• Business

    Φέσσας (Quest): Πώς πέτυχε διψήφια αύξηση των πωλήσεων το α’ τρίμηνο του 2023

    Θεόδωρος Φέσσας, Βασικός Μέτοχος BriQ Properties

    Θεόδωρος Φέσσας, (Quest, BriQ Properties)


    Ένα ακόμα τρίμηνο αυξημένων πωλήσεων κατέγραψε ο όμιλος Quest, με τους επενδυτές χθες να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης και τη μετοχή να καταγράφει κέρδη 9,27% στα 5,66 ευρώ, όταν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο -1,12%.

    Η Quest εξακολουθεί να ακολουθεί το πλάνο επενδύσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σε νέες εξαγορές αλλά και στις πωλήσεις των προϊόντων Apple. Άλλωστε, όπως φαίνεται και στα αποτελέσματα τριμήνου που δημοσιεύθηκαν χθες, στο πρώτο τρίμηνο του 2023 σημειώθηκε διψήφια αύξηση στις πωλήσεις της τάξης του 22,5%, κάτι που οφείλεται κυρίως στην αύξηση των προϊόντων Apple. Επίσης κατέγραψε αύξηση κατά 15,3% στα EBITDA.

    Την Τρίτη η Quest Συμμετοχών ανακοίνωσε ότι μπήκε στον κλάδο των εκπαιδευτηρίων, εξαγοράζοντας το 100% της εταιρείας ΕΠΑΦΟΣ, κάνοντας πράξη το business plan των επενδύσεων που είχε ανακοινώσει ήδη από τον Απρίλιο.

    Σε ενημέρωση των αναλυτών που έγινε στο πλαίσιο των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2022, η διοίκηση της εταιρείας είχε κάνει λόγο για επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ είχε τονίσει ότι θα σχετίζεται κυρίως με έργα στον κλάδο της ενέργειας αλλά και της πληροφορικής ενώ συνεχίζεται δυναμικά και το i-storm.

    Σημαντικό γρανάζι όμως στη μηχανή του Θεόδωρου Φέσσα είναι και η Unisystems. Ο… τεχνολογικός βραχίονας του ομίλου, με ανεκτέλεστο έργων που θα ξεπεράσει τα 550 εκατ. ευρώ σε βάθος 5ετίας, και που δραστηριοποιείται κυρίως στο εξωτερικό. Ο Γιάννης Λουμάκης, CEO της Uni Systems έχει ήδη δώσει προβλέψεις για έσοδα που θα ξεπεράσουν τα 190 εκατ. ευρώ το 2023 από 176 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, ενώ όπως είχε τονίσει σε ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, το 2026 η οργανική ανάπτυξη της εταιρείας αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

    Επίσης η εταιρεία έχει μπει δυναμικά και στον τραπεζικό τομέα, καθώς έχει συνεργασία με την Alpha Bank, η οποία μάλιστα ανανεώθηκε πρόσφατα για ακόμα 7 χρόνια ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί ένα μεγάλο deal με τράπεζα του εξωτερικού, το οποίο ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ.

    Quest: Προοπτικές για το 2023

    Το πλάνο επενδύσεων 30 εκατ. ευρώ θα χωριστεί σε τρία μέρη. Το 1/3 θα αφορά επενδύσεις στις ταχυμεταφορές, 1/3 στην πληροφορική, εστιάζοντας κυρίως σε εξαγορά μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς στόχος είναι να μπει στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και να διεκδικήσει έργα του δημοσίου. Επίσης 1/3 του ποσού θα διατεθεί για επενδύσεις στο κομμάτι της ενέργειας και των φωτοβολταϊκών πάρκων.

    Η κερδοφορία ντου ομίλου αναμένεται να είναι ελαφρώς βελτιωμένη σε σχέση με το 2022 ενώ αναμένεται αύξηση των πωλήσεων στα προϊόντα κλιματισμού. Επίσης εκτιμάται αύξηση των εσόδων και της κερδοφορίας σε σχέση με το 2022, προερχόμενη τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Ωστόσο, η εταιρεία αναμένει αύξηση σε έσοδα και κερδοφορία σε σχέση με το 2022, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου.

    H ρευστότητα του Ομίλου παραμένει ισχυρή, με συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης άνω των 200 εκατ. ευρώ.

    Αποτελέσματα το α’ τρίμηνο

    Ο Όμιλος Quest κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 επέτυχε πωλήσεις 286 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA 19,5 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων περί τα 13,7 εκατ. ευρώ περίπου.

    Σε σύγκριση με το 2022, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 20,1%, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) κατά 15,3%, τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) μειώθηκαν κατά -2,2%, ενώ τα καθαρά κέρδη (ΕAΤ) κατά -1,3%. Σημειώνεται ότι τα μεγέθη του α’ τριμήνου 2022 περιείχαν έκτακτα κέρδη 1,3 εκατ. ευρώ από την πώληση μειοψηφικών συμμετοχών.

    Εξαιρώντας τα εν λόγω έκτακτα κεφαλαιακά κέρδη, τα κέρδη προ φόρων στο α’ τρίμηνο 2023 είναι βελτιωμένα περισσότερο από 8% σε σχέση με πέρυσι.

    Τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα (ταμειακά διαθέσιμα – δάνεια) του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 15,8 εκατ. ευρώ έναντι 28,7 εκατ. ευρώ στις 31/12/2022. Η μεταβολή οφείλεται κυρίως στη μεταβολή κεφαλαίου κίνησης και σε νέες επενδύσεις. Οι επενδύσεις του Ομίλου στο α’ τρίμηνο του 2023 ανήλθαν σε περίπου 3,4 εκατ. ευρώ η πλειονότητα των οποίων αφορά στην ανάπτυξη των υποδομών του κλάδου ταχυδρομικών υπηρεσιών.

    Διαβάστε επίσης:

    Φέσσας (Quest): Η εξαγορά της ΕΠΑΦΟΣ, οι προσδοκίες και το business plan

    Λουμάκης (Uni Systems): Ανοιχτοί σε νέες επενδύσεις – Ανεκτέλεστο 550 εκατ. ευρώ μέχρι το 2027



    ΣΧΟΛΙΑ