθηκε πριν από 64 χρόνια από επτά αγρότες από τον Νομό Ιωαννίνων για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, με το πέρασμα των χρόνων αναπτύχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας. Η «Πίνδος» με 500 πλέον μέλη και 1.200 εργαζόμενους παράγει περισσότερα από 40 εκατ. κοτόπουλα τον χρόνο, εκκολάπτει 1.200.000 αυγά την εβδομάδα και περισσότερα από 60.000.000 αυγά ετησίως έχοντας ηγετική θέση στην αγορά με μερίδιο 37%. Διαθέτει 18 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, 250 ιδιόκτητα φορτηγά-ψυγεία και περισσότερα από 7.000 σημεία πώλησης.

    Διαβάστε επίσης

    Γιάννης Μασούτης: Σε εποχές μνημονίων επιστρέφουν τα σούπερ μάρκετ

     



    ΣΧΟΛΙΑ