• Business

    Εστίαση & Ενοίκια: Οι φόβοι για τα συμβόλαια, οι ρήτρες αύξησης και το «άβατο του Κολωνακίου»

    Ανέκαμψε ο τζίρος των επιχειρήσεων εστίασης - καταλυμάτων στο α' τρίμηνο, μετά το περσινό lockdown


    Τον… «ύπνο τους έχουν χάσει» χιλιάδες επαγγελματίες της εστίασης, τα μισθωτήρια των οποίων είτε λήγουν το επόμενο διάστημα είτε έχουν λήξει και έχουν πάρει σιωπηρή παράταση.

    Μάλιστα, όσοι μισθώνουν προβεβλημένα ακίνητα σε δημοφιλείς πιάτσες φοβούνται πως οι ιδιοκτήτες δεν πρόκειται να ανανεώσουν τη σύμβασή τους και θα αναζητήσουν νέο ενοικιαστή. Ο οποίος θα είναι διατεθειμένος να δώσει περισσότερα και ταυτόχρονα να καταβάλλει και «αέρα».

    Οι σκέψεις για πλήρη απαλλαγή των επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές με κυβερνητική εντολή από την καταβολή ενοικίων και για τον μήνα Μάρτιο έχει θορυβήσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι παρά την αυξημένη αποζημίωση που προβλέπεται να λάβουν για τους δυο πρώτους μήνες του έτους «βλέπουν» να καταγράφουν σημαντικές απώλειες στα εισοδήματά τους για πολύ μεγάλο διάστημα.

    Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ήδη υπάρχουν περιπτώσεις ιδιοκτητών που έχουν καταστήσει σαφές στους ενοικιαστές τους πως όχι μόνο δεν αποδέχονται αναπροσαρμογή, αλλά ζητάνε να τηρηθούν και οι ρήτρες αύξησης που υπάρχουν στα συμβόλαιά τους. «Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά, δείχνουν την πόρτα της εξόδου στους ενοικιαστές τους…», αναφέρουν πηγές της αγοράς, τονίζοντας πως υπό τις παρούσες αντίξοες συνθήκες είναι δύσκολο κάποιος να ανταποκριθεί στο αίτημά τους, αφού ήδη πολλοί αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

    Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο ιδιαίτερα στους ιδιοκτήτες καταστημάτων που βρίσκονται σε κορυφαίες εμπορικές περιοχές, όπου εξακολουθεί να υπάρχει υψηλή ζήτηση και η εξεύρεση νέου ενοικιαστή θεωρείται «εύκολη υπόθεση».

    Ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές είναι το Κολωνάκι, όπου τα μισθώματα παραμένουν «τσουχτερά» (ανάλογα με τον χώρο μπορεί να φθάσουν και τις 20.000 ευρώ τον μήνα), παρά το ισχυρό πλήγμα που έχει υποστεί η εμπορική κίνηση στο κέντρο της πρωτεύουσας. Πολλοί μάλιστα αποδίδουν τα «λουκέτα» που εμφανίζονται στην περιοχή το τελευταίο διάστημα στην άτεγκτη στάση των ιδιοκτητών, οι οποίοι αρνούνται να «βάλουν νερό στο κρασί τους» και να κατεβάσουν τις απαιτήσεις τους. «Κάποιοι δεν ρίχνουν τις τιμές γιατί δεν θέλουν να χαλάσουν την πιάτσα…», υπογραμμίζουν καλά πληροφορημένες πηγές.

    Αμφίπλευρη ρύθμιση

    Γνωρίζοντας καλά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τις δυσάρεστες συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν στη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων, εκπρόσωποι της εστίασης συστήνουν στην κυβέρνηση να προσφέρει εξίσου γενναίες διευκολύνσεις στους ιδιοκτήτες των εμπορικών ακινήτων.

    Το σχέδιο της κυβέρνησης για την «επόμενη μέρα» της εστίασης, επισημαίνει το στέλεχος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), Γιάννης Λιάρος, πρέπει να περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη μείωση των ενοικίων που θα αφορούν τόσο τους ενοικιαστές όσο και τους ιδιοκτήτες, επισημαίνοντας πως χρειάζεται να στηθεί ένας μηχανισμός που θα περιλαμβάνει ελαφρύνσεις και για τις δύο πλευρές, ώστε να μην διαταραχθεί η μεταξύ τους σχέση.

    Διαβάστε επίσης:

    Χωρίς αποτέλεσμα οι συζητήσεις επιστημονικών φορέων – υπουργείου Εργασίας για το επίδομα των 400 ευρώ

    Θεσσαλονίκη: Μεγάλες ουρές έξω από τα καταστήματα

    Νίκος Παπαθανάσης: Καλή η πρώτη εβδομάδα ανοίγματος του λιανεμπορίου – Στο τέλος του μήνα το πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ