• Business

    Εντολή Δραγάτση σε Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ΕΛΤΕ: Έλεγχοι σε βάθος 15ετίας για τα στοιχεία της Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.


    Όχι μόνο για ένα ή δύο, αλλά για συνολικά… 15 χρόνια πίσω, θα πρέπει να «τρέξουν» οι έλεγχοι των οικονομικών καταστάσεων της αμαρτωλής Folli Follie, προκειμένου να αποσαφηνιστεί πλήρως η πραγματική διάσταση του σκανδάλου. Του μεγαλύτερου στη σύγχρονη επιχειρηματική και χρηματιστηριακή ιστορία της χώρας, καθώς οι ζημιές που αναλογούν στους μετόχους μειοψηφίας και τους ομολογιούχους εκτιμάται, επί του παρόντος, ότι κινούνται στα επίπεδα των 1,5 δισ. ευρώ…

    Για να υπάρχει μια παραστατική βάση σύγκρισης, η τεράστια αυτή «μαύρη τρύπα» των απωλειών είναι 15 φορές πιο μεγάλη σε σχέση με την… οικονομική αποτίμηση του σκανδάλου Κοσκωτά και το καταγεγραμμένο ύψος της υπεξαίρεσης από την τράπεζα Κρήτης. Το οποίο είχε φτάσει στα 33,5 δισ. δραχμές, ή περί τα 100 εκατ. ευρώ, χωρίς να «μετράει» ο πληθωρισμός των τριών δεκαετιών που έχουν παρέλθει από τότε.

    Υπόθεση βεβαίως, πού είχε εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από την τρέχουσα των Folli Follie.

    Η εντολή, για τους σε βάθος χρόνων ελέγχους στην εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Κουτσολιούτσου, έχει δοθεί εδώ και περίπου ένα μήνα από τον οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, που έχει αναλάβει να ρίξει φως σε όλες τις σκοτεινές πτυχές του σκανδάλου των Folli Follie.

    Ξεκινώντας μάλιστα την πολύπλευρη έρευνά του από «μηδενική βάση».

    Αποδέκτες της εντολής Δραγάτση είναι τόσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όσο και η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) που είναι η εθνική εποπτική Αρχή του ελεγκτικολογιστικού επαγγέλματος.

    Εκ των πραγμάτων, οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από το έτος 2002 και θα καλύψουν τις οικονομικές χρήσεις μέχρι και το 2016, καθώς για το 2017 η εικόνα της εκτεταμένης παραποίησης των στοιχείων, έχει ήδη αποτυπωθεί στην έκθεση της Alvarez & Marsal.

    Από τα ευρήματα της οποίας προέκυψε ότι η αμίμητη πρακτική του «γύρω γύρω όλοι» είχε τεθεί σε εφαρμογή πολλά χρόνια πριν, «κτίζοντας» έτσι μεθοδικά την απατηλή εικόνα στους ενοποιημένους ισολογισμούς των Folli, με κεντρικό άξονα τη θυγατρική της Ασίας.

    Κατά ένα περίεργο τρόπο, η νέα διοίκηση των Folli, επικαλούμενη το υψηλό οικονομικό κόστος, έλυσε τη συνεργασία της με την Alvarez & Marsal.

    Αναθέτοντας το υπολειπόμενο σκέλος της έρευνας που αφορά την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τα όσα έγιναν στην κινέζικη θυγατρική στο δικηγορικό γραφείο Robertsons Solicitors.

    Από την άλλη πλευρά, οι ζητούμενοι διαχρονικοί έλεγχοι στα στοιχεία των Folli από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την ΕΛΤΕ δεν έχουν μεν κάποιο οριοθετημένο deadline, αλλά πιστεύεται ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε ένα ορθολογικά εύλογο διάστημα. Έστω κι αν οι μέχρι τώρα κινήσεις τους, που έχουν γίνει για το σκάνδαλο των Folli, δεν διεκδικούν «δάφνες» ταχύτητας…

    Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα των ελέγχων έχουν μέγιστη σημασία για την εξέλιξη της υπόθεσης, ενώ εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον έχει το εάν η Κεφαλαιαγορά θα προχωρήσει, για πρώτη φορά ή όχι, σε υποβολή μηνυτήριας αναφοράς, ζητώντας διώξεις σε βάρος των εμπλεκομένων προσώπων.

    Το εύθραυστο σκηνικό με τους ομολογιούχους

    Την ίδια στιγμή και στη σκιά όλων αυτών, εξαιρετικά εύθραυστες παραμένουν οι ισορροπίες στις συζητήσεις της Folli Follie με τους ομολογιούχους, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το αν τελικά θα μπορέσει να προχωρήσει το σχέδιο διάσωσης.

    Το ύψος των αθετημένων ομολογιακών εκδόσεων ανέρχεται σε 430 εκατ. ευρώ, αλλά στην παρούσα φάση το κέντρο βάρους πέφτει στη μεγάλη έκδοση των 249,5 εκατ. ευρώ.

    Το συγκεκριμένο ομόλογο (μετατρέψιμο στην απαγορευτική τιμή των… 40,736 ευρώ ανά μετοχή της Folli) εκπνέει στις 3 του μηνός του ερχόμενου Ιουλίου.

    Είχε εκδοθεί τον ίδιο μήνα του 2014 και μάλιστα με εξαιρετικά χαμηλό επιτοκιακό «κουπόνι» (1,75%). Λίγες μόνο μέρες μετά από τη χρηματιστηριακή απογείωση της Folli Follie που είχε φτάσει να αποτιμάται στο ιστορικό υψηλό των 2,3 δισ. ευρώ.

    Στον απόηχο των λαμπρών οικονομικών επιδόσεων, που… φιλοτεχνούσε τότε και που όλη η αγορά πίστευε τότε ότι ήταν πραγματικές.

    Στην παρούσα φάση, το σενάριο της διάσωσης της «νέας» Folli Follie, που θα αποκολληθεί από το «κακό» της κομμάτι, συναντά μεγάλες δυσκολίες στο να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη του 60% των ομολογιούχων. Και τούτο γιατί τα ακίνητα της εταιρείας στην Ελλάδα εξακολουθούν να παραμένουν δεσμευμένα, αφού προ ημερών απορρίφθηκε το δικαστικό αίτημα της Folli για την αποδέσμευσή τους.

    Πέραν των ακινήτων που αποτελούν συστατικό στοιχείο για τη συμφωνία με τους ομολογιούχους, οι οποίοι θέλουν να τα έχουν ως πρώτο ενέχυρο, «στον αέρα» είναι και οι ζητούμενες προσωπικές δεσμεύσεις από την οικογένεια Κουτσολιούτσου.

    Η οποία εξακολουθεί να έχει τα μετοχικά ηνία της εταιρείας, έχοντας κατορθώσει να διατηρήσει στο Διοικητικό Συμβούλιο τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, που ανέλαβε παράλληλα και θέση μέλους στο νέο συμβουλευτικό όργανο (steering committee) του ΔΣ της Folli Follie…

    Οι πληροφορίες λένε ότι παλαιότεροι ομολογιούχοι που αγόρασαν εξ αρχής τα ομόλογα στο 100% της ονομαστικής αξίας τους εμφανίζονται να έχουν πιο σκληρή στάση.

    Αντίθετα πιο διαλλακτικοί φέρονται να είναι εκείνοι που πήραν τα ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, όταν οι τιμές έπεσαν ραγδαία στον απόηχο των αποκαλύψεων του σκανδάλου της πλαστογράφησης των οικονομικών στοιχείων της Folli. Tα ομόλογα αυτά τιμολογούνται σήμερα στην αγορά από 7% έως το 9% της ονομαστικής τους αξίας.

    Οι… ιεραπόστολοι της Folli και το «δεύτερο κύμα» της έρευνας Δραγάτση

    Ορισμένα από τα νέα μέλη του ΔΣ της εταιρείας, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, αφήνουν να εννοηθεί ότι ο ρόλος που έχουν αναλάβει είναι κάτι σαν… ιεραποστολικό καθήκον. Με σκοπό να σωθεί η Folli και να διατηρηθούν οι περίπου 1.150 θέσεις εργαζομένων στην Ελλάδα.

    Εμφανίζονται μάλιστα να είναι «βασιλικότεροι του βασιλέως», υποστηρίζοντας ότι καλώς παραμένει στο ΔΣ ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, ότι η εταιρεία έχει πολύ ικανοποιητικά έσοδα από τις πωλήσεις, ότι εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της και ότι οι ομολογιούχοι θα πουν τελικά το «ναι».

    Κάποιοι μάλιστα το πάνε και παραπέρα, λέγοντας ότι θα πέσουν και οι βαρύτατες κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι… «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε» που θα ‘λεγε κι ο Πιραντέλο…

    Διότι, όπως φαίνεται από τα παραπάνω, κάποια από τα νέα μέλη του ΔΣ δεν φαίνεται να είναι απογαλακτισμένοι από το «πνεύμα» του Κουτσολιούτσου.

    Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το αναδιαρθρωμένο Διοικητικό Συμβούλιο ακόμη δεν έχει κάνει την παραμικρή κίνηση για να εξακριβώσει το πώς και γιατί η εταιρεία έφτασε στο σημερινό σημείο να ζητάει σχέδιο διάσωσης…

    Στο 132 σελίδων πόρισμα Δραγάτση αποδίδονται κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για την τριμελή οικογένεια Κουτσολιούτσου, όπως επίσης και για άλλα 11 εμπλεκόμενα φυσικά πρόσωπα.

    Τους καταμαρτυρείται απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού, αλλά και απάτη σε βάρος του Δημοσίου, λόγω των μετοχικών θέσεων που είχαν στη Folli και των ζημιών που υπέστησαν, τόσο το Υπερταμείο των αποκρατικοποιήσεων όσο και ασφαλιστικοί οργανισμοί. Στα κακουργήματα περιλαμβάνεται και αυτό του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

    Επ’ αυτών οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την δ’ ειδική ανακρίτρια, η οποία και θα κρίνει το βαθμό εμπλοκής για το κάθε ένα από τα φυσικά πρόσωπα, μετά και από μαρτυρικές καταθέσεις, αλλά και οποιαδήποτε άλλη δική της έρευνα.

    Κάτι που ανά κρινόμενη περίπτωση, αναμένεται να οδηγήσει σε προφυλακίσεις, πιθανότατα σύντομα.

    Βέβαια το έργο του Γιάννη Δραγάτση είναι σε εξέλιξη, αφού η πορισματική του αναφορά καλύπτει ένα μικρό και μόνο τμήμα της όλης υπόθεσης, που χρονικά αφορά την περίοδο μετά από τον Απρίλιο του 2017, όταν και ανακοινώθηκαν τα (επίσης παραποιημένα) στοιχεία της χρήσης του 2016 από τη Folli.

    Προφανώς, το επικείμενο «δεύτερο κύμα» της έρευνας Δραγάτση θα έρθει να εμπλουτίσει το αρχικό κατηγορητήριο και με άλλες πτυχές του σκανδάλου…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Με καθυστέρηση επιβεβαιώνει η Folli Follie την απαγόρευση της αποδέσμευσης των ακινήτων της

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τζώρτζης Κουτσολιούτσος: Όλη η αλήθεια για το Χριστουγεννιάτικο κάλεσμα στην κατοικία του 

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποκαλυπτικό: «Κλείδωσε» η πώληση του ακινήτου της Folli Follie στο Χονγκ Κονγκ – Ο «νέος ρόλος» του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου



    ΣΧΟΛΙΑ