• Ενέργεια

    Reuters: Ο OPEC+ συζητά νέα μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια


    Ο OPEC και οι σύμμαχοί του (OPEC+) συζητούν για την ενίσχυση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου, πιθανώς κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, ανέφεραν την Παρασκευή τρεις πηγές  στο πρακτορείο Reuters.

    Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει αισθητά κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι και οι αναλυτές της αγοράς κάνουν λόγο  ξανά για νέα υπερπροσφορά.

    Ο OPEC+, αναφέρει το Reuters, αντλεί περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού, πράγμα που σημαίνει ότι οι πολιτικές του αποφάσεις μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου.

    Οι τρεις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο  ανέφεραν ότι η πιθανότητα νέας περικοπής στην ημερήσια παραγωγή είναι μεταξύ των επιλογών στη συνάντηση της Κυριακής στη Βιέννη.

    Οι πηγές ανέφεραν ότι οι περικοπές θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 1 εκατομμύριο bpd πέρα ​​από τις υπάρχουσες περικοπές κατά 2 εκατ. bpd και τις εθελοντικές περικοπές 1,6 εκατ. bpd που ανακοινώθηκαν σε μια αιφνιδιαστική κίνηση τον Απρίλιο.

    Εάν εγκριθεί, ο συνολικός όγκος των μειώσεων θα φτάσει τα 4,66 εκατομμύρια bpd ή περίπου στο 4,5% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου.

    Νωρίτερα, πάντως, δύο πηγές του OPEC+ είχαν δηλώσει στο πρακτορείο πως δεν περίμεναν η ομάδα να συμφωνήσει περαιτέρω περικοπές.

    «Δεν θα διστάσουμε ποτέ να λάβουμε οποιαδήποτε απόφαση για να επιτύχουμε περισσότερη ισορροπία και σταθερότητα (στην) παγκόσμια αγορά πετρελαίου», δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Χάγιαν Αμπντέλ Γκάνι κατά την άφιξή του στη Βιέννη.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Άλμα 2% για WTI και Brent στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας

    Wall Street: Εκτόξευση 2% για Dow Jones – Έκτη εβδομάδα κερδών για τον Nasdaq (upd)

    Fitch: Διατηρεί τις ΗΠΑ σε «καθεστώς παρακολούθησης»

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ