• Business

    Έρχονται όλοι οι φόροι ένα μήνα νωρίτερα, από την 1η Ιουνίου


    Τόσο πολύ χαίρονται στην κυβέρνηση με τους νέους φόρους που φέρνει η συμφωνία με τους δανειστές, που… βιάζονται να τους θέσουν σε ισχύ!

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες (καθώς οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές είναι σε εξέλιξη και πολλά αλλάζουν από μέρα σε μέρα μέχρι την τελική συμφωνία), η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να εφαρμόσει τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις που θα ψηφιστούν (εκτός απροόπτου) το βράδυ της Κυριακής στη Βουλή ήδη από την 1η Ιουνίου, προφανώς εκτιμώντας πως όσο νωρίτερα εφαρμοστούν, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το δημοσιονομικό όφελος και άρα τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», που επίσης αναμένεται να ψηφιστεί την Κυριακή.

    Όσο για το ποιοι ακριβώς είναι αυτοί οι φόροι που θα μας επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο από την 1η Ιουνίου, και αυτό παραμένει ακόμα ασαφές, καθώς μέτρα γράφονται και σβήνονται ακόμα και λίγα 24ωρα πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι σαφές αν τα μέτρα τελικά θα ισχύσουν άμεσα ή από τον Ιανουάριο του 2017.

    Σίγουρη θεωρείται η αύξηση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, όπως και η κατάργηση της έκπτωσης στον ΦΠΑ για πολλά νησιά, κυρίως των Κυκλάδων, ενώ βαριά θα είναι τα μέτρα που έρχονται για τα αυτοκίνητα, καθώς θα αυξηθούν τα τέλη ταξινόμησης, αλλά και οι τιμές των καυσίμων (όχι μόνο της βενζίνης, αλλά ακόμα και των πιο οικονομικών επιλογών, όπως του υγραερίου). Επίσης, αναμένεται να αυξηθεί και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

    Όπως επίσης θα αυξηθεί η τιμή των τσιγάρων, αν και οι αυξήσεις αυτές, που μπορεί να φτάσουν στο μισό ευρώ ανά πακέτο, θα ενεργοποιηθούν πιθανότατα από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Παράλληλα, αυξήσεις θα υπάρξουν και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αντίθετα, από την 1η Ιουνίου θα ισχύσει η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στις μπύρες.

    Όσο για τον πολυσυζητημένο φόρο στον καφέ, αυτός θα αφορά στην εισαγωγή του καφέ και θα είναι διαφορετικός για καβουρδισμένο, μη καβουρδισμένο και στιγμιαίο καφέ, ενώ θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

    Νέοι φόροι έρχονται ακόμα σε σταθερή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση, ενώ για το 2018 παραπέμπεται η επιβολή τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, για την οποία διαμαρτύρονται έντονα οι ξενοδόχοι.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Κόκκινα δάνεια: H κλεψύδρα για τις τράπεζες τελειώνει στο τέλος του έτους

    Windows81hourglass_art_in_3



    ΣΧΟΛΙΑ