• Ενέργεια

    Mytilineos: Πώς το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται η αφετηρία για την ενεργειακή απόβαση στην Ευρώπη


    Σε μια νέα φάση ανάπτυξης περνά η Mytilineos στη Δυτική Ευρώπη, έχοντας εδραιώσει την παρουσία της στην Αγγλία, πλέον είναι έτοιμη να κάνει πιο γρήγορα και πιο μεγάλα βήματα. Με καλά σχεδιασμένη στρατηγική η εταιρεία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ανάπτυξη του τομέα ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, με πλήρη χαρτοφυλάκια εξειδικευμένων και καινοτόμων ενεργειακών προϊόντων αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που της δίνει η παρουσία της σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της ενέργειας.

    Με στόχο να μπορεί να ανταποκριθεί στις ειδικές ανάγκες των διαφορετικών αγορών, στο Λονδίνο οι τρεις όροφοι γραφείων στην City Road, θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη στα δίκτυα και την προώθηση του ενεργειακού χαρτοφυλακίου της εταιρείας στη Βόρεια Ευρώπη, ενώ η εταιρεία ετοιμάζεται να ανοίξει και δεύτερη βάση με γραφεία στη Νότια Ευρώπη.

    Η Mytilineos είναι η μοναδική εταιρεία ενέργειας που έχει παρουσία σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα της ενέργειας και αξιοποιώντας τις μακροχρόνιες και σταθερές πλέον συνεργασίες κατασκευής έργων με διεθνείς ενεργειακές εταιρείες, και την εμπειρία της στην εκτέλεση δεκάδων απαιτητικών ενεργειακών έργων, διαθέτει το προβάδισμα στην περαιτέρω ανάπτυξη  των διαφορετικών δραστηριοτήτων του κλάδου της ενέργειας.

    Αφετηρία για τη διεθνοποίησή της στην ενέργεια είναι η κατασκευή ενεργειακών έργων. Η Mytilineos, αθόρυβα και σταθερά έχει χτίσει την παρουσία της  στο Ηνωμένο Βασίλειο,  μια βαθιά αγορά με πολλούς παίκτες έχοντας επιδείξει ικανότητα, συνέπεια και σεβασμό και στους ιδιαίτερους κανόνες της αγοράς ώστε να γίνει μια εταιρεία επιθυμητός συνεργάτης.  Πλέον η εταιρεία έχει καθιερωθεί και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μεγάλων ενεργειακών εταιρειών και η ισχυρή θέση που διαθέτει ο όμιλος στην κατασκευή ενεργειακών έργων αποτελεί το όχημα για την ανάπτυξη και των υπόλοιπων ενεργειακών δραστηριοτήτων του στη Δυτική Ευρώπη. Παρέχοντας όλες τις υπηρεσίες από τη μελέτη και την προμήθειας εξοπλισμού μέχρι την κατασκευή και τη λειτουργία ενός έργου, μέχρι τη διαχείριση ενέργειας και το trading, και με βάση το Ηνωμένο Βασίλειο, ο όμιλος είναι έτοιμος να διεθνοποιήσει τον κλάδο της ενέργειας.

    Στην κατασκευή ενεργειακών έργων  με 82 έργα ήδη στο ενεργητικό της στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνολικής αξίας συμβολαίων 2.5 δισ. ευρώ, η MYTILINEOS, εγκαινιάζει τις νέες της εγκαταστάσεις σε τρεις ορόφους σε κτήριο γραφείων στο κέντρο της πόλης, σημείο που θα αποτελέσει εφαλτήριο για τα επόμενα χρόνια και τα νέα έργα που θα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της.

    Επόμενοι στόχοι τα έργα διασυνδέσεων, τα έργα βιώσιμης ανάπτυξης και σταδιακά η ανάπτυξή της σε όλη την γκάμα των ενεργειακών δραστηριοτήτων της.

    Τα δίκτυα διανομής ενέργειας πλέον ο στόχος για την MRenewables

    Η υπογραφή της σύμβασης ύψους 1 δισ. λιρών για την πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση στην ανατολική ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου, σε κοινοπραξία με τη GE Vernova, φέρνει στο προσκήνιο τη νέα στρατηγική εστίαση της MYTILINEOS στην ανάπτυξη δικτύων, μίας κρίσιμης πτυχής για την επιτυχή ενεργειακή μετάβαση. Η διασύνδεση αυτή, γνωστή πλέον ως Eastern Green Link 1 (EGL1), αποτελεί βασικό μέρος της νέας υποδομής δικτύου για την υποστήριξη των προσπαθειών του Ηνωμένου Βασιλείου για απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα.

    Και αυτό ήταν μόνο η αρχή, καθώς ανοίγει ο δρόμος για περισσότερα και σημαντικά έργα στα οποία ενδεχομένως ο όμιλος να συμμετάσχει και μετοχικά.  “Τα δίκτυα διανομής ήδη μας προσεγγίζουν για να συμμετέχουμε όχι μόνο στις διαδικασίες κατασκευής δικτύου αλλά και να συμμετέχουμε και μετοχικά στα projects μέχρι να τεθούν σε λειτουργία”.

    Ο μεγάλος κλάδος της ενέργειας στον όμιλο έχει πέντε διακριτές δραστηριότητες και ο όμιλος δραστηριοποιείται σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού του κλάδου ενέργειας, από την προμήθεια ενέργειας, μέχρι τις ενεργειακές υπηρεσίες και όλες τις δραστηριότητες της ενεργειακής μετάβασης από τα φωτοβολταϊκά μέχρι την μπαταρία. Αυτά τα χωριστά τμήματα αν και διακριτά, δουλεύουν σε συνεργασία και δίνουν λύσεις από κοινού στην αγορά δημιουργώντας μια δυναμική που θα οδηγήσει τη γεωγραφική ανάπτυξη της εταιρείας στην προμήθεια ενέργειας στη Δυτική Ευρώπη.

    Οι συνεργασίες μεταξύ των τομέων είναι μια στρατηγική που ήδη έχει ξεκινήσει στον τομέα της ενέργειας στον όμιλο, και θα ενταθεί. Για παράδειγμα ο τομέας των Mrenewables ήδη συνεργάζεται με τον τομέα M Power για να δίνουν από κοινού λύσεις στους πελάτες και να προσφέρουν το έργο με το κλειδί στο χέρι. Κάποια έργα ζητούν εκτός από το φ/β και την υποδομή διασύνδεσης και αυτό έχει γίνει στα 49 από τα 77 έργα που έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία M renewables, αποκτώντας έτσι σημαντική εμπειρία στην αγορά κατασκευής υποσταθμών και διασυνδέσεων.

    Στρατηγική εστίαση στην ανάπτυξη δικτύων και ΑΠΕ

    Στο τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η MYTILINEOS έχει αναλάβει ένα portfolio φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 1.25 GW, με το έργο Cleve Hill να ξεχωρίζει, ως το μεγαλύτερο αδειοδοτημένο φωτοβολταϊκό πάρκο στη χώρα, 373 MW. Επιπλέον, 650 MW owned assets είναι σήμερα σε διάφορα στάδιο ανάπτυξης και υλοποίησης. Στην αποθήκευση ενέργειας, η εταιρεία αναγνωρίζεται ως κορυφαία στη χώρα με ένα σημαντικό αριθμό έργων 1.1 GWh, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% της βρετανικής αγοράς.

    Μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια, η MYTILINEOS κατόρθωσε να αναγνωρίζεται ως κορυφαία ενεργειακή εταιρεία με πιστούς επιχειρηματικούς εταίρους. Όχι μόνο ως top contractor, αλλά πλέον και ως integrated developer, συνεργάζεται με εταιρείες όπως η LightSource BP, η GE Vernova, η Gresham House, και  παρέχει PPAS συμφωνίες σε άλλες όπως Vodafone και η Centrica και η Quinbrook, αλλά και με εθνικούς φορείς όπως η National Grid και η Scottish Power.

    «Δεν επεκτείνουμε τα γραφεία στο Λονδίνο για να κάνουμε εντύπωση σε τρεις ορόφους αλλά γιατί η εταιρεία έχει πολύ δουλειά να κάνει εδώ”, τονίζουν   στελέχη της εταιρείας.

    Τρία  έργα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο παραδίδονται το 2024 και ένα το 2025

    Μέσα στο 2024 θα ολοκληρώσει τρία έργα για τρεις θυγατρικές της Drax Group plc, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα με τις Hirwaun Power Limited, Progress Power Limited και Millbrook Power Limited για την κατασκευή 3 OCGTs με ισχύ περίπου 299 MW το καθένα. Οι σύμβασεις περιλαμβάνουν τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) και των 3 σταθμών, που θα είναι πανομοιότυποι.

    Κάθε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής θα λειτουργεί τοπικά (με εγκατάσταση για απομακρυσμένη λειτουργία) ως μονάδα αιχμής και θα λειτουργεί έως και 1.500 ώρες ετησίως για να υποστηρίζει το δίκτυο σε περιόδους υψηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και κατά τη διάρκεια τυχόν γεγονότων πίεσης.

    Το 2025 θα παραδώσει τη μονάδα   παραγωγής ενέργειας με αεριοστρόβιλο ανοικτού κύκλου (OCGT) και καύσιμο το φυσικό αέριο, στο Immingham του Βόρειου Lincolnshire του Ηνωμένου Βασιλείου, για την VPI Immingham -B LLP (VPI-B),  για την Vitol.   Το έργο θα βρίσκεται δίπλα στον υφιστάμενο σταθμό συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας VPI Immingham και η VPI-B έχει ήδη εξασφαλίσει σύμβαση δυναμικότητας στη δημοπρασία αγοράς δυναμικότητας T-4 UK του 2022 για το εν λόγω OCGT. Η παραγόμενη ενέργεια θα μεταφερθεί στο Δίκτυο Μεταφοράς Υψηλής Τάσης που διαχειρίζεται η National Grid.

    Στόχος των έργων αυτών είναι να καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας σε ώρες αιχμής ή όταν δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι ΑΠΕ, συμβάλλοντας στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας.



    ΣΧΟΛΙΑ