ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αισιόδοξος για τη φετινή χρονιά παρά τις διεθνείς προκλήσεις και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Coca-Cola HBC κ. Ζόραν Μπογκντάνοβιτς κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου.
Η Coca-Cola HBC συνεχίζει να αξιοποιεί στοχευμένες πολιτικές τιμολόγησης και μίγματος προϊόντων ανά αγορά, προσαρμοσμένες στις τοπικές πληθωριστικές πιέσεις, νομισματικές διακυμάνσεις και φορολογικές μεταβολές. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής Revenue Growth Management, η εταιρεία επιβεβαιώνει τις χρηματοοικονομικές της κατευθύνσεις για το 2025, στοχεύοντας σε οργανική αύξηση των καθαρών πωλήσεων κατά 6%-8% και των λειτουργικών κερδών κατά 7%-11%.
Ο συνδυασμός τιμής και μίγματος προϊόντων (price/mix) παραμένει ο βασικός μοχλός ανάπτυξης, αν και η συμβολή του αναμένεται ηπιότερη συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο, καθώς περιορίζεται σταδιακά η επίδραση των ανατιμήσεων που εφαρμόστηκαν το 2024.
Το καταναλωτικό περιβάλλον παραμένει σταθερό και σχετικά ομοιογενές μεταξύ των χωρών όπου δραστηριοποιείται, επιτρέποντας στην εταιρεία να διατηρεί την ισορροπία μεταξύ προσιτών και premium επιλογών. Μέσω των αναλύσεων δεδομένων και της στρατηγικής τμηματοποίησης, η Coca-Cola HBC επιδιώκει να διατηρεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, τόσο στην είσοδο νέων πελατών όσο και στην ενίσχυση της πιστότητας των υφιστάμενων.
Τι έδωσε ώθηση στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου
Όπως επισημάνθηκε από τη διοίκηση της εταιρείας τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου επιβεβαιώνουν τη σημασία της τιμολογιακής στρατηγικής στην ενίσχυση των εσόδων. Η Coca-Cola HBC κατέγραψε αύξηση 8,7% στα έσοδα ανά μονάδα προϊόντος (revenue per case), με περίπου τα δύο τρίτα της επίδοσης να προέρχονται από το λεγόμενο carryover effect —δηλαδή τις αυξήσεις τιμών που εφαρμόστηκαν το 2024, κυρίως για την αντιμετώπιση πληθωρισμού και νομισματικών υποτιμήσεων σε αγορές όπως η Νιγηρία και η Αίγυπτος.
Παράλληλα, η θετική επίδραση στην τιμή ενισχύθηκε από άλλους εξωτερικούς παράγοντες, όπως η εφαρμογή του DRS (συστήματος επιστροφής φιαλών) στην Αυστρία και ο φόρος ζάχαρης στη Σλοβακία, αλλά και –σε μικρότερο βαθμό– από το αυξημένο κόστος πρώτων υλών.
Εκτός από την επίδραση της τιμής, θετική συμβολή στα έσοδα είχε και ο συνδυασμός προϊόντων και συσκευασιών (mix effect). Η αυξημένη ζήτηση για ενεργειακά ποτά και premium αλκοολούχα ενίσχυσε τον μέσο όρο εσόδων ανά μονάδα, ενώ το επιτυχημένο λανσάρισμα της Finlandia στις αγορές της Hellenic συνέβαλε περαιτέρω.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή των προϊόντων σε ατομικές συσκευασίες (single-serve), που ενίσχυσαν το περιθώριο κατά 50 μονάδες βάσης. Η έμφαση σε αυτά τα formats αντανακλά τις προτιμήσεις των καταναλωτών για ευελιξία και premium εμπειρία κατανάλωσης, επιτρέποντας στην Coca-Cola HBC να αξιοποιεί στοχευμένα τόσο το κανάλι εντός όσο και εκτός σπιτιού.
Στο «τραπέζι» ο φόρος ζάχαρης στην Ιταλία
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον επικείμενο φόρο ζάχαρης στην Ιταλία, ο κ. Ζόραν Μπογκντάνοβιτς εμφανίστηκε καθησυχαστικός, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία είναι πλήρως προετοιμασμένη για την εφαρμογή του μέτρου, η οποία –αν και έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου– δεν θεωρείται ακόμη οριστική. Όπως ανέφερε, «δεν είναι τελειωμένο μέχρι να εφαρμοστεί στην πράξη», υπενθυμίζοντας ότι η επιβολή του είχε ήδη αναβληθεί μία φορά, μετά από παρεμβάσεις της βιομηχανίας προς τον νομοθέτη.
Ακόμη και αν ο φόρος τεθεί τελικά σε ισχύ, η Coca-Cola HBC είναι έτοιμη να τον μετακυλίσει στις τελικές τιμές, όπως συμβαίνει σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση. «Η εμπειρία δείχνει ότι οι επιπτώσεις στους όγκους πωλήσεων είναι παροδικές και σύντομα η ανάπτυξη επιστρέφει», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο συγκεκριμένος φόρος, σε σύγκριση με άλλες χώρες όπως η Πολωνία, θεωρείται σχετικά ήπιος.
Οι ανατιμήσεις εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 8% και 11% και θα αφορούν το σύνολο των παικτών της αγοράς. «Όταν όλη η αγορά ανεβάζει τιμές, η προσαρμογή είναι διαφορετική από μια μεμονωμένη αύξηση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορούμε ακόμη και να βγούμε συγκριτικά κερδισμένοι», κατέληξε.
Στρατηγική μαραθωνίου και όχι σπριντ στην κατηγορία του καφέ
Την ίδια ώρα ως έναν «καλά σχεδιασμένο μαραθώνιο» και όχι σπριντ περιέγραψε η διοίκηση της εταιρείας τη στρατηγική της στην κατηγορία του καφέ, δίνοντας έμφαση στη μακροπρόθεσμη προσέγγιση και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Όπως τονίστηκε, ο καφές αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες και η επένδυση στην κατηγορία είναι διαρκής, με επίκεντρο τη συνεργασία με τη μάρκα Costa.
Η δυναμική της αγοράς, σε συνδυασμό με τις αυξομειώσεις στις τιμές του πράσινου καφέ, έχει διαμορφώσει ένα απαιτητικό περιβάλλον, ωστόσο η διοίκηση εκτιμά ότι οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για κερδοφόρα ανάπτυξη βρίσκονται στο κανάλι εκτός σπιτιού. Εκεί επικεντρώνεται η στρατηγική τμηματοποίησης και ανάλυσης δεδομένων, που επιτρέπει στην εταιρεία να προσεγγίζει και να διατηρεί πελάτες με στοχευμένο τρόπο.
Διαβάστε επίσης
Akrolithos: Από ένα φορτηγό πέτρες για μια φωτογραφική μηχανή, σε 97 διεθνείς αγορές
Γιάννης Γρατσώνης: Πίεση στις τιμές, ώθηση από τις πωλήσεις για τη BSH Hellas το 2025
Απόστολος Βακάκης: «I was born a… chicken» – Τι είπε για την πορεία της Jumbo
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Alpha Bank: Στις 21 Μαΐου η Γενική Συνέλευση για το μέρισμα 70,26 εκατ. ευρώ
- Τι θα κάνει τώρα η μετοχή της Πειραιώς, η έξυπνη κίνηση Ψάλτη, τα νέα deals του Εξάρχου, το σοκ για τον Ευμορφίδη, το «ναυάγιο» του εφοπλιστή Οικονόμου, ο Δαγούμας και η πλατινομαλούσα νεαρά και η βάφτιση του JJC στο Capri
- Δριτσάνος (Schneider Electric): «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος δεδομένων» – Οι συνεργασίες, οι επενδύσεις και οι προκλήσεις
- Η ανακάλυψη που ανατρέπει τα πάντα και ποια μετοχή είναι η επιτομή της στρέβλωσης
