• Business

    Folli Follie: Τέσσερις μήνες προθεσμίας για να πετύχει η διάσωση – Τα 3 «ανοιχτά μέτωπα»

    Folli Follie

    Γιώργος Σάμιος, Folli Follie


    Τα τελευταία και πιο καθοριστικά βήματα καλείται να βαδίσει μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες η διοίκηση της Folli Follie, προκειμένου να πετύχει την οριστική ένταξη της εταιρείας σε καθεστώς εξυγίανσης και να αποτρέψει την πτώχευσή της.

    Παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα τη συμφωνία με τους ομολογιούχους πιστωτές επί του σχεδίου διάσωσης, εξακολουθούν να υπάρχουν μια σειρά από «ανοιχτά μέτωπα» που χρειάζεται να κλείσουν στο διάστημα αυτό.

    Πρώτον, η προσαρμογή της συμφωνίας εξυγίανσης στην απόφαση του δικαστηρίου που αποκάλυψε χθες το mononews.gr, προκειμένου να εξασφαλισθεί το «πράσινο φως» από τη Δικαιοσύνη για ένταξη της Folli Follie στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα. Κύκλοι της Folli Follie θεωρούν πως με βάση όσα δημοσιεύθηκαν –καθώς μέχρι χθες δεν είχαν λάβει ακόμη τη δικαστική απόφαση-, δεν θα υπάρξει πρόβλημα και θα «συμμορφωθούν» εντός χρόνου.

    Δεύτερον, η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων για τον ορισμό ειδικού εντολοδόχου, ο οποίος θα αναλάβει να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση, προκειμένου να ασκήσει το δικαίωμα ψήφου αντί των μετόχων της Folli Follie που αρνούνται να εγκρίνουν της συμφωνίας εξυγίανσης (σύμφωνα με το άρθρο 101 παρ. 3 του ΠτΚ). Κύκλοι της Folli Follie αναφέρουν πως καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να «κλείσει» το συγκεκριμένο μέτωπο το συντομότερο δυνατό.

    Τρίτον, η αναπροσαρμογή του σχεδίου εξυγίανση σε συνεννόηση με τους ομολογιούχους, μετά την «ήττα» στη διαμάχη με την ελβετική Dufry και την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου για το ζήτημα των μετοχών της τελευταίας, που αποτελούσαν μέρος του τιμήματος για την πώληση των ΚΑΕ. Η αναπροσαρμογή κρίνεται απαραίτητη καθώς ένα σημαντικό μέρος της αξίας των επίμαχων μετοχών είχε προβλεφθεί να στηρίξει το εγχείρημα διάσωσης (περίπου 20 εκατ. ευρώ). Κύκλοι της Folli Follie εμφανίζονται καθησυχαστικοί, λέγοντας πως θα βρεθεί λύση και τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά.

    Με βάση την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών επί της αίτησης υπαγωγής της Folli Follie στο άρθρο 106 β και δ, την οποία αποκάλυψε χθες το mononews.gr, η εταιρεία προκειμένου να λάβει την έγκρισή του, θα πρέπει να απαλείψει από τη συμφωνία εξυγίανσης τους όρους για άρση κατασχέσεων και δεσμεύσεων κινητής και ακίνητης περιουσίας της εταιρείας που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της ποινικής εμπλοκής των προφυλακισμένων Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου. Πρόκειται για την οικογένεια των βασικών μετόχων της Folli Follie, οι οποίοι κατηγορούνται πως ενορχήστρωσαν το μεγαλύτερο «σκάνδαλο» στην σύγχρονη επιχειρηματική ιστορία της χώρας.

    Η απόρριψη Κουτσολιούτσου

    Το δικαστήριο θεωρεί ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο το επιχειρηματικό σχέδιο της Folli Follie καθώς και ότι η συμφωνία εξυγίανσης θα διασφαλίσει την αναπτυξιακή βιωσιμότητα της και δύναται να αποδεχθεί το «κούρεμα» περίπου 68% στις οφειλές των πιστωτών της. Σημειώνεται πως η συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει ότι από τις συνολικές υποχρεώσεις ύψους 516 εκατ. ευρώ (στις 30/9/2020), της εταιρείας διαγράφονται 349 εκατ. ευρώ (κούρεμα 67,6%). Παράλληλα, απέρριψε την παρέμβαση του Δημήτρη Κουτσολιούστου κατά της συμφωνίας ως απαράδεκτη «ελλείψει έννομου συμφέροντος».

    Η Folli Follie δίνει μάχη για να αποφύγει την πτώχευση εδώ και περίπου τρία χρόνια, και συγκεκριμένα μετά την έκθεση-κόλαφο του fund QCM για τις οικονομικές ατασθαλίες των βασικών μετόχων και ιδρυτών της εταιρείας, της οικογένειας Κουτσολιούτσου, οι οποίοι παρουσίαζαν επί πολλά χρόνια όπως φαίνεται μια πλασματική εικόνα για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας τους, σε βάρος των μετόχων και πιστωτών τους. Η συμφωνία εξυγίανσης που επετεύχθη με τους ομολογιούχους πιστωτές, οι οποίοι είναι και οι κύριοι πιστωτές της εταιρείας είναι η τελευταία ελπίδα διάσωσης. Σήμερα, η Folli Follie υπολογίζεται πως απασχολεί περίπου 700 εργαζόμενους και διατηρεί περίπου 100 καταστήματα λιανικής.

    Διαβάστε επίσης:

    -ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚO: Δημοσιεύθηκε η δικαστική απόφαση για την εξυγίανση της Folli Follie – «Ναι» υπό όρους στη συμφωνία εξυγίανσης

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ