• Business

    Λουμάκης (Uni Systems): Ανοιχτοί σε νέες επενδύσεις – Ανεκτέλεστο 550 εκατ. ευρώ μέχρι το 2027

    Γιάννης Λουμάκης, CEO Uni Systems – Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος ομίλου Quest


    Για τις επενδύσεις της Uni Systems σε Ελλάδα και εξωτερικό, για τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και για το ανεκτέλεστο έργων σε βάθος τετραετίας, το οποίο προσεγγίζει το μισό δισ. ευρώ αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιάννης Λουμάκης, σε ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, παρουσία και του προέδρου του ομίλου Quest κ. Θεόδωρου Φέσσα.

    Ο κ. Λουμάκης είπε ότι η Uni Systems βασίζει μεγάλο μέρος της ανάπτυξής από τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό και προσδοκά όπως τόνισε μέχρι το 2026 η οργανική ανάπτυξη να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ. Παράλληλα η εταιρεία πληροφορικής συμμετέχει σε πολλά και μεγάλα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης με τα σημαντικότερα να είναι στο e-Justice αλλά και το CRM, έργο που έχει αναλάβει σε κοινοπραξία με τον ΟΤΕ, και στο οποίο οι τελικές υπογραφές μπήκαν πριν μερικές ημέρες.

    Η Uni Systems έχει μεγάλο αποτύπωμα στον κλάδο της πληροφορικής, με το ανεκτέλεστο των έργων στον τομέα αυτόν να ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ μέχρι το 2027 και τα οποία κατανέμονται σε 300 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό, 100 εκατ. ευρώ από έργα του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ διεκδικεί ακόμα περίπου 150 εκατ. ευρώ για έργα του δημοσίου.

    Η εταιρεία έχει μπει δυναμικά και στον τραπεζικό τομέα, καθώς έχει συνεργασία με την Alpha Bank, η οποία μάλιστα ανανεώθηκε πρόσφατα για ακόμα 7 χρόνια. Επίσης μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί ένα μεγάλο deal με τράπεζα του εξωτερικού, το οποίο ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση επιπλέον κοιτά για διεθνή hub στην Πάτρα ενώ πραγματοποιεί μελέτη μέσω της Deloitte, για την δυνατότητα ανάπτυξης hub και στο εξωτερικό.

    Ο κ. Φέσσας από την πλευρά του χαρακτήρισε την Uni Systems «εταιρεία στολίδι», τονίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει πλάνο επιστροφής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Έσοδα 190 εκατ. ευρώ το 2023 – Νέες επενδύσεις

    Για την ανάπτυξη της εταιρείας ο κ. Λουμάκης περιμένει έσοδα που θα ξεπεράσουν τα 190 εκατ. ευρώ το 2023 από 176 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Από τα 176 εκατ. ευρώ, τα 92 εκατ. ευρώ ήταν έσοδα από δραστηριότητες στην Ελλάδα ενώ τα 84 εκατ. ευρώ από το εξωτερικό. Μάλιστα όπως είπε ο κ. Λουμάκης, αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Ελλάδα είχε μεγαλύτερη ανάπτυξη απ ότι το εξωτερικό.

    Η πεποίθηση του κ. Λουμάκη για τα αυξημένα έσοδα βασίζεται στο γεγονός ότι ο τομέας πληροφορικής και τεχνολογίας αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς, η ζήτηση για υπηρεσίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό επίσης ανεβαίνει. Ωστόσο όπως είπε η πρόβλεψη αυτή στηρίζεται και στον παράγοντα ότι τα έσοδα της εταιρείας από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που έχει «τρέξει» μέχρι στιγμής, δεν έχουν φανεί ακόμα στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας το 2022.

    Στρατηγικό πλάνο της εταιρείας είναι μέχρι το 2026 να αποτελέσει τον κορυφαίο πάροχο cloud και ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα αλλά και ανοίξει ακόμα περισσότερο τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό, που αποτελούν και την βασική πηγή των εσόδων της.

    Αναφορικά με τις νέες επενδύσεις που ετοιμάζει η Uni Systems, ο κ. Λουμάκης τόνισε ότι η εταιρεία αλλά και ο όμιλος Quest έχουν τις κεραίες τους ψηλά για οποιαδήποτε ευκαιρία παρουσιαστεί και υπάρχουν τα διαθέσιμα κεφάλαια για να προχωρήσει σε κάτι εφόσον εντοπίσουν κάτι ενδιαφέρον.

    Έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

    Την ανησυχία του για την ολοκλήρωση των έργων ψηφιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης  εξέφρασε ο CEO της Uni Systems, λέγοντας ότι ορισμένες φορές υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις τόσο στην δημοσίευση των διαγωνισμών, όσο και να μπουν οι τελικές υπογραφές για να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.

    Όπως είπε, όσο ο χρόνος πιέζει και όλα τα έργα ακόμα δεν έχουν βγει ακόμα και δεν ολοκληρώνονται, τόσο περισσότερο μας ανησυχεί ότι θα χάσουμε τα λεφτά του RRF. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι πλέον δεν υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω ενστάσεων καθώς είναι τόσο μεγάλος ο όγκος των έργων, που οι εταιρείες δεν ασχολούνται περισσότερο και προχωρούν στη διεκδίκηση ενός άλλου.

    Επίσης η Uni Systems επενδύσει και σε έργα R&D, από τα οποία το 2022 είχε έσοδα 2,4 εκατ. ευρώ.  Ο κ. Λουμάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της έλλειψης του ανθρώπινου δυναμικού στην πληροφορική και το έθεσε ψηλά στις προτεραιότητες της Uni Systems. Περιέγραψε τις πρωτοβουλίες προσέλκυσης και διατήρησης ανθρώπινου δυναμικού που έχει αναλάβει η εταιρεία που επί του παρόντος απασχολεί άνω των 1300 εργαζομένων, οι 400 εκ των οποίων εργάζονται στο εξωτερικό.

    Διαβάστε επίσης:

    ΟΤΕ-Uni Systems: Έπεσαν οι τελικές υπογραφές για το έργο CRM ύψους 66 εκατ. ευρώ

    Quest: Επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ το 2023

    Τι κρύβει το deal Φέσσα: Η δομή, οι μέτοχοι και οι στόχοι της «νέας» Briq Properties



    ΣΧΟΛΙΑ