• Business

    Επιβεβαίωση του mononews για τον Νίκο Καραμούζη

    Νίκος Καραμούζης

    Νίκος Καραμούζης. Πρόεδρος Eurobank


    Οι φήμες στις τελευταίες ώρες οργιάζουν. Τόσο πολύ που ο πρόεδρος  της Eurobank Νίκος Καραμούζης αναγκάστηκε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter (στις 09,30 το πρωί της Τρίτης) να διαψεύσει οποιαδήποτε μετακίνηση του από την Eurobank σε άλλη τράπεζα (προφανώς εννοεί την Τράπεζα Πειραιώς). Όμως το mononews ήδη από τις 6 Σεπτεμβρίου μετά από συνομιλία που είχε με τον ίδιο τον Νίκο Καραμούζη είχε γράψει ότι ο ίδιος παραμένει στην Eurobank και δεν επιθυμεί να αποχωρήσει από την θέση του προέδρου της μεγάλης τράπεζας.

    Διαβάστε το δημοσίευμα του mononews.gr στις 6 Σεπτεμβρίου του 2016.

    Το Σάββατο το βράδυ σε ένα τραπέζι επιχειρηματιών θεωρούσαν βέβαιο ότι ο Νίκος Καραμούζης φεύγει από την Eurobank για την Πειραιώς. Και τούτο διότι εδώ και πολλούς μήνες η Πειραιώς δεν έχει CEO κάτι που πρέπει να γίνει το αργότερο μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

    Ο ίδιος ο 63χρονος τραπεζίτης και καθηγητής Πανεπιστημίου όμως δεν φαίνεται διατεθειμένος να αποχωριστεί την Eurobank. Το mononews.gr συνομίλησε αργά  χθες το απόγευμα με άνθρωπο που γνωρίζει άριστα τις σκέψεις του προέδρου της Eurobank.

    ῾῾Παραμένω πρόεδρος της Eurobank, δεν έχω κανένα ενδιαφέρον για τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς῾῾. Αυτή είναι η απάντηση στην έντονη φημολογία περί ανάληψης της θέσης του CEO στον Ομιλο Πειραιώς.

    Οι σχετικές φήμες επανέρχονται ανά διαστήματα και αυτό γιατί παραμένει ανοικτή η θέση του επικεφαλής της Πειραιώς και αποδεικνύεται δύσκολη η εξεύρεση στελέχους κύρους και εμπειρίας που θα μπορούσε να επωμιστεί το έργο της διοίκησης στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

    Ο Νίκος Καραμούζης βρίσκεται στην top λίστα των επιλογών, παρότι όπως διαμηνύει σε όλους τους τόνους, δεν τον ενδιαφέρει η θέση και επικεντρώνεται στο έργο που έχει στην Eurobank.

    Νίκος Καραμούζης
    Νίκος Καραμούζης. Πρόεδρος Eurobank

    Aλλωστε μέσω της θέσης του στην Eurobank έχει αναλάβει ένα θεσμικό ρόλο σημαντικό για το τραπεζικό αίσθημα.  Ο Νίκος Καραμούζης θεωρεί κρίσιμη την ταχύτατη εκκαθάριση των προβληματικών δανείων, για να βοηθηθεί την οικονομία. Σε αυτή την κατεύθυνση τονίζει ότι οι τραπεζίτες θα πρέπει να δράσουν με τόλμη και ισχυρή θέληση και να χρησιμοποιήσουν τις προβλέψεις και τα collateral για να μειώσουν τα NPEs, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε αντίθετη περίπτωση τόσο για τις τράπεζες που θα θέσουν σε κίνδυνο κεφάλαια, πρόσβαση σε αγορές και εμπιστοσύνη των επενδυτών, όσο και την οικονομία.

    Το «οπλοστάσιο» για τις τράπεζες είναι τα 58 δισ. ευρώ προβλέψεων έναντι των ΝPEs και των προβληματικών δανείων και πάνω από 60% εγγυήσεις, κυρίως σε ακίνητα. Σύμφωνα με τον Νίκο Καραμούζη, υπό αυτές τις συνθήκες είναι δυνατή η μείωση των προβληματικών δανείων κατά 10 δισ. ευρώ τον χρόνο την επόμενη τετραετία, χωρίς εκτεταμένη απομείωση της αξίας ενεργητικού των NPEs μέσω αναγκαστικών πωλήσεων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Όλοι αναμένουν λευκό καπνό στην Πειραιώς. Ποιοι αποσύρθηκαν, ποιοι παίζουν για CEO

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Citi: Ξεχάστε τους μαύρους κύκνους, το επόμενο κραχ θα πυροδοτηθεί από κάτι ασήμαντο

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews.gr με 5 δωροεπιταγές από τα Attica συνολικής αξίας 1000 ευρώ 



    ΣΧΟΛΙΑ