• Οικονομία

    Νίκος Παπαθανάσης: Καλή η πρώτη εβδομάδα ανοίγματος του λιανεμπορίου – Στο τέλος του μήνα το πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    • NewsRoom
    O Νίκος Παπαθανάσης μιλά μπροστά από σημαίες της Ελλάδας και της ΕΕ

    Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων


    Θετική είναι η πρώτη εικόνα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου κατά την πρώτη εβδομάδα, ανέφερε μιλώντας στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

    «Η αγορά δούλεψε και επειδή θέλουμε να έχει διάρκεια πρέπει να τηρούμε τους κανόνες», ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης.

    Αναφορικά με τον χειμερινό τουρισμό, υποστήριξε πως η δημόσια υγεία είναι το αγαθό που θέλει η κυβέρνηση να υπηρετεί, κατά συνέπεια θα γίνουν οι προτάσεις στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων και αυτοί θα αποφασίσουν.  Η προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως ανέφερε, ήταν να ανοίξουν τα σχολεία, με τα γυμνάσια κα τα λύκεια να επανεκκινούν από την  1η Φεβρουαρίου και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν θα ανοίξουν και καταστήματα ΟΠΑΠ, λαχειοπώλες κλπ, όπως ανέφερε.

    Αντίθετα, για τις αθλητικές δραστηριότητες και τις μετακινήσεις από νομό σε νομό θα χρειαστεί να αποφασίσουν σε επόμενη συνεδρίαση οι επιστήμονες της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

    Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με βάση το οποίο θα χορηγούνται δάνεια ύψους 30-50.000 ευρώ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Το ύψος της εγγύησης θα καθοριστεί στο 80% και το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τέλος του μήνα.

    Όπως ανέφερε θα υπάρχει και επιδότηση των ενήμερων δανείων, η οποία θα τρέξει τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.

    Για την επιστρεπτέα προκαταβολή υποστήριξε πως αναμένεται υπουργική απόφαση για να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις. Τα κριτήρια αφορούν την πτώση του τζίρου, ενώ το ύψος του ποσού που θα μοιραστεί ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Απαλλαγή από το ενοίκιο θα λάβουν οι επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή έως τις 15 Γενάρη.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιώργος Γεραπετρίτης: Προχωρά η δημιουργία πανελλαδικού δικτύου για την επιτήρηση των μεταλλάξεων του κορονοϊού

    Ενοίκια, μισθοί και λογαριασμοί θα επιδοτούνται από το κράτος

    Ν. Παπαθανάσης: Δάνεια ύψους ‎€30.000-50.000 σε μικρές επιχειρήσεις με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 90%



    ΣΧΟΛΙΑ