• Business

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Προειδοποιητικές βολές» για ενδεχόμενα καρτέλ λόγω ανατιμήσεων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Ρομίνα Νικηφόρου
    Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Προειδοποιητικές βολές» για ενδεχόμενα καρτέλ λόγω ανατιμήσεων

    Ι. Λιανός, επικεφαλής Επιτροπής Ανταγωνισμού


    «Καμπανάκι» προς τις επιχειρήσεις προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών στο πλαίσιο των ανατιμήσεων στην αγορά, χτυπά η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Κι αυτό γιατί όπως επισημαίνουν κύκλοι της Επιτροπής στο mononews, το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται συμπεριφορές που ενδεχομένως να οδηγούν σε άμεσο ή έμμεσο καθορισμό των τιμών αγοράς ή πώλησης.

    Όπως έκανε άλλωστε ήδη γνωστό η Επιτροπή, επικοινώνησε με συγκεκριμένες Ενώσεις Επιχειρήσεων προκειμένου να επιστήσει την προσοχή και να απευθύνει συστάσεις ώστε να μην υπάρξουν τέτοια φαινόμενα.

    Αφορμή, όπως επισημαίνει, ήταν δημοσιεύματα σχετικά με ανατιμήσεις στους τομείς της παροχής γευμάτων με παραδοσιακές γεύσεις στην περιοχή της Αθήνας, της εστίασης στη Λάρισα και της αρτοποιίας στην Πάτρα.

    «Την επόμενη φορά δεν θα αρκεστούμε σε συστάσεις»

    «Πρόκειται προς το παρόν για προειδοποιητικές βολές και απλές συστάσεις. Την επόμενη φορά δεν θα αρκεστούμε σε αυτές καθώς υπάρχει νόμος και προβλεπόμενες κυρώσεις» τονίζουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές στο mononews.

    Όπως εξηγούν, ο νόμος είναι ξεκάθαρος και απαγορεύει οι συμπράξεις μεταξύ εταιρειών για τον καθορισμό των τιμών. «Επειδή συνήθως κάτι τέτοιο δεν γίνεται με συμβόλαια αλλά βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας μεταξύ τους για τον καθορισμό συγκεκριμένων τιμών, όπως ενδεχομένως με δημόσιες ανακοινώσεις ή μέσω των σωματείων τους, απευθύναμε σε πρώτη φάση συστάσεις» σημειώνουν.

    Η προειδοποίηση προς τους επαγγελματικούς φορείς και τις ενώσεις επιχειρήσεων είναι να αποφεύγουν δημόσιες αναγγελίες με οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο αυτές γίνονται. Όπως για παράδειγμα μέσω επίσημων ανακοινώσεων ή δημοσιεύσεων στα μέσα ενημέρωσης, σχετικά με επερχόμενες και συγκεκριμένες αυξήσεις τιμών σε προϊόντα ή για περιορισμό της παραγωγής.

    «Με τον τρόπο αυτό, είναι σαν να δίνεται μία «εντολή» προκειμένου να ανέβουν οι τιμές συντεταγμένα στον κλάδο, ή σαν να πρόκειται για μία συνολική απόφαση των επιχειρήσεων για ανατιμήσεις» τονίζουν κύκλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Προσθέτουν παράλληλα ότι καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται σε συγκεκριμένους κλάδους τέτοιες συμπεριφορές, η σύσταση της Επιτροπής είναι να μην γίνονται αναφορές σε μελλοντικές και ενδεχόμενες ανατιμήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν συνολικά τις επιχειρήσεις ώστε να ανεβάσουν μαζικά τις τιμές, αλλά μόνο σε γεγονότα που ήδη έχουν συντελεστεί.

    Διαβάστε επίσης:

    Αποκλειστικό – Λιανός στο mononews: Τι ελέγχους διενεργεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην αγορά



    ΣΧΟΛΙΑ