• Business

    Folli Follie: Στις 10 Ιανουαρίου αρχίζει η δίκη της οικογένειας Κουτσολιούτσου για το σκάνδαλο των παραποιημένων ισολογισμών

    Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος κάθισαν ξανά στο εδώλιο


    Στις 10 Ιανουαρίου, ώρα 9 το πρωί, «άρχεται η συνεδρίασις» για το οικονομικό σκάνδαλο της Folli Follie.

    Ακριβώς δύο μήνες πριν συμπληρωθεί το 18μηνο της ανώτατης προφυλάκισης για τον ιδρυτή της εταιρείας Δημήτρη Κουτσολιούτσο και τον γιο του, Τζώρτζη, οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας καλούνται να δικάσουν και να εκδώσουν ετυμηγορία το αργότερα μέχρι τις 8 Μαρτίου, σε μια υπόθεση δαιδαλώδη και με σωρεία νομικών ζητημάτων που αναμένεται να τεθούν με τη μορφή ενστάσεων από τους υπερασπιστές των συνολικά 13 κατηγορουμένων.

    Ο προσδιορισμός της δίκης από την Εισαγγελία Εφετών έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (όπως άλλωστε αναμενόταν) μετά την απόρριψη των προσφυγών πατέρα και γιου. Των φερομένων ως αρχηγών της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι εμπνεύστηκαν και διηύθυναν τη μεγάλη κομπίνα με τους παραποιημένους οικονομικούς ισολογισμούς της Folli Follie, χειραγωγώντας τη μετοχή της, εξαπατώντας τους επενδυτές της και οδηγώντας στην κατάρρευση την ίδια την εταιρεία.

    Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο άλλοτε πρόεδρος και ο άλλοτε διευθύνων σύμβουλος της FFG έδιναν εντολές και κατηύθυναν το σχέδιο για τις απάτες και τις πλαστογραφίες τραπεζικών εγγράφων, την πλασματική αύξηση των κερδών της εταιρείας και τη διόγκωση της μετοχής, με τελικό αποτέλεσμα το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Στο εδώλιο, δίπλα στον πατέρα και τον γιο, θα καθίσει η σύζυγος Καίτη Κουτσολιούτσου.

    Οι καταζητούμενοι

    Μεγάλος απών από το δικαστήριο αναμένεται να είναι ο καταζητούμενος Ιωάννης Μπεγιέτης, οικονομικός διευθυντής στην εταιρεία και το δεξί χέρι των Κουτσολιούτσων. Εάν μέχρι τότε δεν εντοπιστεί και συλληφθεί, θα δικαστεί δια του δικηγόρου του Αλέξη Κούγια.

    Εάν βεβαίως προσκομιστεί στο δικαστήριο πληρεξούσιο του άφαντου κατηγορουμένου.

    Καταζητούμενοι παραμένουν και οι 3 Ασιάτες κατηγορούμενοι.

    Οι κατηγορίες

    Η οικογένεια Κουτσολιούτσου και οι 10 συγκατηγορούμενοί τους θα δικαστούν, κατά περίπτωση, για 5 κακουργήματα:

    1. Της εγκληματικής οργάνωσης (συγκρότηση, διεύθυνση, ένταξη),

    2. της πλαστογραφίας (και της ηθικής αυτουργίας), από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ,

    3. της απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσας (και της συνέργειας), κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενειθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ,

    4. της χειραγώγησης της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση (και της συνέργειας),

    5. Της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

    Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα δικαστεί και για ένα 6ο κακούργημα: της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

    Ζημία 413 εκατ. ευρώ

    Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η συνολική ζημία από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ. Στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (όπως ο ΕΦΚΑ), η ζημία φθάνει στο ποσό των 3.988.701,39 ευρώ, στα φυσικά πρόσωπα και στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου το ποσό ανέρχεται στις 409.089,644 ευρώ.

    Ωστόσο, το δικαστικό συμβούλιο είχε εκτιμήσει ότι το πραγματικό σύνολο της ζημίας δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί εξ ολοκλήρου.

    Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό του βουλεύματος, ο Δημήτριος Κουτσολιούτσος και ο Γεώργιος Κουτσολιούτσος (ως ηθικοί αυτουργοί), μαζί με άλλους συγκατηγορούμενούς τους, όπως τον Ιωάννη ΜΠΕΓΙΕΤΗ (οικονομικό διευθυντή), την Ειρήνη Νιώτη (διευθύντρια διαχείρισης διαθεσίμων του χρηματοοικονομικού χαρτοφυλακίου) και τον Κωνσταντίνο Στελλούδη κατήρτιζαν πλαστά έγραφα τραπεζών (statement), όπου αποτύπωναν, ψευδώς, σε πραγματικούς αριθμούς λογαριασμών, τεράστια χρηματικά ποσά, ήτοι ενώ σε ένα λογαριασμό της ALPHA BANK, που είχε η εταιρεία και είχε υπόλοιπο μόλις 60 ευρώ, αυτοί παρουσίαζαν στα παραπάνω πλαστά έγγραφα (statement) ότι το υπόλοιπο του λογαριασμού ήταν 70.000.000.

    Εν συνεχεία τα παραπάνω πλαστά έγγραφα τα έστελναν (με τη βοήθεια των συνεργών τους), στους συγκατηγορούμενούς τους στην Κίνα (όλοι Κινέζοι, για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντάλματα συλλήψεως), και τα χρησιμοποιούσαν είτε για δανεισμό είτε για να παρουσιάζουν, ψευδώς, σε ξένους επενδυτές ότι δήθεν η εταιρεία είχε τεράστια αποθέματα χρημάτων.

    Παράλληλα, οι ίδιοι άνθρωποι παρουσίαζαν με πλαστά έγγραφα ότι είχαν τεράστιο κύκλο εργασιών στην Κίνα, ότι δήθεν συναλλάσσονταν οι εταιρείες του υπό ομίλου (προβαίνοντας τεράστιες αγορές / πωλήσεις εταιρείες) είτε με ανύπαρκτες εταιρείες είτε με εταιρείες που δεν είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα, ωστόσο παρουσιάζονταν ως θυγατρικές.

    Ακολούθως, οι εταιρείες αυτές (όλες στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ), δήθεν, ελέγχονταν από τοπικές ελεγκτικές εταιρείες στην Κίνα (απολύτως ελεγχόμενες από την οικογένεια Κουτσολιούτσου). Έτσι, με αυτό το τρόπο κατασκευάζονταν οι οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών του υπό ομίλου στην Κίνα οι οποίες αποτύπωναν τα ανωτέρω ψευδή στοιχεία για την εμπορική δραστηριότητα των ελεγχόμενων εταιρειών. Ακολούθως, τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των «ψευδοεταιρειών», στην Κίνα, ο Δ. Κουτσολιούτσος μαζί με τον υιό του, Γ. Κουτσολιούτσο, τις έστελναν στην Ελλάδα και ζητούσαν να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου υπό ομίλου που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα την Ευρώπη και τη Β. Αμερική, για τις οποίες δεν υπάρχουν ακόμη αντικειμενικά ευρήματα παραποίησης.

    Μετά από όλα αυτά ο Δ. Κουτσολιούτσος και ο Γεώργιος Κουτσολιούτσος παρουσίαζαν, συνοπτικά, τις παραποιημένες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις στο Δ.Σ. της εταιρείας, όπου τα περισσότερα μέλη ούτε γνώριζαν ούτε είχαν τις απαραίτητες γνώσεις να αντιληφθούν ή ακόμα και να ερευνήσουν το αληθές ή το ψευδές του περιεχομένου αυτών, τις υπέγραφαν δε,δια της απλής περιφοράς από το ένα μέλος στο άλλο. Με αυτό τον τρόπο εμφάνιζαν, σε μορφή περίληψης, στο επενδυτικό κοινό και στα χρηματιστήρια, τις παραπάνω παραποιημένες ενοποιημένες καταστάσεις (οι οποίες φέρονταν να είχαν ελεγχτεί τόσο από τις εσωτερικές επιτροπές ελέγχου της εταιρείας όσο κα από αρμόδιους κρατικούς φορείς) και κατάφεραν να εξαπατήσουν, με την μέθοδο της χειραγώγησης της αγοράς, πλήθος φυσικών και νομικών προσώπων, οι οποίοι αγόραζαν στην πραγματικότητα μια μετοχή σε ποσό πολύ μεγαλύτερο από αυτό της πραγματικά ς αξίας της. Επιπλέον κατάφεραν να εξαπατήσουν στελέχη τραπεζών και να αποσπάσουν από τις τράπεζες τεράστια χρηματικά ποσά με τη μορφή δανεισμού. Το έτος 2018 ανακαλύφθηκαν όλα μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Ανώνυμης Ελεγκτικής Εταιρείας με την επωνυμία PwC.

    Διαβάστε επίσης:

    Folli Follie: Οριστικά στο εδώλιο η οικογένεια Κουτσολιούτσου – Απορρίφθηκαν οι προσφυγές

    Γιατί ο Τζώρτζης απαγόρευσε στην Καίτη Κουτσολιούτσου να πάει στις φυλακές, οι νέες business του Νίκου Βαρδινογιάννη και ποιος τραπεζίτης προκαλεί εκνευρισμό

    Δημήτρης Ανδριόπουλος (Dimand) στο mononews: Στρατηγικός στόχος η απόκτηση του Μινιόν



    ΣΧΟΛΙΑ