• Ενέργεια

    Πόλεμος στην ενεργειακή αγορά εν μέσω κρίσης – Η ΡΑΕ κινείται εναντίον των προμηθευτών και αυτοί απαντούν

    Αθανάσιος Δαγούμας, πρόεδρος ΡΑΕ

    Αθανάσιος Δαγούμας, πρόεδρος ΡΑΕ


    Πολύ κοντά στην κήρυξη ενός άτυπου «πολέμου» από τη ΡΑΕ κατά των μεγάλων και μεσαίων προμηθευτών-παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκεται η αγορά.

    Πληροφορίες αναφέρουν πως η Ρυθμιστική Αρχή μετά από απόφαση του Προέδρου της κ. Αθανάσιου Δαγούμα έχει ετοιμάσει προειδοποιητικές (ίσως και λίγο απειλητικές) επιστολές προς όλους τους παρόχους ρεύματος και τους καλεί να συμμορφωθούν με τους νέους όρους της αγοράς.

    Υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι πολλών εταιριών προμήθειας ρεύματος και μάλιστα με ιδιόκτητα εργοστάσια παραγωγής, υπογράμμιζαν με τη σειρά τους πως έχουν σχεδόν όλοι ακολουθήσει τις νέες οδηγίες και εάν υπάρχουν 1-2 περιπτώσεις σταδιακής προσαρμογής, αυτές δεν δικαιολογούν την (κατά πληροφορίες πάντοτε) αντίδραση πανικού από την πλευρά της ΡΑΕ.

    «Αυτό οφείλεται σε καθαρά προσωπικές αποφάσεις του κ. Δαγούμα ο οποίος προτιμά τα αστυνομικά μέτρα από τον έλεγχο και το  διάλογο επί του ελέγχου» τονίζουν οι εκπρόσωποι, υπογραμμίζοντας την «προσωπική σφραγίδα» των αποφάσεων Δαγούμα.

    Κύκλοι της ΡΑΕ στους οποίους απευθύνθηκε το mononews.gr  παρατήρησαν πως «κατ’ αρχάς καμία επιστολή δεν έχει ακόμη αποσταλεί, συνεπώς όλα είναι υπό διαμόρφωση» και προσέθεταν ότι «από αναλυτικό έλεγχο  της ΡΑΕ σε πολλούς  λογαριασμούς παρόχων, βρέθηκαν  τουλάχιστον 2 προμηθευτές που  αποτυπώνουν μάλλον παραπλανητικά τις ανταγωνιστικές χρεώσεις τους. Είναι υποχρεωτική πλέον η εφαρμογή του νέου καθεστώτος τιμολόγησης για την αναστολή των ρητρών αναπροσαρμογής, επομένως είναι πιθανό να οφείλονται σε σφάλματα κατά την προσαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων των παρόχων» και έκλεισαν λέγοντας «αν οι εταιρείες δεν προχωρήσουν ταχύτατα  στις απαραίτητες αλλαγές, θα κληθούν σε απολογία και εν συνεχεία σε κυρώσεις με ότι αυτό συνεπάγεται».

    Τουλάχιστον οι λεγόμενοι «μεγάλοι» της αγοράς απαντώντας τόνιζαν ότι έχουν ήδη προσαρμοστεί, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στην υποχρεωτικά ταχεία εφαρμογής μίας ρύθμισης. Αναφερόμαστε σε εταιρίες- καθετοποιημένους παρόχους, δηλαδή με δικά τους εργοστάσια παραγωγής, όπως η ΔΕΗ, η ELPE-ELPEDISON, η Μοτορ Οιλ-NRG, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΗΡΩΝ και η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-PROTERGIA.

    Άλλα δύο θέματα στα οποία στέκεται η ΡΑΕ είναι η ανακοίνωση των χρεώσεων σε σωστό χρόνο (πρέπει να γίνεται το αργότερο στις 20 του προηγούμενου μήνα) και η απόσυρση των αναδρομικών εκπτώσεων  από την πλευρά των προμηθευτών.

    Αναφορικά με τις αναδρομικές χρεώσεις, οι πάροχοι-προμηθευτές απαντούν πως  είναι να εξασφαλιστεί  ότι αν κάποιο μήνα επικρατήσουν  υψηλές χρεώσεις λόγω «εισαγόμενων» χονδρεμπορικών  τιμών,  τότε τον επόμενο μήνα θα γυρίσει στα νοικοκυριά το τμήμα  των υπερεσόδων που προέκυψαν.

    Σε αυτό το επιχείρημα η ΡΑΕ ανταπαντά πως «με τις αναδρομικές εκπτώσεις, ουσιαστικά δεσμεύονται οι καταναλωτές  να παραμείνουν και τον επόμενο μήνα στον προμηθευτή τους περιμένοντας υποχρεωτικά την έκπτωση.  Παραβιάζεται έτσι με πονηρό τρόπο ο κανόνας  για  μετακίνηση σε νέο πάροχο χωρίς καμία απολύτως επίπτωση στον πελάτη».

    Φαίνεται πάντως πως έχει ήδη προσυμφωνηθεί, να εκλείψουν οι αναδρομικές χρεώσεις.

    Εν κατακλείδει δεν είναι η πρώτη φορά που η ΡΑΕ ξεκινά μάχη χαρακωμάτων με τις εταιρίες -παρόχους. Πριν από περίπου ενάμιση μήνα, είχε βάλει στο στόχαστρο τρείς  εταιρείες – παρόχους για διαφημίσεις, «οι οποίες θα μπορούσαν εν δυνάμει να παραπλανήσουν καταναλωτές – πελάτες με δήθεν εκπτώσεις» όπως έλεγε η ΡΑΕ.

    Ωστόσο, τα ονόματα των εταιρειών δεν ανακοινώθηκαν  αφού η  ΡΑΕ τελικά αποφάσισε να τους δώσει… δεύτερη ευκαιρία συμμόρφωσης και η υπόθεση κατέληξε στην αφάνεια.

    Προφανώς ο ρόλος της Ανεξάρτητης Αρχής, είναι ρυθμιστικός και ελεγκτικός και όλα αυτά είναι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, πολλώ δε μάλλον που στην Ελλάδα δεν είναι όλοι οι επιχειρηματίες …άγιοι. Πρόσφατα κύκλοι της  ΡΑΕ υποστήριξαν  πως κάποιες από τις εταιρίες παρόχους, οι μεγαλύτερες, ακολουθούν αθέμιτες πρακτικές.

    Όταν όμως ανοίγει ένα μεγάλο θέμα από την Αρχή, πρέπει να δίνονται αναλυτικές εξηγήσεις για να μην συντηρείται φημολογία πως γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού και προβολής ή για λόγους προσωπικής βεντέτας.

    Άλλωστε είναι πολύ πρόσφατες οι αιτιάσεις εναντίον του κ. Δαγούμα πως όλες οι επιστολές του που αφορούν στην λειτουργία της αγοράς και τις εταιρίες, «διοχετεύονται σε συγκεκριμένα ΜΜΕ τουλάχιστον μία ημέρα πριν φτάσουν στους ενδιαφερόμενους» τις οποίες φυσικά ο ίδιος αποκρούει.

    Τελικά όμως η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει να φαίνεται κιόλας…

    Διαβάστε επίσης:

    Βαριά βιομηχανία: Γιατί δεν μπορεί να μεταβεί άμεσα από το φυσικό αέριο σε εναλλακτικό καύσιμο- Αγώνας δρόμου για τις εξαιρέσεις



    ΣΧΟΛΙΑ