• Business

    Forthnet: Πώς το διαζύγιο με τη Super League θα επηρεάσει τη διαδικασία πώλησης

    Πάνος Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Forthnet

    Πάνος Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Forthnet


    Η λύση της συνεργασίας της Forthnet με τη διοργανώτρια αρχή του επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Α΄ Εθνικής Κατηγορίας, Super League (που περιλαμβάνει δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης) για την αγωνιστική περίοδο 2018 – 2019 δεν ξάφνιασε τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια η εισηγμένη ζητούσε αλλαγές στη διοργάνωση των αγώνων και πίεζε για τη μείωση του αντιτίμου που καταβάλλει.

    Αυτό που ξάφνιασε είναι η χρονική στιγμή που επελέγη για να ανακοινωθεί το τέλος της συνεργασίας αυτής καθώς, όπως είναι γνωστό βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία πώλησης της Forthnet από τις πιστώτριες τράπεζες, Πειραιώς, Attica Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Alpha Bank η οποία έχει εισέλθει στο τελικό της στάδιο.

    Ως πρώτη συνέπεια θεωρείται πιθανό οι ενδιαφερόμενοι (Apollo Global Management, Providence, Pillarstone, Odyssey Consulting Management, Golden Tree, Vodafone και Wind) να ζητήσουν νέα παράταση της προθεσμίας για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών που έχει οριστεί για τις 5 Μαρτίου (αρχικά είχε προσδιοριστεί η 23η Φεβρουαρίου) προκειμένου να συνεκτιμήσουν τα καινούργια στοιχεία για την αποτίμηση της εταιρείας.

    Η επόμενη συνέπεια σχετίζεται ακριβώς με την αποτίμηση της εταιρείας, βάσει της οποίας θα γίνουν οι δεσμευτικές προσφορές. Εδώ η ανάγνωση είναι πολλαπλή. Το ελληνικό πρωτάθλημα θεωρείται το πλέον εμπορικό περιεχόμενο (κυρίως η μετάδοση των αγώνων των μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων) και αν η εισηγμένη το απωλέσει χάνει μέρος της αξίας της. Την ίδια στιγμή όμως το ποσό που κατέβαλλε χαρακτηριζόταν μεγάλο και άρα μια διόρθωση θεωρητικά δεν δημιουργεί πρόβλημα στη διαδικασία πώλησής της, υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει άμεσα σε διμερείς συμφωνίες με τις μεγαλύτερες ΠΑΕ. Διαφορετικά, εφόσον δεν υφίσταται κεντρική συμφωνία, ο ΟΤΕ TV ο οποίος έχει ξεπεράσει σε συνδρομητές τη Nova, δύναται επίσης να διεκδικήσει τη μετάδοση των αγώνων των μεγάλων ΠΑΕ.

    Πάντως, η απόφαση της διοίκησης της Forthnet με την οποία διαφοροποιείται ένα από τα σημαντικότερα asset δεν μπορεί παρά να έχει τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτριών τραπεζών. Σημειώνεται ότι η τρέχουσα αγωνιστική σεζόν 2017-2018 θα ολοκληρωθεί κανονικά χωρίς καμία αλλαγή.

    Η χθεσινή εξέλιξη επηρεάζει και την εμπορική συμφωνία που έχουν συνάψει με τη Forthnet οι Vodafone και Wind για τη μετάδοση από τις τηλεοπτικές τους πλατφόρμες σημαντικού τμήματος του περιεχομένου της Nova, συμπεριλαμβανομένης της Super League. Οι δύο εταιρείες θα εξετάσουν τα νέα δεδομένα και υπό το πρίσμα της εμπορικής αυτής συμφωνίας.

    Το επιχείρημα της εισηγμένης είναι ότι η ελληνική τηλεοπτική αγορά δεν είναι πλέον ικανή να συντηρεί μεγάλο αριθμό ομάδων καθώς, μεταξύ άλλων, τα έσοδα από τη διαφήμιση έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω της οικονομικής κρίσης. Με αρνητικό πρόσημο κινείται και ο αριθμός των συνδρομητών της Nova (μείον 8% στοιχεία 6μήνου 2017).

    Το περασμένο καλοκαίρι μεταξύ της Forthnet και της Super League συμφωνήθηκε να μειωθεί το ποσό για την τρέχουσα σεζόν (2017 – 2018) σημαντικά σε σχέση με τα 42 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικώς συμφωνηθεί. Η νέα συμφωνία είχε και πρόβλεψη για τη σεζόν 2018 – 2019 για την οποία η Forthnet επέμενε στο ποσό των 30 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες πάνω σε αυτή τη συμφωνία στηρίχθηκε η καταγγελία της σύμβασης.

    Όπως έγινε γνωστό η Forthnet θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της υπογραφής διμερών συμβάσεων στα πρότυπα του «μοντέλου ΠΑΟΚ» το οποίο λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2017 και ισχύει και για την αγωνιστική σεζόν 2018-2019. Όπως σημειώνεται από τα στελέχη της εισηγμένης τo ύψος των διμερών συμβάσεων που θα συνάψει η Nova με τις ΠΑΕ, θα είναι προσαρμοσμένο στα σημερινά οικονομικά δεδομένα της ελληνικής τηλεοπτικής αγοράς και σε καμία περίπτωση δεν θα περιλαμβάνει και τις 16 ομάδες.

    Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο χρόνια η Nova είχε προτείνει στη Super League τη μείωση των ομάδων από 16 σε 12 καθώς και την ανάδειξη του πρωταθλητή από play offs. Σε ανάλογα συμπεράσματα κατέληξε και έρευνα διεθνών συμβουλευτικών οίκων που είχε παραγγείλει η ίδια η Super League. Όμως, σύμφωνα με τη Forthnet, το καλοκαίρι του 2017 οι παράγοντες της Super League αναίρεσαν μέσα σε λίγους μήνες τη δική τους απόφαση σχετικά με τη μείωση των ομάδων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Forthnet: Οριστικό τέλος στη συνεργασία με τη Super League

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Forthnet: Ποια fund παραμένουν στη μάχη της διεκδίκησης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μπόλικο παρασκήνιο: Οι φίλοι του υπουργού  Πάνου Καμμένου, η Forthnet και το καζίνο!



    ΣΧΟΛΙΑ