• Κοινωνία

    Folli Follie: Οριστικά στο εδώλιο η οικογένεια Κουτσολιούτσου – Απορρίφθηκαν οι προσφυγές

    Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος κάθισαν ξανά στο εδώλιο


    Οριστική η παραπομπή σε δίκη της οικογένειας Κουτσολιούτσου για τους παραποιημένους οικονομικούς ισολογισμούς της Folli Follie και την εξαπάτηση των επενδυτών της.

    Το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε ως αβάσιμες τις προσφυγές του Δημήτρη και του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου και ως απαράδεκτες τις προσφυγές άλλων δύο κατηγορουμένων κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος.

    Έτσι, αναμένεται πλέον ο προσδιορισμός της δίκης, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για να καθίσουν οι συνολικά 13 κατηγορούμενοι στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

    Η δίκη αναμένεται να προσδιοριστεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς τα 18μηνα της ανώτατης προφυλάκισης του Δημήτρη και του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου συμπληρώνονται στις 9 Μαρτίου του 2022.

    Είναι πιθανόν επομένως η δίκη να αρχίσει μέσα στον Ιανουάριο (τον Δεκέμβριο δεν είναι εφικτό, καθώς ήδη έχουν γίνει οι κληρώσεις των δικαστών για τις υποθέσεις αυτού του μήνα).

    Μέχρι τις 9 Μαρτίου η απόφαση πρέπει να έχει εκδοθεί διαφορετικά οι κρατούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι.

    Οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως εφετών Αθηνάς Θεοδωροπούλου, απέρριψαν τις εφέσεις των τεσσάρων κατηγορουμένων και επικύρωσαν το πρωτόδικο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

    Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος θα δικαστούν ως αρχηγοί εγκληματικής οργάνωσης. Κατηγορούνται ότι έστησαν και διεύθυναν τη μεγάλη κομπίνα. Ότι είναι εκείνοι που έδιναν εντολές και κατηύθυναν το σχέδιο για τις απάτες και τις πλαστογραφίες, την πλασματική αύξηση των κερδών της εταιρείας, τη διόγκωση της μετοχής, την εξαπάτηση των επενδυτών και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

    Η οικογένεια Κουτσολιούτσου και οι 10 συγκατηγορουμένοι τους θα δικαστούν, κατά περίπτωση, για 5 κακουργήματα:

    1. Της εγκληματικής οργάνωσης (συγκρότηση, διεύθυνση, ένταξη),

    2. της πλαστογραφίας (και της ηθικής αυτουργίας), από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ,

    3. της απάτης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσας (και της συνέργειας), κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενειθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ,

    4. της χειραγώγησης της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση (και της συνέργειας),

    5. Της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση.

    Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα δικαστεί και για ένα 6ο κακούργημα: της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

    Σύμφωνα με το βούλευμα, η συνολική ζημία από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ. Στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (όπως ΕΦΚΑ), η ζημία φθάνει στο ποσό των 3.988.701,39 ευρώ, στα φυσικά πρόσωπα και στα νομικά πρόσωπα. Ιδιωτικού δικαίου φθάνει στο ποσό των 409.089,644 ευρώ. Ωστόσο, οι δικαστές εκτιμούν ότι το σύνολο της ζημίας δεν εχει ακόμη αποκαλυφθεί εξ ολοκλήρου.

    Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό του βουλεύματος, ο Δημήτριος Κουτσολιούτσος και ο Γεώργιος Κουτσολιούτσος (ως ηθικοί αυτουργοί), μαζί με τους άλλους συγκατηγορούμενούς τους, όπως α) τον Ιωάννη ΜΠΕΓΙΕΤΗ (οικονομικό διευθυντή), β) την Ειρήνη Νιώτη (διευθύντρια διαχείρισης διαθεσίμων του χρηματοοικονομικού χαρτοφυλακίου), Κωνσταντίνο Στελλούδη και άλλους, κατήρτιζαν πλαστά έγραφα τραπεζών (statement), όπου αποτύπωναν, ψευδώς, σε πραγματικούς αριθμούς λογαριασμών, τεράστια χρηματικά ποσά, ήτοι ενώ σε ένα λογαριασμό της ALPHA BANK, που είχε η εταιρεία και είχε υπόλοιπο μόλις 60 ευρώ, αυτοί παρουσίαζαν στα παραπάνω πλαστά έγγραφα (statement), ότι το υπόλοιπο του λογαριασμού ήταν 70.000.000.

    Εν συνεχεία τα παραπάνω πλαστά έγγραφα τα έστελναν (με τη βοήθεια των συνεργών τους), στους συγκατηγορούμενούς τους στη Κίνα (όλοι Κινέζοι, για τους οποίους έχουν εκδοθεί εντάλματα συλλήψεως), και τα χρησιμοποιούσαν είτε για δανεισμό είτε για να παρουσιάζουν, ψευδώς, σε ξένους επενδυτές ότι δήθεν η εταιρεία είχε τεράστια αποθέματα χρημάτων.

    Παράλληλα, οι ίδιοι άνθρωποι παρουσίαζαν με πλαστά έγγραφα ότι είχαν τεράστιο κύκλο εργασιών στη Κίνα, ότι δήθεν συναλλάσσονταν οι εταιρείες του υπό ομίλου (προβαίνοντας τεράστιες αγορές / πωλήσεις εταιρείες), είτε με ανύπαρκτες εταιρείες είτε με εταιρείες που δεν είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα ωστόσο παρουσιάζονταν ως θυγατρικές. Ακολούθως, οι εταιρείες αυτές (όλες στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ), δήθεν, ελέγχονταν από τοπικές ελεγκτικές εταιρείες στη Κίνα (απολύτως ελεγχόμενες από την οικογένεια Κουτσολιούτσου).

    Έτσι, με αυτόν τον τρόπο κατασκευάζονταν οι οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών του υπό ομίλου στην Κίνα, οι οποίες αποτύπωναν τα ανωτέρω ψευδή στοιχεία για την εμπορική δραστηριότητα των ελεγχόμενων εταιρειών.

    Ακολούθως, τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των «ψευδοεταιρειών», στην Κίνα, ο Δ. Κουτσολιούτσος μαζί με τον υιό του Γ. Κουτσολιούτσο, τις έστελναν στην Ελλάδα και ζητούσαν να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου υπό ομίλου που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα την Ευρώπη και τη Β. Αμερική, για τις οποίες δεν υπάρχουν ακόμη αντικειμενικά ευρήματα παραποίησης.

    Μετά από όλα αυτά ο Δ. Κουτσολιούτσος και ο Γεώργιος Κουτσολιούτσος, παρουσίαζαν, συνοπτικά, τις παραποιημένες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις στο Δ.Σ., της εταιρείας, όπου τα περισσότερα μέλη ούτε γνώριζαν ούτε είχαν τις απαραίτητες γνώσεις να αντιληφθούν ή ακόμα και να ερευνήσουν το αληθές ή το ψευδές του περιεχομένου αυτών, τις υπέγραφαν δε, δια της απλής περιφοράς από το ένα μέλος στο άλλο.

    Με αυτόν τον τρόπο εμφάνιζαν, σε μορφή περίληψης, στο επενδυτικό κοινό και στα χρηματιστήρια, τις παραπάνω παραποιημένες ενοποιημένες καταστάσεις (οι οποίες φέρονταν να είχαν ελεγχτεί τόσο από τις εσωτερικές επιτροπές ελέγχου της εταιρείας όσο και από αρμόδιους κρατικούς φορείς), και κατάφεραν να εξαπατήσουν, με την μέθοδο της χειραγώγησης της αγοράς, πλήθος φυσικών και νομικών προσώπων, οι οποίοι αγόραζαν στη πραγματικότητα μια μετοχή σε ποσό πολύ μεγαλύτερο από αυτό της πραγματικά ς αξίας της. Επιπλέον κατάφεραν να εξαπατήσουν στελέχη τραπεζών και να αποσπάσουν από τις τράπεζας, τεράστια χρηματικά ποσά με τη μορφή δανεισμού. Το έτος 2018 ανακαλύφθηκαν όλα μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Ανώνυμης Ελεγκτικής Εταιρείας με την επωνυμία PwC.

    Οι 13 εκ των 31 κατηγορουμένων που παραπέμπονται σε δίκη είναι οι:

    1. Δημήτριος Κουτσολιούτσος, 2. Γεώργιος Κουτσολιούτσος, 3. Αικατερίνη Κουτσολιούτσου, 4. Εμμανουήλ Ζαχαρίου, 5. Ειρήνη Νιώτη, 6. Φραγκίσκος Γρατσώνης, 7. Γεώργιος Αλαβάνος, 8. Γεώργιος Βαρθαλίτης, 9. Χρυσούλα ΤΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ, 10. Qian (ΚΙΑΝ) Γιανονγκ (Jiannong), 11. Κωνσταντίνος Στελλούδης, 12. CHOW WAL SIM (KENIS), και 13. CHAN FONG TIK (ον) ERIC, για τις πράξεις.

    Όπως αναφέρεται στο βούλευμα, κατήρτιζαν πλαστά έγραφα τραπεζών (statement), παρουσιάζοντας ψευδώς τεράστια χρηματικά ποσά για να δείχνουν μία εύρωστη οικονομική εικόνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έναν τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο η εταιρεία είχε υπόλοιπο μόλις 60 ευρώ, αυτοί εμφάνιζαν 70.000.000.

    Εν συνεχεία τα παραπάνω πλαστά έγγραφα, οι κατηγορούμενοι, τα έστελναν (με τη βοήθεια των συνεργών τους), στους συγκατηγορούμενούς τους στη Κίνα και τα χρησιμοποιούσαν είτε για δανεισμό είτε για να παρουσιάζουν, ψευδώς, σε ξένους επενδυτές ότι δήθεν η εταιρεία είχε τεράστια αποθέματα χρημάτων.

    Παράλληλα, με πλαστά έγγραφα, παρουσίαζαν τεράστιο κύκλο εργασιών στη Κίνα, με δήθεν συναλλαγές είτε με ανύπαρκτες εταιρείες είτε με εταιρείες που δεν είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα ωστόσο παρουσιάζονταν ως θυγατρικές.

    Ακολούθως, τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των «ψευδοεταιρειών», στη Κίνα, ο Δ. Κουτσολιούτσος μαζί με τον γιο του, τις έστελναν στην Ελλάδα και ζητούσαν να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου υπό ομίλου που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα την Ευρώπη και τη Β. Αμερική.

    Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να εξαπατήσουν το επενδυτικό κοινό και τα χρηματιστήρια, όπως επίσης και τα στελέχη των τραπεζών αποσπώντας με τη μορφή δανεισμού, τεράστια χρηματικά ποσά.

    Πετύχαιναν, δε, να χειραγωγήσουν την αγορά, και πλήθος φυσικών και νομικών προσώπων, οι οποίοι αγόραζαν στη πραγματικότητα μια μετοχή σε ποσό πολύ μεγαλύτερο από αυτό της πραγματικής της αξίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Folli Follie: Η επόμενη μέρα μετά την ψήφιση της Συμφωνίας Εξυγίανσης

    Folli Follie: Καταψηφίστηκαν οι οικονομικές καταστάσεις του 2019 – Τα επόμενα βήματα της διοίκησης

    Folli Follie: Ορίστηκε ειδική εντολοδόχος – Αίρεται το «μπλόκο» των Κουτσολιούτσων



    ΣΧΟΛΙΑ