• Ενέργεια

    Όλο το σχέδιο για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας – Τα εναλλακτικά σενάρια

    Κώστας Σκρέκας

    Κώστας Σκρέκας


    Τι θα γίνει με την ενεργειακή επάρκεια της χώρας αν ο Πούτιν κλείσει εντελώς της στρόφιγγα

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

    Το σενάριο «ενεργειακής άμυνας» της Ελλάδας στην ακρότατη περίπτωση που ο Πούτιν κλείσει τελείως τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας, αποτέλεσε το κύριο αντικείμενο συζήτησης στο ΚΥΣΕΑ από τον ΥΠΕΝ κ. Κ. Σκρέκα που συμμετείχε εκτάκτως στη συνεδρίαση.

    Όπως εγκαίρως είχε ενημερώσει το mononews μέσω του wiseman (16 του μήνα- τα κυβερνητικά σενάρια για την ενεργειακή κρίση και οι ενδόμυχοι φόβοι για το «Σουλτάνο» Ερντογάν) η δυσμενέστερη εξέλιξη για την Ελλάδα είναι η ταυτόχρονη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου και από τον αγωγό TurkStream ο οποίος επίσης εφοδιάζει τη χώρα μας.

    Σε αυτή την περίπτωση οι εναλλακτικές εφοδιασμού της χώρας μας είναι η αξιοποίηση στο έπακρο των εγκαταστάσεων αποθήκευσης LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα και του αγωγού TAP που φέρνει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

    Όπως πληροφορείται το mononews αυτή τη στιγμή οι εγκαταστάσεις Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) της Ρεβυθούσας έχουν τη μέγιστη δυνατή πληρότητα ενώ στο σενάριο της διακοπής του ρωσικού αερίου ο εφοδιασμός με ΥΦΑ θα είναι πλήρης με επιπλέον δύο δεξαμενόπλοια κάθε μήνα για όσο διαρκεί η ακραία κατάσταση.

    Από κει και πέρα, βέβαια, αν οι εξελίξεις φτάσουν στα άκρα ένα από τα θέματα που πρόκειται να αντιμετωπίσει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και όλη η Ευρώπη είναι αν θα υπάρχουν διαθέσιμα φορτία LNG και σε τι τιμές.

    Στο σχέδιο που παρουσιάστηκε στο ΚΥΣΕΑ υπήρξε η αναφορά πως οι Όμιλοι ηλεκτροπαραγωγής ΔΕΗ, Elpedison και ΗΡΩΝ θα έχουν σε ετοιμότητα τις μονάδες τους που μπορούν να παράγουν ρεύμα και από πετρέλαιο (διπλής καύσης).

    Πρόκειται για τις μονάδες της ΔΕΗ «Κομοτηνή» και «Λαύριο 4» συνολικής εγκατεστημένης ισχύος πάνω από 1000 Μεγαβάτ, τις δύο μονάδες της Elpedison συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 800 MW και τις μονάδες της ΗΡΩΝ ισχύος 120 MW.

    Οι συγκεκριμένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής είναι και οι μόνοι που μπορούν να λειτουργήσουν και με πετρέλαιο. Οι υπόλοιπες θερμικές μονάδες καίνε αποκλειστικά φυσικό αέριο, ενώ διαθέσιμες θα είναι και οι λιγνιτικές της ΔΕΗ που θεωρούνται πλέον και αυτές απαραίτητες για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

    Συγκρατημένη αισιοδοξία για την ενεργειακή ασφάλεια φέρνει και η βελτίωση των καιρικών συνθηκών αλλά και το τέλος της περιόδου θέρμανσης, οπότε και απαιτούταν μεγάλη κατανάλωση αερίου.

    Ολο αυτό το πακέτο θα εφαρμοστεί σε βαθμό 100% εάν η Μόσχα διακόψει την παροχή του προς την Ευρώπη, ή ακόμη και με το πολύ πιθανό σενάριο της επιβολής οικονομικών κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία.

    Στην περίπτωση που περιλαμβάνονται και οι εξαγωγές αερίου.

    Βασικές πτυχές του σχεδίου της ενεργειακής επάρκειας της χώρας είχαν παρουσιαστεί και κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου στις 14 Φεβρουαρίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Όπως θα αναφερθεί και σήμερα η Ελλάδα ήδη παρήγγειλε τέσσερα νέα φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ-LNG) από την Αλγερία, εκτός από τα 6 που είναι ήδη προγραμματισμένα συνολικά για το Φεβρουάριο δηλαδή συνολικά 10 φορτία, ενώ εξετάζονται λύσεις για έξτρα παραλαβές από Αίγυπτο και Νιγηρία.

    Ο στόχος είναι, να βρίσκεται διαρκώς υπό μέγιστη πληρότητα ο σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα με την έννοια της stand by παραμονής φορτίων ώστε να την ανεφοδιάζουν αυτόματα, όσο αυτό είναι δυνατόν τεχνικά.

    Επίσης έχει γίνει ήδη κρούση προς το Μπακού, ώστε να αυξηθεί το αζέρικο αέριο που φτάνει στην Ελλάδα μέσω του αγωγού TAP.

    Υπάρχει πάντοτε όμως προβληματισμός για τη στάση της Τουρκίας σε περίπτωση κορύφωσης της κρίσης: «θα περάσει ο Ερντογάν κατευθείαν στη χώρα μας όλες τις επιπλέον ποσότητες αζερικού αερίου την ώρα της υψηλής κατανάλωσης, ή θα αρχίσουν πάλι οι τούρκοι τα γνωστά εκβιαστικά παιχνίδια τους προφασιζόμενοι …τεχνικά προβλήματα για να μην μας δίνουν το αέριο που χρειαζόμαστε» αναρωτιούνται ενεργειακοί παράγοντες που συνεχίζουν τον προβληματισμό τους λέγοντας: «αν μάλιστα την κρίσιμη στιγμή ο Ερντογάν κλείσει τελείως τη ροή από τον Turkish Stream προς την Ελλάδα, τότε η χώρα μας θα κληθεί να συνδράμει και τη Βουλγαρία, η οποία εξαρτάται κατά 100% από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτό θα τίναζε στον αέρα τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Η βοήθεια προς τη Βουλγαρία μπορεί να γίνει με λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού σε αντίστροφη ροή (reverse flow)».

    Πάντως εάν κλείσει ο Πούτιν εντελώς την κάνουλα, δεν υπάρχει οποιαδήποτε λύση πλήρους αντικατάστασης του ρωσικού αερίου. Αν η κρίση κρατήσει 10- 15 ημέρες η χώρα αντέχει ενεργειακά, εάν όμως διαρκέσει πάνω από μήνα, τότε θα υπάρξει πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο.

    Στέλεχος μεγάλου ενεργειακού φορέα υπολογίζει πως «σε ένα Φεβρουάριο, χωρίς σφοδρό ψύχος η Ελλάδα καταναλώνει περίπου 270.000 Μεγαβατώρες φυσικού αερίου την ημέρα. Οι 135.000 Μεγαβατώρες προέρχονται από το ρωσικό αέριο (κυμαίνεται από 44-50% συνήθως), σχεδόν 80.000 από LNG, περίπου 35.000 από αζερικό και περίπου 20.000 από τουρκικό».

    Με τα έξτρα φορτία που έχουμε προγραμματίσει, το πιθανό έλλειμμα από ρωσικό το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου, που θα κυμανθεί από 2,7-3,1 εκατομμύρια μπορεί να αναπληρωθεί, ενώ και η ΔΕΗ είναι έτοιμη να θέσει σε πλήρη λειτουργία όλες τις λιγνιτικές μονάδες που είναι σε θέση να δουλέψουν.

    Το μεγάλο ζήτημα είναι τι θα γίνει εάν παραταθεί η κρίση.

    Διαβάστε επίσης

    World Energy Council (Trilemma Index) για Ελλάδα: Καμπανάκι για ενεργειακή επάρκεια λόγω απολιγνιτοποίησης



    ΣΧΟΛΙΑ