• Business

    Exor: Απέκτησε το 15% της Philips για 2,6 δισ. ευρώ 

    • Bloomberg

    John Elkann, εγγονός του Gianni Agnelli


    Μειοψηφικό μερίδιο 15% στην Philips εξαγόρασε η Exor της οικογένειας Agnelli, δίνοντας “ψήφο εμπιστοσύνης” στην προβληματική ολλανδική ιατρική εταιρεία καθώς παλεύει με την ανάκληση ενός προϊόντος, με δαπανηρές συνέπειες.

    Η αξία της συμφωνίας αγγίζει τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Σήμερα, η μετοχή της Philips σημείωσε άνοδο έως και 6,2% στις συναλλαγές του Άμστερνταμ, τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Απρίλιο, ενώ οι μετοχές της Exor υποχώρησαν 0,5% στα 81,06 ευρώ.

    Η συμφωνία με τη Philips, δίνει στην Exor τη δυνατότητα να λάβει θέση στο εποπτικό συμβούλιο της ολλανδικής εταιρείας, ενώ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στα σχέδιά της είναι αργότερα να επεκτείνει το μερίδιό της στο 20%.

    Υπό την ηγεσία του John Elkann, η Exor, με καθαρή αξία ενεργητικού περίπου 28 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου, επεκτείνει τις επενδύσεις της τα τελευταία χρόνια – εκτός ​​από την αυτοκινητοβιομηχανία – στην υγειονομική περίθαλψη, την τεχνολογία, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τα πολυτελή προϊόντα.

    «Ο δρόμος της αλλαγής που ακολούθησε η Philips τα τελευταία χρόνια, δημιούργησε μια εταιρεία που συνδυάζει δύο τομείς –την υγειονομική περίθαλψη και την τεχνολογία– στους οποίους έχουμε δεσμευτεί», δήλωσε ο Elkann, της οικογένειας δισεκατομμυριούχων και διευθύνων σύμβουλος της Exor.

    Θετική την επένδυση της Exor για τη διοικητική ομάδα της Philips και το επιχειρηματικό της σχέδιο, χαρακτήρισαν τη συμφωνία στελέχη της εταιρείας.

    Σημειώνεται ότι η οικογένεια Agnelli κατέχει το 53% της Exor μέσω μιας ξεχωριστής εταιρείας χαρτοφυλακίου που φέρει το όνομα του ιδρυτή της Fiat Giovanni Agnelli, η οποία περιλαμβάνει δεκάδες απογόνους του ως επενδυτές.

    Η Exor ελέγχει επίσης την Ferrari, την Juventus Football Club και κατέχει μερίδια στην αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis, καθώς και στην The Economist Group.

    Η συμφωνία με τη Philips αποτελεί το νεότερο βήμα της προς τον ιατρικό τομέα.

    Πέρυσι η εταιρεία συμμετοχών της Agnellis επένδυσε περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει μειοψηφικό μερίδιο στην παγκόσμια εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης της οικογένειας Merieux της Γαλλίας.

    Επιπλέον, η Exor πούλησε πέρσι την PartnerRe στη γαλλική Covea, έναντι 9 δισ. δολαρίων.

    Διαβάστε επίσης: 

    Mastercard: Αγοράζει μερίδιο σε μονάδα Fintech της MTN αξίας $5,2 δισ.



    ΣΧΟΛΙΑ