• Business

    Επιστολή του εφοπλιστή κ. Θ. Βενιάμη σε ρεπορτάζ του mononews.gr – H απάντησή μας

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Θεόδωρος Βενιάμης

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Θεόδωρος Βενιάμης


    Εξώδικη διαμαρτυρία για το δημοσίευμα του mononews.gr με τίτλο “Θεόδωρος Βενιάμης: Ως ύποπτος δίνει εξηγήσεις στους εισαγγελείς για δάνεια 100 εκατ. ευρώ από τη Marfin” που δημοσιεύθησε στις 18 Νοεμβρίου 2018, απέστειλε στο mononews.gr ο εφοπλιστής και πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. To mononews δημοσιεύει την εξώδικη διαμαρτυρία που εστάλη, μεσω του δικηγόρου του εφοπλιστή κ. Μιχάλη Δημητρακόπουλου, καθώς και την απάντηση μας:

    Εξώδικη διαμαρτυρία

    Στις 18.11.2018 και ώρα 00.12 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Mononews.gr το εξόχως συκοφαντικό για το πρόσωπο μου άρθρο με τίτλο «Θεόδωρος Βενιάμης: Ως ύποπτος δίνει εξηγήσεις στους εισαγγελείς για δάνεια 100 εκατ. ευρώ από τη Marfin». Με την παρούσα επιθυμώ προς αποκατάσταση της αλήθειας να δηλώσω τα εξής:

    Από  το 1977, που ασχολούμαι με την ποντοπόρο ναυτιλία, είμαι απόλυτα συνεπής στις δανειακές μου υποχρεώσεις και ουδέποτε υπήρξε δανειοδότηση, η οποία δεν εξοφλήθηκε από εμένα. Σε μια περίοδο, κατά την οποία δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα λόγω της μη εξυπηρετήσεως τους και τεράστιοι οικονομικοί κολοσσοί κατέρρευσαν υπό το βάρος των χρεών και της γενικότερης δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, προσωπικά εγώ αλλά και οι εταιρίες μου αποπληρώνουμε όλα τα δάνεια που έχουμε λάβει, τα οποία είναι ενήμερα, εξασφαλισμένα με την παροχή εγγυήσεων και για τα οποία δεν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές. 

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι εξόχως συκοφαντικός και ανακριβής ο  χαρακτηρισμός «θαλασσοδάνεια», όπως επίσης και ο ισχυρισμός ότι η δανειοδότηση προς εμένα ή τις εταιρείες συμφερόντων μου έλαβε χώρα  με δήθεν ευνοϊκούς όρους. Αντίθετα, όπως αποδεικνύεται από σχετικό έγγραφο, το οποίο έχουμε προσκομίσει στον αρμόδιο εισαγγελέα, κατά την κρίσιμη περίοδο τα επιτόκια των δανειοδοτήσεων με τα οποία τα πιστωτικά ιδρύματα χορηγούσαν δάνεια ήταν πολύ καλύτερα και πιο ανταγωνιστικά σε σύγκριση με τα επιτόκια των δικών μας χορηγήσεων. 

    Θα ήθελα να τονίσω ότι θεωρώ ευτύχημα την κλήση προς παροχή εξηγήσεων από τον Εισαγγελέα (δεν είμαι κατηγορούμενος, είναι συνήθης δικονομική διαδικασία) καθώς μας δίνει την δυνατότητα να αναδείξουμε ότι έχουν τηρηθεί όλες οι κανονιστικές διατάξεις της Τράπεζας της Ελλάδος εκ μέρους μας αναφορικά με την χορήγηση των δανείων.

    Το γεγονός αυτό, άλλωστε, πιστοποιείται και από 2 πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος, αρμόδιας εποπτικής αρχής, η οποία απεφάνθη δύο φορές, το 2015 και το 2017, ότι τα δάνεια μας είναι απολύτως ενήμερα και εξυπηρετούνται κανονικά. Επίσης η Τράπεζα Πειραιώς με σχετικό έγγραφό της βεβαιώνει ότι το σύνολο των χορηγήσεων της προς εμάς είναι ενήμερο, εξυπηρετείται και έχει διασφαλίσεις.

    Καλώ αυτούς, που διακινούν οργανωμένα αυτές τις συκοφαντικές πληροφορίες σε βάρος μου προς τα ΜΜΕ, να ασχοληθούν με την εξυπηρέτηση των δικών τους δανείων, ώστε, εάν κληθούν από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, να είναι σε θέση να δώσουν πειστικές εξηγήσεις για να αποφύγουν την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους.

    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ

    ΜΕ ΤΗ ΡΗΤΗ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΠΑΝΤΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΟΥ

    ΣΑΣ ΚΑΛΩ με νεότερη ανάρτηση σας στην ιστοσελίδα Mononews.gr να ανακαλέσετε τη βαρύτατη σε βάρος μου προσβολή, να αναπαράγετε ολόκληρο το κείμενο της παρούσας επιστολής, επίσης να διαγραφούν οι ανακριβείς συκοφαντικές προσβολές προς το πρόσωπο μου, οι οποίες παραβιάζουν τα προσωπικά μου δεδομένα, σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2016/679 περί προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDPR).

    Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2018

    Ο Πληρεξούσιος Δικηγόρος

    ΜΙΧΑΛΗΣ.Α ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Η απάντηση του mononews.gr 

    Το Mononews πριν αναρτήσει το επίμαχο δημοσίευμα, επικοινώνησε με τον πληρεξούσιο δικηγόρο του κ.Θεόδωρου Βενιάμη, τον ποινικολόγο κ. Μιχάλη Δημητρακόπουλο, ζητώντας τη θέση του κ.Βενιάμη στις ανωμοτί εξηγήσεις που έδωσε στον εισαγγελέα ώστε αυτή να φιλοξενηθεί εκτενώς στο ρεπορτάζ.

    Η (έστω και λιτή) απάντηση που λάβαμε, δημοσιεύθηκε αυτολεξεί στο ρεπορτάζ. Και μάλιστα ο ισχυρισμός του κ. Βενιάμη αφενός φιλοξενήθηκε στις πρώτες παραγράφους του κειμένου, αφετέρου, για να τονιστεί ακόμα περισσότερο προς τους αναγνώστες, φέρει το μεσότιτλο “Τι υποστηρίζει ο κ. Βενιάμης”. Δηλαδή, επελέγη από το Mononews, πριν ακόμα παρουσιάσει αναλυτικά την υπόθεση των δανείων για την οποία εκλήθη να δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου, να παρουσιάσει την άποψη του κ.Βενιάμη σε ξεχωριστή ενότητα και μεσότιτλο, ο οποίος δημοσιογραφικά χρησιμοποιείται για τα σημαντικά κομμάτια ενός ρεπορτάζ.

    Επιπλέον, το Mononews, στις πρώτες παραγράφους του ρεπορτάζ, επισήμανε ότι ο κ.Βενιάμης και στο παρελθόν είχε κληθεί ως ύποπτος για άλλα δάνεια από την Marfin, χωρίς ποτέ να ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη, θέλοντας έτσι να καταδείξει ότι η κλήση ενός εμπλεκόμενου δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα βρεθεί και σε θέση κατηγορουμένου.

    Για τη λέξη “θαλασσοδάνεια” (τη μοναδική λέξη που ο κ.Βενιάμης θεωρεί συκοφαντική στο ρεπορτάζ μας καθώς ουδέν άλλο αμφισβητεί ή αντιλέγει), το Mononews υπενθυμίζει ότι η λέξη έχει γραφτεί μέσα σε εισαγωγικά.  Αυτό σημαίνει ότι δεν υιοθετείται ούτε από τη συντάκτρια, ούτε από το Mononews. Το mononews.gr με δεδομένο ότι δεν υιοθετεί την λέξη “Θαλασσοδάνεια”  καθώς την είχε σε εισαγωγικά και εφόσον ενοχλείται ο κ. Βενιάμης, αυτή αφαιρέθηκε. 

    Σε κάθε περίπτωση, έστω και με τη μορφή “επιστολή-πρόσκληση”, είναι χαρά μας να φιλοξενούμε αναλυτικά αυτή τη φορά τη θέση του κ. Βενιάμη για την υπόθεση που διερευνούν οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς. Και χωρίς να κινδυνεύουμε να μας κατηγορήσει για παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων! 



    ΣΧΟΛΙΑ