• Business

    Πίνδος: Πόσο βαραίνει το ταμείο η αύξηση του κατώτατου μισθού

    Ο γενικός διευθυντής του ΑΠΣΙ «Πίνδος», Λάζαρος Τσακανίκας

    Ο γενικός διευθυντής του ΑΠΣΙ «Πίνδος», Λάζαρος Τσακανίκας


    Μια χρονιά με αύξηση τζίρου, παραγωγής αλλά και κερδοφορίας ήταν το 2022 για τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «Πίνδος».

    Ο όμιλος αύξησε τις πωλήσεις του κατά 25% και τον όγκο παραγωγής κατά 8% σύμφωνα με τα όσα λέει στο mononews.gr ο γενικός διευθυντής του ΑΠΣΙ «Πίνδος», Λάζαρος Τσακανίκας.

    Παρά την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και του κόστους των ζωοτροφών η «Πίνδος» βελτίωσε και την κερδοφορία της έναντι του 2021. Ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς έχει θετικό πρόσημο, για την αγορά η χρονιά είναι δύσκολη.

    Παραμένει πρόβλημα το ενεργειακό

    Όπως εξηγεί ο κ. Τσακανίκας, ο πληθωρισμός είναι ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα, με την ακρίβεια στα τρόφιμα να έχει ανθεκτικότητα. Θα φανεί πόσο αυτό θα επηρεάσει την κατανάλωση και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει σε επίπεδο πωλήσεων.

    Την ίδια ώρα η μικρή αποκλιμάκωση που σημειώνεται στις ζωοτροφές αλλά και το κόστος ενέργειας που παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα για τις βιομηχανίες εκτιμάται ότι θα συμπιέσουν την κερδοφορία. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το επιπλέον κόστος από την αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο.

    Για τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων αυτό συνεπάγεται μια επιβάρυνση της τάξης των 2 εκατ. ευρώ, καθώς στον όμιλο 1.200 εργαζόμενοι.

    «Οι αναπροσαρμογές μισθών και οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται στα 2 εκατ. ετησίως» λέει ο κ. Τσακανίκας συμπληρώνοντας ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν αμείβεται με τον κατώτατο μισθό αλλά η εταιρεία δεν θα συμψηφίσει την επικείμενη αύξηση.

    Αν και η «Πίνδος» ιδρύθηκε πριν από 64 χρόνια από επτά αγρότες από τον Νομό Ιωαννίνων για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, με το πέρασμα των χρόνων αναπτύχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας. Με 500 πλέον μέλη και 1.200 εργαζόμενους παράγει περισσότερα από 40 εκατ. κοτόπουλα τον χρόνο, εκκολάπτει 1.200.000 αυγά την εβδομάδα και περισσότερα από 60.000.000 αυγά ετησίως έχοντας ηγετική θέση στην αγορά με μερίδιο 37% (σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας). Διαθέτει 18 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, 250 ιδιόκτητα φορτηγά-ψυγεία και περισσότερα από 7.000 σημεία πώλησης.

    Ισχυρό επενδυτικό πλάνο

    Καταλύτης για την ανάπτυξη της «Πίνδος» είναι το ισχυρό επενδυτικό πλάνο που υλοποιεί.

    Για την επόμενη διετία οι επενδύσεις ανέρχονται σε 20 εκατ. ευρώ ενώ περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια.

    Ήδη το νέο της επενδυτικό σχέδιο εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο ενώ μέσα στον επόμενο μήνα μπαίνει σε λειτουργία η καινούργια γραμμή σφαγής. Η δυναμικότητα είναι 8.000 πτηνά/ώρα κ αι αποτελεί ένα από τα σύγχρονα και εξελιγμένα συστήματα πτηνοσφαγείων. Ο εκσυγχρονισμός των μηχανημάτων και οι επενδύσεις που υλοποιούνται σε συστήματα logistics και ψηφιακό μετασχηματισμό οδηγούν τόσο στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της εταιρείας όσο και στη μείωση του κόστους.

    Το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου –άνω των 350 εκατ. ευρώ το 2022- προέρχεται από τις πωλήσεις στη λιανική και στα κρεοπωλεία, φτάνοντας το 50% και 20% αντίστοιχα, καθώς και στην αγορά HoReCa ενώ ένα 10% προέρχεται από τις πωλήσεις στις διεθνείς αγορές, όπου η εταιρεία έχει έντονη δραστηριότητα.

    Συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή

    Σημειώνεται ότι ο Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων προχώρησε πρόσφατα στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή με στόχο την ανάπτυξη από κοινού καινοτόμων προϊόντων, με υψηλή διατροφική αξία. Παράλληλα, μέσω του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών προωθείται η ανάπτυξη πρωτοποριακών ψηφιακών συστημάτων πτηνοτροφίας και πιστοποίησης αυθεντικότητας τροφίμων, με τη χρήση τεχνολογίας αιχμής και η ποσοτικοποίηση και ελάττωση του ενεργειακού αποτυπώματος.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ