• Ενέργεια

    Στη ρώσικη ρουλέτα το φυσικό αέριο: Η απειλή για το κλείσιμο της στρόφιγγας και τo plan B

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας


    Αντιμέτωπη άμεσα με το κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού αερίου έρχεται η Ευρώπη και η Ελλάδα, τις αμέσως επόμενες μέρες, αν ο εκβιασμός της Μόσχας πάει μέχρι τέλους και πράγματι σταματήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου σε ευρώ.

    Αν και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα κάνει η Ρωσία, και αποτελεί αντισυμβατική συμπεριφορά η απαίτηση πληρωμής σε ρούβλια και παραβίαση των όρων των συμβάσεων η διακοπή του αερίου, το ενδεχόμενο πράγματι να σταματήσει το ρωσικό αέριο για την Ευρώπη, πολύ πριν η Ευρώπη απεξαρτηθεί από αυτό είναι πια ορατό.

     Γι αυτό και συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα η ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων στο υπουργείο Ενέργειας, με άξονα την ανεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων για την επάρκεια αερίου και ενέργειας και την αντικατάσταση των ποσοτήτων φυσικού αερίου με LNG.

    Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο Πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και εκπρόσωπος της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ.

    Το τελεσίγραφο της Ρωσικής Ομοσπονδίας εκπνέει στις 31 Μαρτίου για την πληρωμή των συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια, αν και σήμερα δόθηκε παράταση κάποιων ημερών προκειμένου να βρεθούν τρόποι πληρωμής σε ρούβλια. Η Ευρώπη και η Ελλάδα αρνείται τους όρους της Μόσχας οι G7,  κάνουν λόγο για παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων, και όλοι δυσπιστούν… αλλά και προετοιμάζονται για το κλείσιμο της στρόφιγγας.

    Τα εναλλακτικά σενάρια

    Σκοπός της σημερινής σύσκεψης στο υπουργείο Ενέργειας είναι η αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία, αν υλοποιήσει την απειλή της.

    Ανάλογες συσκέψεις για την προετοιμασία της ελληνικής αγοράς έχουν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν από την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων με κεντρικό στόχο την εξασφάλιση κάποιων φορτίων παραπάνω για ένα μήνα, ώστε να υπάρχει εναλλακτική σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από Ρωσία.

    Πλέον όμως τα σενάρια που θα εξεταστούν είναι πιο μακροπρόθεσμα καθώς αν υλοποιηθεί η απειλή, η περιπέτεια που θα ξεκινήσει για επάρκεια και τιμές δε  θα έχει εύκολα τέλος.

    Αξίζει να σημειωθεί όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, ότι άμεσα είναι απολύτως αδύνατον να υποκαταστήσει η Ευρώπη την ποσότητα ρωσικού αερίου που εισάγει με LNG. Και επομένως αν η Ρωσία είναι αποφασισμένη να κλείσει τη στρόφιγγα αν δεν πληρωθεί σε ρούβλια, θα δημιουργηθούν θέματα επάρκειας.

    Αν θέλει η Ευρώπη να υποκαταστήσει το αέριο από τη Ρωσία θα χρειαζόταν «1358 καράβια LNG, αυτό  θα σήμαινε  η απεξάρτηση από τη Ρωσία», σημειώνεται χαρακτηριστικά και δεν αυτή η ποσότητα δεν μπορεί βρεθούν  στην αγορά. Παρότι η Ευρώπη έχει εκφράσει την πρόθεση να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο της Ρωσίας, δεν μπορεί να γίνει πριν το 2030.

    Ποιοι προμηθεύονται ρωσικό αέριο στην ελληνική αγορά

    Στην Ελλάδα ρωσικό αέριο προμηθεύονται τρεις εταιρείες. Το μεγαλύτερο ποσοστό η ΔΕΠΑ Εμπορίας και το μικρότερο οι  Προμηθέας Gas του ομίλου Κοπελούζου και η  Mytilineos. Οι συμβάσεις είναι μακροχρόνιες, σύμφωνα με πληροφορίες ως το 2026 οι δύο πρώτες και ως το 2030 η τρίτη.

    Συμβατική υποχρέωση της Gazprom είναι να πραγματοποιούνται οι πληρωμές της σε ευρώ  και δεν μπορεί να προχωρήσει σε μονομερή αλλαγή της σύμβασης. Ωστόσο, δεδομένων των έκτακτων συνθηκών εφόσον είναι νόμος του Κράτους θα μπορούσε να αρνηθεί να παραδώσει ποσότητες αερίου αν δε  γίνει η πληρωμή σε ρούβλια.

    Πεσκόφ: Δεν θα πάρετε αέριο  παρά μόνο με ρούβλια

    Η πληρωμή για το ρωσικό αέριο θα είναι δυνατή μόνο σε ρούβλια και κανείς δεν θα το προμηθεύει δωρεάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.

    «Οι εταιρείες πρέπει να κατανοήσουν τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και την εντελώς διαφορετική κατάσταση που έχει προκύψει στις συνθήκες του οικονομικού πολέμου που διεξάγεται κατά της Ρωσίας. Και, φυσικά, οι εταιρείες πρέπει επίσης να καταλάβουν ότι χρειάζεται απλώς οι εταίροι να αγοράσουν το νόμισμά μας, το ρούβλι, για να πληρώνουν το φυσικό αέριο», είπε στους δημοσιογράφους.

    Η Ρωσία θα περιμένει την απάντηση της ΕΕ και μετά θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα, είπε. «Δεν σκοπεύουμε επ’ ουδενί να λειτουργήσουμε ως ευεργέτες και να προμηθεύουμε με δωρεάν φυσικό αέριο την Ευρώπη», τόνισε ο Πεσκόφ

    Όχι από G7 και Μακρόν

    «Αδύνατο να πληρώσουμε σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο»…. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε την Τρίτη επικοινωνία με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατό για τους δυτικούς πελάτες φυσικού αερίου να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους σε ρούβλια, δήλωσε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας στους δημοσιογράφους την Τρίτη.

    Διαβάστε επίσης:

    Θρίλερ με τις πληρωμές αερίου σε ρούβλια: Ο Πούτιν, δίνει χρόνο «προσαρμογής» – Συναγερμός στη Γερμανία – Έκτακτη σύσκεψη στην Αθήνα

    Φυσικό αέριο: Η Κομισιόν θα συνεργασθεί στενά με τις χώρες για να προετοιμασθούν για οποιαδήποτε κατάσταση

    Η ακρίβεια φέρνει συμπληρωματικό προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ – Οι σκέψεις για τον ΦΠΑ στα τρόφιμα



    ΣΧΟΛΙΑ