• Τράπεζες

    Εθνική Ασφαλιστική: IPO όχι λιγότερο από το 40% βλέπει η αγορά

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Εθνική Τράπεζα: Προχωρά σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Bain/Fortress/Dovalue για το Project Frontier

    Παύλος Μυλωνάς. CEO Εθνική Τράπεζα


    Διάθεση μετοχών τουλάχιστον του 40% της Εθνικής Ασφαλιστικής προκρίνει η αγορά, στην περίπτωση που η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ 0,28% 7,07 που αποτελεί και τον κύριο μέτοχο, λάβει την οριστική απόφαση να προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή (ΙΡΟ) τερματίζοντας τις διαπραγματεύσεις με το CVC.

    Σύμφωνα με έμπειρα τραπεζικά στελέχη και διαχειριστές κεφαλαίων η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας υπό τον Παύλο Μυλωνά, γνωρίζει τους κινδύνους που εγκυμονεί μία συμφωνία χωρίς ικανό τίμημα, τέτοιο που να ανταποκρίνεται στα οικονομικά μεγέθη και την ιστορία της Εθνικής Ασφαλιστικής.

    Ταυτόχρονα, οι διαπραγματεύσεις με το CVC ακόμα και αν το τίμημα ανέλθει πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ, σχεδόν 50% κάτω από τα ίδια κεφάλαια, τη στιγμή που συνεχίζει κερδοφόρα σε κάθε τρίμηνο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αναμένεται να τραβήξουν σε μάκρος και χρόνο. Που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί νέα διαπραγμάτευση με την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού, την DG Comp.

    Αν επιλεγεί από την άλλη, η λύση της εισαγωγής των μετοχών στο Χρηματιστήριο, αρκεί μόνο μία δήλωση της διοίκησης της τράπεζας, οπότε δεν θα χρειαστεί καμία παράταση που να παραπέμπει στην γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

    Υπό τα δεδομένα αυτά, οι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η Εθνική Τράπεζα θα μπορούσε κατ’ ελάχιστο να διαθέσει το 40% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής στο επενδυτικό κοινό, αφήνοντας τελικά την αγορά να αποφασίσει για το τίμημα που θα προσφερθεί.

    Οι ενθαρρυντικές προοπτικές για το 2021 έχουν ανεβάσει τον πήχη για την αποτίμησή της. Επιπρόσθετα, η αποτίμηση της AXA Ελλάδος μετά το deal με τη Generali έδωσε ένα επιπλέον σημείο αναφοράς καθώς κατ’ αναλογία η αξία της Εθνικής Ασφαλιστικής ανεβαίνει ακόμη πιο πολύ.

    Και όχι μόνο αυτό, η αγορά στέκεται στην ανακοίνωση των εργαζομένων στην Εθνική Ασφαλιστική. Πέρα από το ότι η ηλεκτρονική σελίδα των υπαλλήλων έχει κατακλυστεί από… ανακοινώσεις κομμάτων, τύπου «Λαϊκής Ενότητας», οι εργαζόμενοι συγκρίνουν την αποτίμηση της AXA, που πουλήθηκε προσφάτως στην Generali, με την προοπτική πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC.

    Το deal έγινε στις 8,3 φορές τα κέρδη της AXA. Αναλογικά, η Εθνική Ασφαλιστική θα έπρεπε να πουληθεί (8,3 * 81,7 εκατ €) 680.000.000 € για το 100% ( ή 547.200.000 για το 80% ) σε σχέση με τα κέρδη προ φόρων ή αντίστοιχα σχετικά με τα κέρδη μετά από φόρους θα έπρεπε να πουληθεί (12,47*57,91 εκατ €) 723 εκατ. ευρώ για το 100% (ή 578,3 εκατ € για το 80%).

    Μία τέτοιου είδους δημόσια εγγραφή θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα ανεβάσει και το κύρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημειώνουν οι παράγοντες της αγοράς σε μία συγκυρία που το επενδυτικό ενδιαφέρον, ειδικά από το εξωτερικό αναμένεται να είναι έντονο, καθώς η περίοδος των μειωμένων επιτοκίων στην δευτερογενή αγορά, αναμένεται να συνεχιστεί.

    Διαβάστε επίσης:

    Εθνική για CVC: Είναι που είναι ένας ο ενδιαφερόμενος δεν θα του το κάνουμε και εύκολο….

    CVC: Έτοιμο να «ρίξει» άλλο 1 δισ. στην Ελλάδα – «Σκανάρει» την αγορά για νέες ευκαιρίες

    Εθνική Τράπεζα: Εντός των επόμενων ημερών η υποβολή του επίσημου αιτήματος για είσοδο στο πρόγραμμα «Ηρακλής»



    ΣΧΟΛΙΑ