• Business

    ΕΥΔΑΠ: Πράσινο φως από την ΕΕ για την επεξεργασία λυμάτων Ραφήνας-Αρτέμιδας προϋπολογισμού ‎€300 εκατ.

    ΕΥΔΑΠ: Πράσινο φως από τους μετόχους για τις νέες συμβάσεις και τη συμμετοχή σε ΣΔΙΤ

    Χάρης Σαχίνης, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΔΑΠ


    Πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Μεγάλο Έργο αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων Ραφήνας και Αρτέμιδας συνολικού προϋπολογισμού 300 εκ. ευρώ

    Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Περιφέρειας Αττικής, της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής (ΕΥΔΕΠ), το «Μεγάλο» έργο αποχέτευσης της Ανατολικής Αττικής με τίτλο «Συλλογή, επεξεργασία αστικών λυμάτων Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος και επαναχρησιμοποίηση – διάθεση επεξεργασμένων εκροών».

    Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 300 εκ. €, ενώ η επιλέξιμη δαπάνη ξεπερνάει τα 200 εκ. €. Η χρηματοδότηση του έργου καλύπτεται από το Ταμείο Συνοχής (μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020), από εθνικούς πόρους καθώς και από ιδία συμμετοχή του δικαιούχου (ΕΥΔΑΠ ΑΕ).

    Η επένδυση αφορά στην κατασκευή σύγχρονων υποδομών αποχέτευσης, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ασφαλέστερη επεξεργασία και διάθεση των λυμάτων στους δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας, της Περιφέρειας Αττικής.

    Το έργο υλοποιείται από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ και τελεί υπό τη διαχείριση της ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο σχετικής εκχώρησης από το Ταμείο Συνοχής. Χαρακτηριστικό στοιχείο αποτελεί η επαναχρησιμοποίηση των καθαρών εκροών της μονάδας για άρδευση καθώς και για αστική και περιαστική χρήση.

    Τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη από την επαναχρησιμοποίηση των εκροών από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας – Αρτέμιδας είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς πρόκειται για υψηλής ποιότητας νερό, ασφαλές για την υγεία των πολιτών και κατάλληλο για έναν μεγάλο αριθμό χρήσεων, όπως είναι η απεριόριστη άρδευση καλλιεργειών, χώρων αναψυχής (πότισμα γκαζόν, γηπέδων γκολφ, πάρκων, προαυλίων κ.α.), η περιβαλλοντική αναβάθμιση και η αστική χρήση (π.χ. πυροπροστασία).

    Σημειώνεται ότι τρεις από τις τέσσερις βασικές εργολαβίες του έργου έχουν ήδη δημοπρατηθεί από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ, μετά από σύμφωνη γνώμη της ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Αττικής, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την όσο το δυνατόν πιο άμεση εκκίνηση της κατασκευής του έργου, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023.

    Η Επίτροπος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Ελίζα Φερέιρα, σε σχετική της δήλωση ανέφερε:

    «Διασφαλίζοντας πως δεν εκλύονται στο περιβάλλον μη επεξεργασμένα ή ανεπαρκώς επεξεργασμένα λύματα, το έργο αυτό θα συμβάλει σε ένα καθαρότερο και υγιέστερο θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον βελτιώνοντας την ποιότητας ζωής των κατοίκων και των τουριστών της Αττικής».

    Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, δήλωσε σχετικά:

    «Προχωράμε, μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 στην υλοποίηση της δέσμευσής μας για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων της Αττικής. Σήμερα, με τη νέα χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Συνοχής και με την άψογη συνεργασία μας με την ΕΥΔΑΠ, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων όσο και με τους οικείους Δήμους, είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε τεχνολογίες αιχμής, με στόχο να προστατέψουμε το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών, αλλά και να δώσουμε ένα τέλος στα πρόστιμα που καταβάλει η Χώρα μας λόγω μη συμμόρφωσης με την Κοινοτική Οδηγία 91/271 και τα οποία ξεπερνούν τα 7 εκ. € ετησίως».



    ΣΧΟΛΙΑ