• Business

    SOS από τις αλυσίδες εστίασης για το κόστος λειτουργίας – Αναπόφευκτες οι αυξήσεις για τους καταναλωτές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Eστίαση: To πρώτο crash test για τους ανεμβολίαστους

    Γιάννης Λιάρος, διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης


    Αύξηση στο λειτουργικό τους κόστος που αγγίζει έως και το 25%, καταγράφουν οι μεγάλες αλυσίδες εστίασης με τις ανατιμήσεις στα προϊόντα να μοιάζουν πλέον αναπόφευκτες για τους καταναλωτές.

    «Ο πόλεμος φέρνει μία άλλη διάσταση στο ζήτημα που υπήρχε ήδη» τονίζει χαρακτηριστικά στο mononews, o διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος, προσθέτοντας:

    «Όλο το περιβάλλον των ανατιμήσεων – κόστος ενέργειας, πρώτες ύλες και μισθολογικό, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού – έχει δημιουργήσει μία άνοδο του λειτουργικού κόστους για τις επιχειρήσεις οργανωμένης εστίασης, της τάξεως του 25% περίπου, σε σύγκριση με το τέλος του 2021».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν της τιμής της ενέργειας που «τρομάζει» ολόκληρη την αγορά, έντονος είναι ο προβληματισμός του κλάδου για το ράλι ανόδου των τιμών των πρώτων υλών.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που συμβαίνει με τον ηλιέλαιο. Σύμφωνα με τον κ. Λιάρο με τις εξαγωγές από την Ουκρανία -η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό στην Ευρώπη- να έχουν σταματήσει, οι εισαγωγές του προϊόντος στη χώρα μας γίνονται αυτή τη στιγμή από την Αργεντινή, στη διπλάσια τιμή.

    Έρχονται αυξήσεις και στις τιμές

    Με βάση τα παραπάνω, για τις επιχειρήσεις δημιουργείται ένα περιβάλλον δύσκολα βιώσιμο καθώς σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, λόγω του γενικότερου κύματος ακρίβειας που έχουν να διαχειριστούν. Κάτι που αναμένεται να οδηγήσει φυσικά και σε μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα.

    Από την άλλη πλευρά μοιάζει αναπόφευκτο για τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε αυξήσεις στις τιμές. «Την  άνοδο του  25% στο λειτουργικό κόστος αυτή τη στιγμή δεν  την έχουμε μετακυλήσει στο καταναλωτή. Με την επιχείρηση ωστόσο να μην μπορεί να τα βγάλει πέρα, ενδεχομένως θα πρέπει να αρχίσει να μετακυλίεται ένα μέρος της αύξησης αυτής» εξηγεί ο κ. Λιάρος.

    Συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης

    Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της ΕΠΟΕΣ συναντήθηκε την Τρίτη με τους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη αναζητώντας ποιες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να γίνουν από πλευράς της κυβέρνησης προκειμένου να στηριχθεί ο κλάδος.

    Σύμφωνα με τον κ. Λιάρο στη συνάντηση αφενός τέθηκε το ζήτημα των ενοικίων με τους επιχειρηματίες να ζητούν πάγωμα των αυξήσεων καθώς ο πληθωρισμός εκτινάσσει το κόστος, ειδικά για τα ακίνητα υψηλής προβολής που έχουν οι μεγάλες αλυσίδες. «Ζητήσαμε εάν θα μπορούσε με κάποιο τρόπο, να μπει ένας «κόφτης» στις αυξήσεις, λόγω της έκτακτης κατάστασης που επικρατεί» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΠΟΕΣ. Παράλληλα τέθηκε και το μείζον θέμα της ενέργειας με την κατάσταση όμως στο συγκεκριμένο ζήτημα να παραμένει ρευστή.

    Το ραντεβού των δύο πλευρών ανανεώθηκε, σύμφωνα με τον κ. Λιάτο, το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου προκειμένου αρμόδια υπουργεία να εξετάσουν, εάν και με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν τα παραπάνω αιτήματα που έθεσε η διοίκηση της ΕΠΟΕΣ.

    Διαβάστε επίσης:

    Έρχεται νέο σφοδρό κύμα ανατιμήσεων στα ράφια



    ΣΧΟΛΙΑ