F

Ενέργεια

Σκρέκας: Δύσκολη εξίσωση η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας

  • NewsRoom
Ανατροπή στα δημοτικά τέλη με εφαρμογή του κανόνα «πληρώνω όσο πετάω» για τα απόβλητα

Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα στο 4ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας, που πραγματοποιείται διαδικτυακά.

Τα επόμενα χρόνια, όπως είπε, θα εισρεύσουν στη χώρα 70 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν μπορούν να καλύψουν το ενεργειακό κόστος, η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι η εξίσωση που πρέπει να λυθεί είναι δύσκολη, καθώς θα πρέπει να συνδυαστεί η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας, ενώ υπογράμμισε ότι ήδη στην ενέργεια ζούμε κοσμογονικές αλλαγές, καθώς πριν 10 χρόνια ο λιγνίτης κάλυπτε το 45% της ζήτησης ρεύματος, ενώ σήμερα έχει περιοριστεί κάτω από το 20%.

«Ο ενεργειακός τομέας, πέρα από τις μεγάλες επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι και το μέσο για την ανάπτυξη των υπολοίπων κλάδων της οικονομίας» , κατέληξε ο κ. Σκρέκας.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι το σχέδιο για την ηλεκτροκίνηση περιλαμβάνει τέσσερις άξονες:

1.Ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων που έχει σήμερα μέσο όρο ηλικίας 15 έτη. Πολλά από τα νέα λεωφορεία, όπως είπε, θα είναι ηλεκτρικά.

2. Ανάπτυξη δημοσίως προσβάσιμων σημείων φόρτισης ηλεκτροκίνητων στο οδικό δίκτυο και ιδιωτικούς κοινόχρηστους χώρους. Ο στόχος για εφέτος είναι 2000 σημεία, το 2025 12.000 και το 2030 25.000 σημεία φόρτισης.

3. Λειτουργία μητρώου υποδομών όπου θα καταγράφονται τα σημεία φόρτισης, η διαθεσιμότητα, ο τρόπος πληρωμής και το κόστος.

4. Η αδειοδότηση και λειτουργία συνεργείων επισκευής και συντήρησης ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης σημείωσε ότι δρομολογείται διαγωνισμός για την αντικατάσταση 40 οχημάτων παλιάς τεχνολογίας με ηλεκτρικά, το κόστος των οποίων θα αποσβεστεί από το χαμηλότερο κόστος χρήσης σε διάστημα 5,5 ετών.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η τοποθέτηση 25 φορτιστών σε 19 περιοχές της πρωτεύουσας, όπου κατά τον πρώτο χρόνο η φόρτιση θα είναι δωρεάν. Παράλληλα θα είναι δωρεάν για ένα διάστημα και η στάθμευση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε την έλλειψη εθνικού σχεδίου ηλεκτροκίνησης καθώς και ότι στο πρόγραμμα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης καταγράφεται μικρή συμμετοχή για ταξί και επαγγελματικά οχήματα με αποτέλεσμα η απορρόφηση κονδυλίων να είναι χαμηλή. Έκανε επίσης λόγο για αισχροκέρδεια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που πλήττει τους καταναλωτές και τη βιομηχανία.

Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής ΚΙΝ.ΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης, τόνισε ότι η ηλεκτροκίνηση αποτελεί σύμβολο του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να αναπτυχθεί εγχώρια παραγωγή ή συμπαραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, ιδίως στις λιγνιτικές περιοχές.

Διαβάστε ακόμη:

ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και τι έπεται στα πλωτά έργα ΑΠΕ

ΔΕΗ-RWE: Μέσα στο Φεβρουάριο υπογράφουν- Joint venture με 2 GW φωτοβολταϊκών

ΑΔΜΗΕ – 5 καλόγριες: Η ώρα των ασφαλιστικών μέτρων – Αναμέτρηση για την προσωρινή διαταγή

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωσηΣΧΟΛΙΑ