• Ενέργεια

    Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας: Τι είπαν για διασύνδεση Ουκρανίας, τιμές ενέργειας και επάρκεια


    Πρώτη προτεραιότητα για την Ευρώπη είναι η διασύνδεση της Ουκρανίας με το ευρωπαϊκό ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο προκειμένου να μη διατρέχει κίνδυνο μπλακ άουτ και η στήριξή της σε καύσιμα, σύμφωνα με όσα είπε μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Μπάρμπαρα Πομπιλί. Τεχνικά η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες, σημείωσε.

     Όσον αφορά τις τιμές ενέργειας, τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα θα ανακοινωθούν με τη δημοσίευση της εργαλειοθήκης για την ενέργεια την επόμενη εβδομάδα. Η Επίτροπος Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον σημείωσε ότι έχει ανατεθεί στον Ευρωπαίο Ρυθμιστή ACER να πραγματοποιήσει μελέτη για να αντιμετωπιστεί η διακύμανση των τιμών ενέργειας, τονίζοντας όμως, ότι δε χρειάζονται αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

    Ειδικότερα, σχετικά με το αίτημα της Ουκρανίας  για διασύνδεση του ηλεκτρικού της συστήματος με το ευρωπαϊκό ηπειρωτικό σύστημα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας αποφάσισαν να ανταποκριθούν  θετικά, προς αποφυγήν μπλακάουτ για να διαφυλαχθεί η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας της χώρας. Επίσης, θα βοηθήσουν και στην παροχή καυσίμων.

    Όπως δήλωσε η κ. Σίμσον, ο ευρωπαϊκός φορέας  που διαχειρίζεται το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας (ENTSO-E) στην Ευρώπη, ανακοίνωσε χθες ότι έλαβε επείγον αίτημα από την Ukrenergo, τον ουκρανικό διαχειριστή συστήματος μεταφοράς, για συγχρονισμό έκτακτης ανάγκης. Όπως είπε η διαδικασία του συγχρονισμού των ηλεκτρικών δικτύων Ευρώπης και Ουκρανία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό αλλά τώρα θα επιταχυνθεί για να βοηθηθεί η Ουκρανία. Σημείωσε ότι  το δίκτυο της Ουκρανίας αποσυνδέθηκε από το ρωσικό σύστημα την περασμένη εβδομάδα και ζήτησε τον συγχρονισμό έκτακτης ανάγκης με ένα ευρωπαϊκό σύστημα για να μην ξανασυνδεθεί και εξαρτάται από τη Ρωσία. Αυτό θα σήμαινε ότι η Ρωσία δεν θα ελέγχει πλέον τεχνικές πτυχές του δικτύου της Ουκρανίας, όπως η συχνότητα δικτύου.

    Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς «θα αξιολογήσουν επειγόντως όλες τις επιλογές» για να ικανοποιήσουν αυτό το αίτημα, είπε το ENTSO-E, προσθέτοντας, «Η ENTSO-E αναγνωρίζει τις εξαιρετικές προσπάθειες της Ukrenergo να λειτουργήσει και να διατηρήσει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και θα συνεχίσει να υποστηρίζει προσπάθειες. Δε θα γίνει η διασύνδεση για εμπορικές συναλλαγές, αλλά για να προστατευθεί η Ουκρανία από πιθανά μπλακ-άουτ.».

     «Πρέπει να καταγράψουμε τους κινδύνους για το δικό μας δίκτυο, στο χειρότερο σενάριο, ώστε να ξέρουμε αν κινδυνεύει και το ευρωπαϊκό δίκτυο. Ας ελπίσουμε ότι η τεχνική εργασία προς τον συγχρονισμό με την ηπειρωτική Ευρώπη μπορεί να συνεχιστεί ανεπηρέαστη από τη ρωσική επίθεση», πρόσθεσε.

    Έμφαση στην επάρκεια του χειμώνα 2022-2023

    Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε το Συμβούλιο ήταν η επάρκεια της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, καθώς η Ρωσία προμηθεύει το 40% των ευρωπαϊκών αναγκών  και τονίστηκε η ανάγκη να προωθηθεί η ενεργειακή μετάβαση και η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Βραχυπρόθεσμα, σημείωσαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για το χειμώνα του 2022, αλλά και τον επόμενο χειμώνα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός ώστε να υπάρχει επάρκεια στις αποθήκες LNG και να προχωρήσει και το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας.

    Η Επίτροπος Σίμσον είπε ότι είναι πιθανό η Ρωσία να κάνει «αντίποινα» που θα επηρεάσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης ως απάντηση στις κυρώσεις από τη Δύση, αλλά ότι τα τρέχοντα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου και οι αυξημένες παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα μπορούσαν να καλύψουν  τις ανάγκες της Ευρώπης αυτόν τον χειμώνα.

    Μέτρα για καταναλωτές

    Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν νέα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, όπως είπε η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Μπάρμπαρα Πομπιλί. Ειδικότερα,  η κα Πομπιλί είπε ότι οι υπουργοί ζήτησαν από την εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ να ενημερώσει την εργαλειοθήκη μέτρων κατά του πληθωρισμού της ενέργειας για να προσθέσει έκτακτα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

    Η γαλλίδα υπουργός Ενέργειας, είπε για τις μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας, ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένη η Ευρώπη να ενισχύσει την προστασία των καταναλωτών αν αυτό χρειαστεί και περισσότερα για αυτό θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα που θα παρουσιαστεί η εργαλειοθήκη με τις ευρωπαϊκές προτάσεις για την ενέργεια.

    Τι θα κάνει για την προστασία των καταναλωτών από υψηλές τιμές ενέργειας

    Οι υπουργοί της ΕΕ συζήτησαν επίσης πρόταση από την Ελλάδα για ένα νέο ταμείο της ΕΕ που θα παρέχει χαμηλότοκα δάνεια για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας.

    «Δεν πρέπει να υποτιμούμε τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στις τιμές της ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας Κώστας Σκρέκας.

     Η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον, σημείωσε ότι ζητήθηκε από τον ACER (ευρωπαϊκή ρυθμιστική Αρχή ενέργειας) μια μελέτη για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η αυξημένη διακύμανση στις τιμές και θα προταθούν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα την επόμενη εβδομάδα. Τόνισε ότι προτεραιότητα είναι να συνεχίσει να εξασφαλίζονται τα πλεονεκτήματα  του ενεργειακού συστήματος όπως είναι, καθώς εξασφαλίζει την ενοποίηση των αγορών, τη λειτουργία του ανταγωνισμού και την προώθηση των πράσινων μορφών ενέργειας. «Δεν είναι το ζήτημα να αμφισβητούμε την αγορά ενέργειας, αλλά να αντιμετωπίσουμε τη διακύμανση των τιμών», σημείωσε η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Μπάρμπαρα Πομπιλί.



    ΣΧΟΛΙΑ