• Business

    Εθνική Πανγαία: Προχωρά το ομολογιακό με στόχο την άντληση 250 – 300 εκατ. ευρώ

    Αριστοτέλης Καρυτινός, Εθνική Πανγαία

    Αριστοτέλης Καρυτινός


    Με στόχο την άντληση ποσού ύψους 250 με 300 εκατ. ευρώ η διοίκηση της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Αριστοτέλη Καρυτινό ξεκίνησε τις διαδικασίες για τη σύναψη ομολογιακού δανείου.

    Εκτός απροόπτου, ο πιθανότερος χρόνος για την έκδοση του ομολογιακού είναι ο Μάιος και αφού προηγηθούν οι αναγκαίες ενημερώσεις των ξένων και Ελλήνων θεσμικών επενδυτών.

    Η διοίκηση της Πανγαία έχει προϊδεάσει για τον σχεδιασμό της κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της για το 2017: «Εξετάζεται η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από την αγορά, μόλις οι συνθήκες της αγοράς το επιτρέψουν, με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου κυρίως στην Ελλάδα, την ενίσχυση της διασποράς της μετοχικής βάσης της εταιρείας (free float) και την διαπραγμάτευση των μετοχών της στην κατηγορία μεγάλης κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. με στόχο την προσέλκυση θεσμικών επενδυτών και επενδυτικών κεφαλαίων».

    Η Εθνική Πανγαία είναι η μεγαλύτερη από άποψη αξίας χαρτοφυλακίου ΑΕΕΑΠ της χώρας με 338 εμπορικά ακίνητα (κυρίως καταστήματα και γραφεία), συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 986 χιλ. τ.μ. Τα περισσότερα από τα ακίνητα βρίσκονται στην Ελλάδα, δεκατέσσερα ακίνητα είναι στην Ιταλία, δύο στη Ρουμανία και ένα στην Κύπρο. Η εύλογη αξία των επενδύσεών της σε ακίνητα στο τέλος του 2017 ήταν 1.581 εκατ. (31.12.2016: 1.490 εκατ.). Το 2017 οι συνολικές επενδύσεις της ήταν 71 εκατ. ευρώ και στην τετραετία περίπου 700 εκατ. ευρώ.

    Για την τρέχουσα χρήση η εκτίμηση είναι ότι θα έχει αυξημένο κύκλο εργασιών κυρίως λόγω των νέων επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία. Θετική είναι και η εκτίμηση για την κερδοφορία της, η οποία επηρεάζεται από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων, εφόσον βεβαίως συνεχιστεί η σταθεροποίηση στην αγορά των επαγγελματικών. Το 2017 τα κέρδη της εν λόγω εταιρείας από αναπροσαρμογή της αξίας των επενδύσεων σε ακίνητα ανήλθαν σε 17,2 εκατ. έναντι ζημίας 18,2 για το 2016.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εθνική Πανγαία: Οι νέες πρωτοβουλίες του προγράμματος «Δομές Ευθύνης»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική Πανγαία: Αύξηση κερδών και κύκλου εργασιών για το 2017

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εθνική Πανγαία: Απέκτησε ένα από τα ομορφότερα ακίνητα της Ερμού



    ΣΧΟΛΙΑ