• Business

    Equinor: Θα επιστρέψει 14 δισ. δολ. στους επενδυτές – Πτώση στα κέρδη

    • Bloomberg
    Anders Opedal, CEO Equinor

    Anders Opedal, CEO Equinor


    Η Equinor ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει 14 δισεκατομμύρια δολάρια για επαναγορές μετοχών και μερίσματα φέτος, ακολουθώντας την πολιτική των άλλων μεγάλων εταιρειών του κλάδου ενέργειας, που επιστρέφουν πλεονάζοντα μετρητά στους επενδυτές.

    Η δέσμευση, μειωμένη κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με το 2023, έρχεται παρά την πτώση των κερδών που προκάλεσε η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.

    Οι ευρωπαίοι ανταγωνιστές της, Shell, TotalEnergies και BP συνεχίζουν επίσης τις γενναιόδωρες ανταμοιβές των μετόχων τους, καθώς τα κέρδη παραμένουν υψηλά σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα.

    Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας ανακοίνωσε μέρισμα 35 σεντς ανά μετοχή και μια έκτακτη πληρωμή ίδιου ύψους.

    Σχεδιάζει ένα διετές πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών αξίας 10 έως 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων — με 6 δισεκατομμύρια δολάρια να διατίθενται για το 2024.

    «Η αύξηση των ταμειακών ροών είναι η βάση για την μερισματική μας πολιτική», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Anders Opedal σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg την Τετάρτη.

    «Όταν επενδύουμε σε ένα εξαιρετικά κερδοφόρο χαρτοφυλάκιο πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουμε τις επενδύσεις μας σε ανανεώσιμες πηγές, με την πάροδο του χρόνου θα αυξάνουμε τα μετρητά μας».

    Οι ταμειακές ροές της Equinor από δραστηριότητες μετά από φόρους, συρρικνώθηκαν κατά 59% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 2,79 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 60% στα 1,88 δισ. δολάρια, χαμηλότερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.

    Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε βουτιά έως 4,8% στην αγορά του Όσλο, την μεγαλύτερη από τον περασμένο Μάρτιο.

    Η παραγωγή αυξήθηκε, με οδηγό τους όγκους που προήλθαν από το γιγάντιο πετρελαϊκό κοίτασμα της Νορβηγίας Johan Sverdrup, το κοίτασμα Peregrino στη Βραζιλία και τον τομέα του Caesar Tonga στις ΗΠΑ.

    Ωστόσο, οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου «αντισταθμίζουν» την παραγωγή, επισήμανε η εταιρεία με έδρα το Stavanger. Η Equinor παρήγαγε 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα κατά τη διάρκεια του τριμήνου, αυξάνοντας την παραγωγή ολόκληρου του έτους κατά 2,1%.

    Η προγραμματισμένη συντήρηση το 2024 θα μειώσει την παραγωγή κατά περίπου 60.000 βαρέλια την ημέρα, επηρεάζοντας ελάχιστα τη συνολική παραγωγή σε σχέση με πέρυσι. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές προβλέπεται να διπλασιαστεί.

    Διαβάστε ακόμη:

    TotalEnergies: Αυξάνει το μέρισμα παρά την μείωση των κερδών

    Lufthansa: Ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες την Τετάρτη λόγω νέας απεργίας στα αεροδρόμια

    Novartis: Εξαγοράζει την MorphoSys έναντι 2,7 δισ. ευρώ – Στοχεύει σε φάρμακο κατά του καρκίνου



    ΣΧΟΛΙΑ