• Business

    Έτοιμη η προκήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια 750 νέων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

    • NewsRoom
    λεωφορεια


    Ολοκληρώνεται σταδιακά η προετοιμασία για τη διαγωνιστική διαδικασία σχετικά με την προμήθευση 750 νέων, σύγχρονων λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από τα δύο αστικά κέντρα της Ελλάδας, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Οι πληροφορίες, μάλιστα, λένε ότι η διαδικασία θα είναι έτοιμη μέσα στις επόμενες ημέρες.

    Όταν ξεκινήσει, η διαδικασία του διαγωνισμού αναμένεται να διαρκέσει περί τους 18 μήνες, όπως εκτιμά το Υπουργείο Μεταφορών. Κατόπιν της ολοκλήρωσης της διαδικασίας, θα υπογραφεί σχετική σύμβαση, ενώ τα πρώτα οχήματα αναμένεται να εμφανιστούν σε διάρκεια περίπου 7 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

    Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, 400 από αυτά τα νέα οχήματα προορίζονται για την Αθήνα και τα υπόλοιπα 350 για τη Θεσσαλονίκη. Σε ό,τι αφορά τα 400 νέα λεωφορεία που θα καταφθάσουν στην πρωτεύουσα, τα 170 από αυτά θα είναι ηλεκτρικά, 180 φυσικού αερίου και 50 πετρελαίου, ενώ από τα 350 της συμπρωτεύουσας, τα 150 θα είναι ηλεκτρικά, 150 φυσικού αερίου και 50 πετρελαίου. Ο συνολικός προϋπολογισμός για το έργο αυτό εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 420 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ.

    Το υπουργείο Μεταφορών έχει έρθει σε συμφωνία με την ΕΤΕπ και απέσπασε τη δέσμευση ότι θα χρηματοδοτήσει έως το 75% του προϋπολογισμού, που αφορά όμως μόνο στα φυσικού αερίου λεωφορεία και τα ηλεκτρικό (εξαιρούνται από τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ τα ντιζελοκίνητα λεωφορεία). Το ΕΣΠΑ υπολογίζεται πως θα αποδεσμεύσει περί τα 70 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός θα αφορά και τις τρεις κατηγορίες λεωφορείων και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συμμετάσχουν είτε για έναν τύπο, δύο ή και τους τρεις τύπους οχημάτων.

    Την ίδια ώρα, αναμένεται και η διεξαγωγή του διαγωνισμού για τα επιπλέον 92 σύγχρονα λεωφορεία, που πρόκειται να προμηθευτεί ο ΟΑΣΑ και θα αντικαταστήσουν μέρος του στόλου της Αθήνας.

    Όπως είναι γνωστό, στα τέλη του 2018, η Περιφέρεια Αττικής ενέκρινε την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και το ΠΕΠ Αττικής την προμήθεια 92 σύγχρονων αστικών λεωφορείων για την Αθήνα με ποσό ύψους 30 εκατ. ευρώ.

    Τη διενέργεια του διαγωνισμού αναλαμβάνει ο ΟΑΣΑ και θα αφορά στην προμήθεια τριών διαφορετικών τύπων λεωφορείων.

    Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για είκοσι οχήματα με κινητήρα diesel, 12μετρα, τεχνολογίας ΕURO VI, εξήντα οχήματα με κινητήρα diesel, 18μετρα (αρθρωτά), τεχνολογίας ΕURO VI και δώδεκα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία τεχνολογίας ΕURO VI, χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας που να διαθέτουν αυτονομία κίνησης, μικρού μεγέθους (mini bus), καθώς και συνοδευτικό εξοπλισμό και υποδομές που είναι αναγκαίες για την υποστήριξη της λειτουργίας τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανοικτό το ενδεχόμενο νέου διαγωνισμού για αποκρατικοποίηση ΕΛΠΕ – ΔΕΠΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σταθάκης: Mέχρι τέλος του Απριλίου o διαγωνισμός για τα λιγνιτικά θα έχει αποτέλεσμα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί η παράταση στο διαγωνισμό για το καζίνο στο Ελληνικό δεν ξαφνιάζει



    ΣΧΟΛΙΑ