• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Μυτιληναίος: Η εταιρεία που έχει βάλει στόχο να πάρει την πρωτιά στο φυσικό αέριο

    • Bloomberg

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Επικεφαλης Mytilinaios Group


    Καθώς η Ελλάδα στρέφεται ολοένα και περισσότερο στο φυσικό αέριο για να μειώσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα, μία εταιρεία έχει βάλει στόχο να ηγηθεί της μετάβασης.

    Η Mytilineos Holdings έχει βάλει στόχο να ξεπεράσει την κρατική ΔΕΠΑ για να γίνει η ηγετική δύναμη στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2020.

    Η εταιρεία, με έδρα την Αθήνα, η οποία έχει εισαγάγει στην Ελλάδα υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, αναμένει ότι μία νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και οι πωλήσεις σε τρίτους θα τη βοηθήσουν να επιτύχει αυτόν τον στόχο.

    «Το φυσικό αέριο είναι ο σημαντικότερος πυλώνας της στρατηγικής της Μυτιληναίος στον ενεργειακό τομέα», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Αθήνα ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής αερίου της εταιρείας, MNG Trading.

    «Η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά, αλλά έχει προοπτικές ανάπτυξης», συμπληρώνει.

    Η Ελλάδα είναι απομονωμένη από το κύριο δίκτυο φυσικού αερίου της Ευρώπης και λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών της μέσω ενός αγωγού από τη Ρωσία που διασχίζει τη Βουλγαρία, καθώς και μέσω κάποιων LNG, κυρίως από την Αλγερία με σύμβαση με τη ΔΕΠΑ που λήγει το 2021.

    Με τον τομέα της ενέργειας να αντιπροσωπεύει περίπου το 60% της κατανάλωσης, η χρήση λογικά θα αυξηθεί, αφενός λόγω των χαμηλών τιμών, αφετέρου λόγω του αυξανόμενου κόστους των αδειών εκπομπής ρύπων που καθιστούν τις εγκαταστάσεις που λειτουργούν με άνθρακα λιγότερο επικερδείς, σημειώνει ο Π. Κανελλόπουλος.

    Η Ελλάδα επεκτείνει την κατανάλωση φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάρτηση από τον άνθρακα (λιγνίτη), ο οποίος σήμερα παρέχει το 30% περίπου  της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, όταν μόλις πριν από μια δεκαετία συνεισέφερε το 55%, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το BloombergNEF. Τα εργοστάσια που λειτουργούν με φυσικό αέριο παρήγαγαν σχεδόν το 30% της ενέργειας το 2017, αυξάνοντας τη συμβολή τους πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία τριετία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του BNEF.

    Η Μυτιληναίος είναι ο μεγαλύτερος από τους ανεξάρτητους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που «ροκανίζουν» την κυριαρχία της ΔΕΗ, η οποία παράγει σχεδόν τα δύο-τρίτα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

    Η συμφωνία για τη διάσωση της χώρας υποχρέωσε τη ΔΕΗ να εκχωρήσει το 40% των πιο ρυπογόνων εγκαταστάσεων άνθρακα, που χρησιμοποιούν μία μαλακή καφέ μορφή άνθρακα γνωστή ως λιγνίτη, σύμφωνα με το BNEF.

     

    Η Μυτιληναίος κατέχει σήμερα μερίδιο στην αγορά φυσικού αερίου 32%, έναντι μεριδίου 45% για τη ΔΕΠΑ, που προγραμματίζεται για ιδιωτικοποίηση και έχει «ανταγωνιστικό χαρτοφυλάκιο», δήλωσε ο Π. Κανελλόπουλος.

    Φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά που η εταιρεία θα πουλήσει «σημαντικές ποσότητες» φυσικού αερίου σε τρίτους πελάτες, με τα έσοδα από τις πωλήσεις αυτές να ανέρχονται στα 100 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2019, από λιγότερο από 20 εκατομμύρια ευρώ το 2018, πρόσθεσε.

    Η Μυτιληναίος ανακοίνωσε το 2018 μία επένδυση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή ενός νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Ελλάδα, με συνολική δυναμικότητα 750 μεγαβάτ.

    Το φυσικό αέριο αποτελεί καύσιμο-γέφυρα στην πορεία προς την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία θα αναπτυχθεί γρήγορα μόλις υπάρξει βελτιωμένη τεχνολογία για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας, ανέφερε επίσης ο κ. Κανελλόπουλος.

    Η Ελλάδα είναι επίσης καλά τοποθετημένη για να εξάγει φυσικό αέριο σε γειτονικές χώρες και ο στόχος της Μυτιληναίος είναι να διαδραματίσει ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, προσθέτει.

     

    Το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας μεταφέρει ήδη φυσικό αέριο από τα σύνορα με τη Βουλγαρία και την Τουρκία, ενώ το φυσικό αέριο εισέρχεται στη χώρα μέσω του τερματικού σταθμού LNG της Ρεβυθούσας κοντά στην Αθήνα.

    Η Μυτιληναίος ήταν η πρώτη ιδιωτική εταιρεία στην Ελλάδα που εισήγαγε αμερικανικό LNG μέσω του τερματικού σταθμού, με ένα φορτίο 170.000 κυβικών μέτρων τον Φεβρουάριο.

    Η Βουλγαρία και η Ελλάδα ξεκίνησαν την κατασκευή, στις 22 Μαΐου, ενός δικτύου φυσικού αερίου που αποσκοπεί στη μεταφορά του καυσίμου από το Αιγαίο και τη Μέση Ανατολή στα Βαλκάνια, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η εξάρτηση της περιοχής από τις ρωσικές προμήθειες. Η Βουλγαρία θα παραλάβει το πρώτο της LNG μέσω του ελληνικού τερματικού σταθμού μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου.

    Ο αγωγός Trans Adriatic, ο οποίος θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στην Ευρώπη, θα μπει σε λειτουργία το 2020.

    Ένα άλλο σημείο εισόδου, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις αγορές σε άλλες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα είναι η σχεδιαζόμενη υπεράκτια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG κοντά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Οι εμπορικές δραστηριότητες προγραμματίζονται για το 2021.



    ΣΧΟΛΙΑ