• Οικονομία

    Αντίστροφη μέτρηση για το επίδομα θέρμανσης – Μεταφορά €90 εκατ. από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης

    «Πονοκέφαλος» για τα νέα μέτρα στήριξης τα κριτήρια και οι… ΚΑΔ – Πώς θα μοιραστεί το αποθεματικό COVID του 1 δις ευρώ

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Θέμα ωρών θα πρέπει να θεωρείται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το φετινό επίδομα θέρμανσης.

    Με τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή οι Υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μεταφέρονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης το ποσό έως 90 εκατ. ευρώ για να προστεθεί στο κονδύλι του προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης, προκειμένου να φτάσει στα 168 εκατ. ευρώ.

    Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει έως το τέλος του μήνα.

    Τα πρώτα ποσά του επιδόματος θα καταβληθούν στις 10 Δεκεμβρίου στους πάνω από 700.000 περυσινούς δικαιούχους ως προκαταβολή με βάση τα περσινά ποσά που εισέπραξαν, ενώ στόχος είναι έως το τέλος του έτους να έχουν λάβει το επίδομα που δικαιούνται τόσο οι παλιοί όσο και όσοι υποβάλλουν φέτος για πρώτη φορά αίτηση.

    Η επιδότηση για ρεύμα και φυσικό αέριο

    Στην ίδια τροπολογία αναφέρεται πως παρέχεται από τον ειδικό λογαριασμό επιδότηση της τιμολογητέας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως έκπτωση από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Δικαιούχοι της ανωτέρω επιδότησης είναι καταναλωτές χαμηλής τάσης.

    Με Κοινή Υπουργική Απόφαση θα καθοριστούν με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, το ύψος της επιδότησης ανά θερμική μεγαβατώρα (MHh), η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος χορήγησής της, ο χρόνος εκκαθάρισης, η περίοδος κατανάλωσης, ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων.

    Επίσης, από τον ειδικό λογαριασμό παρέχεται η επιδότηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων ως έκπτωση από τους προμηθευτές φυσικού αερίου. Δικαιούχοι της επιδότησης είναι οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Ποιοι θα πάρουν το φετινό επίδομα θέρμανσης – Όλες οι αλλαγές

    Eurogroup: Ακρίβεια και ψηφιακό ευρώ στην ατζέντα – Τα σχέδια για χρέη και ελλείμματα μετά το 2023

    Δάνεια €32 δισ. ρυθμίστηκαν μέσα στην πανδημία – Παραδείγματα με «κούρεμα» οφειλών



    ΣΧΟΛΙΑ