• Business

    Επιδοτήσεις Μαρτίου: Πώς θα μοιραστούν τα 980 εκατ. του Ταμείου Μετάβασης-Προβληματισμός για τον Απρίλιο

    Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Προβληματισμός ωστόσο επικρατεί για το τι θα γίνει τον επόμενο μήνα, καθώς λόγω της αύξησης των τιμολογίων θα πρέπει να αυξηθεί η επιδότηση και να βρεθούν και τα παραπάνω κεφάλαια.
    Συνολικά το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης διαθέτει σήμερα 980 εκατ. ευρώ προς διανομή επιδοτήσεων, από τα οποία τα 780 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις ΑΠΕ και τα 200 εκατ. ευρώ από τα δικαιώματα ρύπων.
    Εν τω μεταξύ έχουν ήδη ξεκινήσει οι πληρωμές των προμηθευτών, από τον ΔΑΠΕΕΠ με βάση την ενημέρωση που αποστέλλουν για τα στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση και τα πελατολόγιά τους.
    Τα κεφάλαια που θα δοθούν για επιδοτήσεις ανέρχονται σε 395 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο, 350 εκατ. ευρώ για το Φεβρουάριο και 350 εκατ. ευρώ για το Μάρτιο.

    Επιδοτήσεις σε Ηλεκτρική Ενέργεια

    Οικιακοί καταναλωτές

    Τον Μάρτιο τα νοικοκυριά θα επιδοτηθούν με 39 ευρώ  για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης ρεύματος. Η επιδότηση θα είναι και πάλι κλιμακωτή και ορίζεται στα 150 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh), για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από 0 έως 150 κιλοβατώρες (kWh) και θα είναι 170 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και το Κοινωνικό Τιμολόγιο, όπως ήταν το Φεβρουάριο και το Μάρτιο. Για την κατανάλωση από 151 έως 300 kWh, η επιδότηση είναι 110 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

    Επιχειρήσεις

    Για όλους τους μη οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο στα 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης.

    Επιδοτήσεις σε Φυσικό αέριο

    Για τους οικιακούς καταναλωτές, η μοναδιαία επιδότηση για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο ορίζεται στο ποσό των είκοσι (20) ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) επί της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου

    Για τις επιχειρήσεις η μοναδιαία επιδότηση για τον μήνα Ιανουάριο ορίζεται στο ποσό των τριάντα (30) ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) επί της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου, πλην της κατανάλωσης που αφορά σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται στο ποσό των είκοσι (20) ευρώ (€) ανά Μεγαβατώρα (MWh) επί της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου, πλην της κατανάλωσης που αφορά σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

    Προβληματισμός για τον Απρίλιο

    Τα τιμολόγια του Μαρτίου, κινήθηκαν σε αναμενόμενα επίπεδα, όμως η αύξηση στη χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας το Μάρτιο θα προκαλέσει μεγαλύτερες αυξήσεις τον Απρίλιο και ήδη επικρατεί προβληματισμός για την κάλυψη των αυξημένων επιδοτήσεων του ερχόμενου μήνα.

    Σημειώνεται ότι η μέση τιμή χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας μέχρι την περασμένη Παρασκευή διαμορφώθηκε στα 321,49 €/MWh έναντι 211,71 €/MWh που ήταν η μέση τιμή του Φεβρουαρίου.
    Και η ανοδική πορεία των τιμών δεν έχει τέλος αφού και για χθες Δευτέρα 14/3, η μέση τιμή ηλεκτρισμού στο χρηματιστήριο ενέργειας ανέβηκε κατά 19,73% και έχει διαμορφωθεί στα 319,26 €/MWh ενώ για σήμερα Τρίτη σημείωσε κάμψη στα 298 ευρώ/MWh.
    Η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής ανέρχεται σε 46,44%, των ΑΠΕ στο 24,35% και του λιγνίτη στο 14%. Η χρήση του λιγνίτη παραμένει αυξημένη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η επιδότηση του Απριλίου για τα νοικοκυριά, στο ρεύμα, θα διαμορφωθεί κοντά στα 55 € έναντι των 39 € το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
    Αυτό σημαίνει ότι το ύψος των επιδοτήσεων θα φτάσει τα 500 εκατ. € και ήδη απασχολεί το πώς θα βρεθούν τα χρήματα.
    Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς τα κονδύλια   από τη διάθεση δικαιωμάτων ρύπων θα ανέρχονταν για το σύνολο του 2022 σε περίπου 2 δις. €. κάτι όμως που πλέον δεν είναι δεδομένο με βάση την πτώση της τιμής τους.



    ΣΧΟΛΙΑ