• Business

    Βλάσσης Γεωργάτος (Γρηγόρης Μικρογεύματα) στο mononews: Χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους

    • Άννα Διανά
    Βλάσσης Γεωργάτος, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) και επικεφαλής της αλυσίδας καφεστίασης   «Γρηγόρης Μικρογεύματα

    Βλάσσης Γεωργάτος, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) και επικεφαλής της αλυσίδας καφεστίασης   «Γρηγόρης Μικρογεύματα


    «Κανείς μας στον δεν μπορεί να αντέξει το ενεργειακό κόστος. Είναι ζωτικής σημασίας να ληφθούν άμεσα μέτρα».

    Αυτό  επισημαίνει στο mononews.gr ο Βλάσσης Γεωργάτος, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) και επικεφαλής της αλυσίδας καφεστίασης   «Γρηγόρης Μικρογεύματα».

    «Η επιβάρυνση από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, οι λογαριασμοί που πληρώνουμε είναι τρεις με τέσσερις φορές μεγαλύτεροι σε σχέση με τα επίπεδα προ της κρίσης, είναι πολύ μεγάλη και κανείς δεν μπορεί να το αντέξει».

    Ζητά να συμπεριληφθούν στα μέτρα για μεγαλύτερες επιδοτήσεις στο κόστος ενέργειας που έχουν εξαγγελθεί για τα αρτοποιεία, αίτημα που θα θέσει το προεδρείο της ΕΠΟΕΣ στον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για χθες αλλά αναβλήθηκε λόγω της συζήτησης στη Βουλή νομοσχεδίου αρμοδιότητας του κ. Σκρέκα και αναμένεται  να πραγματοποιηθεί σήμερα ή τη Δευτέρα.

    Όπως αναφέρει στο mononews ο γενικός διευθυντής της Ενωσης, Γιάννης Λιάρος, η ρύθμιση πρέπει να αφορά όλες τις επιχειρήσεις. Ολο το φάσμα του κλάδου των καταστημάτων που προσφέρουν άρτο, δηλαδή και αρτοζαχαροπλαστεία εστιατόρια και τα καταστήματα εστίασης χωρίς εξαιρέσεις. Είναι ζωτική ανάγκη να είναι διευρυμένη η βάση των ωφελούμενων επιχειρήσεων με αναλυτική περιγραφή αντικειμένου.

    Στα επιχειρήματα που προβάλλονται είναι ότι ναι μεν είναι πολύ σωστή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να στηρίξει τα αρτοποιεία με φθηνότερη ενέργεια προστατεύοντας την τιμή του ψωμιού αλλά πρακτικά αυτό δεν συμβαίνει όταν δεν εφαρμόζεται σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων. Θέτουν δε το ερώτημα τι διαφορά έχει ένα αρτοποιείο από επιχειρήσεις καφεστίασης όπως για παράδειγμα η  Γρηγόρης ή το Everest τόσο ως προς την κατανάλωση ενέργειας όσο και ως προς  προϊόντα που διατίθενται.

    Το πρώτο βήμα ο Κ. Σκρέκας

    Η ΕΠΟΕΣ συμφωνεί με την κίνηση του Παναγιώτη Μονεμβασιώτη (Βενέτης)  να απευθύνει ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ζητώντας διεύρυνση των μέτρων στήριξης ωστόσο ακολουθεί διαφορετικά βήματα. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, πρώτα θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια θεσμικής επίλυσης του θέματος για αυτό και ζητήθηκε η συνάντηση με τον κ. Σκρέκα και αν αυτό δεν γίνει θα φτάσουν στον πρωθυπουργό ζητώντας την παρέμβασή του.

    Στη φαρέτρα της ΕΠΟΕΣ είναι ότι στα μέλη της συγκαταλέγονται οι μεγαλύτερες επώνυμες αλυσίδες εστίασης, γρήγορου φαγητού και καφέ, όπως KFC, Carpo, Coffee Island.  Μεταξύ αυτών και ισχυρές επιχειρήσεις που μπορούν να ασκήσουν πιέσεις, όπως η CVC Capital Partners, το μεγάλο αμερικανικό fund, που έχει επενδύσει στον χώρο της εστίασης μέσω της Vivartia (Everest, Goody’s, La Pasteria).

    Υπενθυμίζεται ότι ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της Φούρνοι Βενέτης, μιλώντας στο mononews αναφέρθηκε στην ανοιχτή επιστολή που απηύθυνε στον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι αποτελεί μια επιστολή απόγνωσης σημειώνοντας:

    «Κάθε μέρα οι συνεργάτες μας franchisee που έχουν τα 60 από τα 120 καταστήματα της αλυσίδας, μας διαμαρτύρονται ότι δε βγαίνουν και θέλουν να κλείσουν. Το ίδιο ισχύει και για τα 60 ιδιόκτητα καταστήματα που αντιμετωπίζουν φέτος πενταπλάσιο ενεργειακό κόστος από πέρυσι. Ταυτόχρονα οι τιμές των πρώτων υλών αυξάνονται κάθε τρεις μέρες και υπάρχουν και ελλείψεις. Δεν αντέχουμε άλλο. Είναι επιτακτική ανάγκη να λάβουμε φθηνότερη ενέργεια όλα τα αρτοποιεία και όχι μόνο του ΚΑΔ 1071. Είμαι σίγουρος ότι ο Πρωθυπουργός μπορεί να καταλάβει γι αυτό και απέστειλα σε αυτόν την επιστολή, έχει πάντα ανοιχτά τα αυτιά του στην κοινωνία και την αγορά»

    Διαβάστε επίσης

    Coca Cola στην Ελλάδα: Νέες επενδύσεις 75 εκατ. ευρώ – Τι σχεδιάζεται

    Scale up καινοτόμες επιχειρήσεις στα ραντάρ του Πάνου Γερμανού – Το επενδυτικό πλάνο των 100 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ