• Σχόλιο Αγοράς

    Πετρέλαιο: Άλμα 2% για WTI και Brent στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας

    • NewsRoom
    πετρελαιοπηγή


    Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν την Παρασκευή οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, μαζεύοντας μέρος των εβδομαδιαίων απωλειών για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

    Η αγορά είδε με ικανοποίηση την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ και από τη Γερουσία, η οποία έβαλε τέλος στην αγωνία για την πιθανή τεχνητή χρεοκοπία των ΗΠΑ στις 5 Ιουνίου. Παράλληλα, η αύξηση της ανεργίας τον Μάιο στις ΗΠΑ, αύξησε τις πιθανότητες για πάγωμα των αυξήσεων επιτοκίων από τη FED, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το θετικό κλίμα.

    Πάντως, το ενδιαφέρον της αγοράς του πετρελαίου είναι στραμμένο στην επικείμενη συνάντηση των μελών του OPEC+ στη Βιέννη αυτό το Σαββατοκύριακο, με τις εκτιμήσεις να είναι μοιρασμένες σχετικά με το αν θα αποφασιστεί νέα μείωση της παραγωγής. Η Σαουδική Αραβία, ηγέτης του OPEC, φαίνεται να ευνοεί το σενάριο για μια νέα μείωση, ωστόσο η Ρωσία, η οποία φαίνεται να δυσκολεύεται ακόμα ως προς την προηγούμενη δέσμευσή της για μείωση παραγωγής, εμφανίζεται μέχρι στιγμής απρόθυμη για μια περεταίρω κίνηση.

    Τον περασμένο Απρίλιο, οι  χώρες του Οργανισμού είχαν ανακοινώσει αιφνιδιαστικά εθελοντικές περικοπές της παραγωγής ύψους 1,16 εκατ. βαρελιών την ημέρα, οδηγώντας προσωρινά σε ράλι τις τιμές. Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλέστηκε πηγές του OPEC, οι σύμμαχοι δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να  εντείνουν τις περικοπές  στη συνάντηση της Κυριακής.

    Σε αυτό το κλίμα, το WTI παραδόσεως Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 2,3% ή 1,64 δολάρια, για να διαμορφωθεί στα 71.74 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε σήμερα, οι απώλειες έφτασαν το 1,3%.

    Στο ICE Futures Europe του Λονδίνου, το Brent Αυγούστου, έκλεισε με άνοδο 1,85 δολάρια ή σχεδόν 2,5% για να διαμορφωθεί στα 76,13 δολάρια ανά ουγγιά.

    Διαβάστε επίσης

    Απώλειες για τον χρυσό: Έκλεισε στα 1.969,60 δολάρια ανά ουγγιά

    Μπλίνκεν: Στη Σαουδική Αραβία την ερχόμενη εβδομάδα

    Wall Street: Εκτόξευση για Dow Jones λόγω ανεργίας και συμφωνίας στο Κογκρέσο

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ