• Οικονομία

    Η ακρίβεια φέρνει συμπληρωματικό προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ – Οι σκέψεις για τον ΦΠΑ στα τρόφιμα

    Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Εκτάκτως χειρισμούς στην οικονομία απαιτεί η εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια και οι ευρύτερες επιπτώσεις του Πολέμου στην Ουκρανία.

    Το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει σύντομα συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του mononews ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ξαναγράφει τους στόχους της οικονομίας .

    Όπως εξήγησε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα αυξηθούν και οι δαπάνες κατά 2 δις. Μάλιστα τόνισε πως «θα είμαστε έτοιμοι για πρόσθετες παρεμβάσεις στο μέλλον, τις οποίες δεν έχουμε ακόμη επεξεργασθεί και θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις».

    Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι ήδη τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι πιο υψηλά από το μέσο όρο της ΕΕ, γι’ αυτό και δεν μπορεί η άνοδος των δαπανών που τώρα προωθείται να είναι μεγαλύτερη από τα 2 δισ. ευρώ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να καταθέσει το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στην Κομισιόν, το οποίο θα περιλαμβάνει όλους τους νέους στόχους της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.

    Όπως φαίνεται στόχος του Υπουργείου Οικονομικών παραμένει η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023, το οποίο σημαίνει πως δεν θα επιτραπεί η άνοδος του ελλείμματος φέτος πολύ πάνω από το 1,4%.

    Μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα

    Για τη μείωση ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα που ανάφερε ο Πρωθυπουργός, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως η κυβέρνηση θα πορευθεί με τον συνδυασμό μέτρων που εφαρμόζεται ήδη. Η επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου εξαρτάται από την πορεία της κρίσης, των εσόδων, τον νέο προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες τον άλλο μήνα (Πρόγραμμα Σταθερότητας), αλλά και από το πώς δεν θα χαθεί τυχόν μείωση ΦΠΑ στην εφοδιαστική αλυσίδα.

    Πάντως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ σε τουρισμό και εστίαση, αλλά ξεκαθάρισε πως παραμένει ο στόχος το 2023 η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους και η επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

    Διαβάστε επίσης:

    Έγινε η φορολοταρία για τον Φεβρουάριο – Δείτε αν κερδίσατε τα 50.000 ευρώ

    Θεόδωρος Λιβάνιος: Έρχεται δωρεάν ίντερνετ σε 2.600 σημεία σε όλη την Ελλάδα

    Κριστίν Λαγκάρντ: Όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, τόσο μεγαλύτερο είναι το κόστος για την ΕΕ



    ΣΧΟΛΙΑ