• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Εκτόξευση 2% για Dow Jones – Έκτη εβδομάδα κερδών για τον Nasdaq (upd)

    • NewsRoom
    Wall Street


    Σε «πάρτι» εξελίχθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται με άνοδο άνω του 1%, πανηγυρίζοντας αφενός για το τέλος στο πολιτικό θρίλερ γύρω από το ζήτημα του ανώτατου ορίου χρέους αλλά και για τα νέα για την… αύξηση της ανεργίας.

    Ειδικότερα, o Dow Jones έκλεισε στις 33.762,76 μονάδες με άλμα 701,19 μονάδες ή 2,12%. Ο S&P 500 έκλεισε στις 4.282,35 μονάδες με κέρδη 1,45% ενώ ο Nasdaq στις 13.240,77 μονάδες με άνοδο 1,07%, φτάνοντας μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022 κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ο S&P 500 και ο Nasdaq έκλεισαν με άνοδο 1,8% και 2% υψηλότερα, αντίστοιχα. Η άνοδος του Dow Jones την Παρασκευή ώθησε και αυτόν τον δείκτη σε θετικό έδαφος, ολοκληρώνοντας περίπου στο +2% την εβδομάδα. Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, ένα σερί που δεν έχει παρατηρηθεί για τον τεχνολογικό δείκτη από το 2020.

    Η Wall Street είδε με ανακούφιση την Γερουσία να εγκρίνει το νομοσχέδιο για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ, για δύο χρόνια, βάζοντας οριστικό τέλος στην ανησυχία για μια πιθανή χρεοκοπία του ομοσπονδιακού κράτους στις 5 Ιουνίου.

    Την ίδια ώρα, η αγορά είδε με ανακούφιση το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται τον μήνα Μάιο πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών, παρά το γεγονός πως και οι θέσεις εργασίας που προστέθηκαν ήταν κατά πολύ υψηλότερες των εκτιμήσεων.

    Ειδικότερα, ο δείκτης ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε από το 3,4% στο 3,7% τον μήνα Μάιο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών που περίμεναν να φτάσει στο 3,5%. Ταυτόχρονα, πάντως,  οι  θέσεις εργασίας που προστέθηκαν τον Μάιο ήταν 339.000 από τις 294.000 τον Απρίλιο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα φτάσουν τις 194.000.

    Επιπλέον, τα ωρομίσθια αυξήθηκαν για τον μήνα Μάιο κατά 0,3%, όπως προέβλεπαν οι αναλυτές, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχαν αυξηθεί κατά 0,5%. Σε επίπεδο έτους τα ωρομίσθια αυξήθηκαν κατά 4,3%, από το 4,4% του Μαΐου του προηγούμενου έτους, ενώ οι αναλυτές πρόβλεπαν ότι θα παραμείνουν αμετάβλητα.

    Η αύξηση της ανεργίας σε ποσοστό μεγαλύτερο του αναμενόμενου θεωρείται από τους επενδυτές ένα θετικό σημάδι για την επικείμενη συνεδρίαση της επιτροπής FOMC της FED την μεθεπόμενη εβδομάδα, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες για μια παύση στον επιθετικό κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων.

    Υπενθυμίζετε πως αξιωματούχοι της FED είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσωρινού «παγώματος» των αυξήσεων των επιτοκίων τον Ιούνιο, δηλώνοντας ωστόσο πως η στάση τους θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία για την ανεργία του Μαΐου.

    Σε επίπεδο μετοχών, από τους 30 τίτλους του Dow Jones, μόλις μια κινήθηκε αρνητικά, αυτή της Verizon που έκλεισε στο -3.19%.  Αντίθετα, άλμα 8,76% πραγματοποίησε η 3M,  ενώ στο +8,34% έκλησε η Caterpillar. Η Dow έκλεισε στο +5,30% και η Dow κινούνται στο +4,35%, ενώ η American Express στο +3,54%.

    Εκτός Dow Jones, στο +3,11% κινείται η μετοχή της Tesla, ενώ ισχυρή άνοδο κατέγραψαν μετοχές του κλάδου των αερομεταφορών και των καζίνο.

    Στον Nasdaq, η μετοχή της Lululemon έκλεισε με άνοδο 11,3% λόγω ισχυρών αποτελεσμάτων τριμήνου και guidance που ανακοίνωσε, ενώ και η MongoDB για τον ίδιο λόγο έκλεισε με κέρδη 28%.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Γιατί ξεχώρισε η Alpha – Κοντά στο 1,5 δισ. η αποτίμηση της Viohalco, είσοδος σε ΟΠΑΠ ενόψει μερίσματος

    Στο 3,7% ο δείκτης ανεργίας στις ΗΠΑ

    Super Deal: Η EQT εξαγοράζει την Dechra Pharmaceuticals έναντι 5,6 δισ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ