• Ενέργεια

    Shell: Αύξηση 50% της παγκόσμιας ζήτησης LNG έως το 2040

    • NewsRoom

    Ο CEO της Shell, Wael Sawan


    Η παγκόσμια ζήτηση για LNG εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περισσότερο από 50% έως το 2040, καθώς η Κίνα και οι χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας χρησιμοποιούν περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο, προκειμένου να στηρίξουν την οικονομική τους ανάπτυξη, αναφέρει η Shell σε έκθεσή της για το 2024, που δημοσιεύτηκε σήμερα Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου.

    Σύμφωνα με την έκθεση, η παγκόσμια εμπορία LNG αυξήθηκε κατά 1,8% σε 404 εκατομμύρια τόνους το 2023 από 397 εκατομμύρια το 2022, ενώ  η περιορισμένη προσφορά διατηρεί την αστάθεια των τιμών πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο, περιορίζοντας την οικονομική ανάπτυξη.

    Παρόλο που η ζήτηση για φυσικό αέριο έχει κορυφωθεί σε ορισμένες περιοχές, συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως και αναμένεται να φτάσει περίπου τους 625-685 εκατομμύρια τόνους ετησίως το 2040, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της βιομηχανίας, αναφέρει η έκθεση.

    «Η Κίνα είναι πιθανό να κυριαρχήσει στην αύξηση της ζήτησης LNG αυτή τη δεκαετία, καθώς η βιομηχανία της επιδιώκει να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα μεταβαίνοντας από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο», δήλωσε ο Steve Hill, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Shell Energy.

    «Με τη βιομηχανία του χάλυβα – που βασίζεται στον άνθρακα της Κίνας – να αντιπροσωπεύει περισσότερες εκπομπές από τις συνολικές εκπομπές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Τουρκίας μαζί, το φυσικό αέριο έχει να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην αντιμετώπιση μιας από τις μεγαλύτερες πηγές εκπομπών άνθρακα στον κόσμο και της τοπικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης», επισημαίνει η έκθεση.

    Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα, η Shell διατήρησε τον ρυθμό επαναγοράς των μετοχών της μετά τα ισχυρά περιθώρια εμπορίας υγροποιημένου φυσικού αερίου που αντιστάθμισαν τον αντίκτυπο των χαμηλότερων τιμών των εμπορευμάτων το δ’ τρίμηνο.

    Ο ενεργειακός κολοσσός, με έδρα το Λονδίνο, επωφελήθηκε τόσο από τις «εξαιρετικές» ευκαιρίες συναλλαγών στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου όσο και από τους υψηλότερους όγκους LNG που διαθέτει προς πώληση, μετά το τέλος των εργασιών συντήρησης στις εγκαταστάσεις του στην Αυστραλία.

    Διαβάστε επίσης: 

    Στάσσης από Ουάσινγκτον: Καθαρές τεχνολογίες και ευέλικτη χωρητικότητα ολόκληρο το business plan της ΔΕΗ

    Τι έγινε με το κίτρινο των «6 λεπτών» της Ζενίθ – Οι τηλεφωνικές προσφορές, η ΡΑΑΕΥ και τι να προσέχουμε στα κίτρινα τιμολόγια

    Αποθήκευση Ενέργειας: Γιώργος Περιστέρης με ΤΕΡΝΑ και ΗΡΩΝ, Enel Green Power, Bat Solar και CNI στους 11 που μειοδότησαν



    ΣΧΟΛΙΑ