• Ενέργεια

    Κώστας Σκρέκας-Θεόδωρος Σκυλακάκης: Ανακοινώνουν κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας- Και μελλοντικές επιδοτήσεις μέσω πλατφόρμας

    Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας

    Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας


    Με στόχο την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπουργείο Οικονομικών θα παρέχει αυξημένη χρηματοδότηση (μπόνους) στους φορείς της γενικής κυβέρνησης (υπουργεία, δήμους κ.λπ.) που θα ακολουθήσουν τις συστάσεις και θα μειώσουν την κατανάλωσή τους.

    Ταυτόχρονα εξετάζεται να δοθούν ανάλογα κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας και στα νοικοκυριά, μέσω ενός αντίστοιχου μηχανισμού σύγκρισης της κατανάλωσης με το αντίστοιχο περυσινό δίμηνο και αυξημένης επιδότησης του λογαριασμού ρεύματος.

    Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που ανοίγει στις 15 Ιουνίου για την επιστροφή των επιδοτήσεων έως 600 ευρώ για τις επιπλέον καταναλώσεις Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022 δίνει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό συνδέοντας την εξοικονόμηση με την επιδότηση του λογαριασμού ρεύματος, με κονδύλια που θα μεταφερθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

    Πληροφορίες αναφέρουν, ότι εξετάζεται ακόμη και η διανομή του συνόλου των επιδοτήσεων για την ενέργεια μέσω της πλατφόρμας που θα εγκαινιαστεί, ώστε να πηγαίνουν κατευθείαν στον καταναλωτή. Ωστόσο, εξετάζονται ακόμη οι τεχνικές λεπτομέρειες μια τέτοιας επιλογής.

    Επιχείρηση θερμοστάτης

    Όσον αφορά στα δημόσια κτήρια θα γίνουν συστάσεις για χρήση των κλιματιστικών σε όλα τα δημόσια κτίρια κατ’ ελάχιστον στους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου και   ανταπόκριση στις κυβερνητικές συστάσεις θα αξιολογείται βάσει της σύγκρισης του λογαριασμού ρεύματος της περιόδου αναφοράς (π.χ. Ιούλιος – Αύγουστος 2022) με το αντίστοιχο δίμηνο του προηγούμενου έτους.

    Πρόκειται για την επιχείρηση «θερμοστάτης», που εφαρμόζουν ήδη η Ιταλία και η Ισπανία, είχε προαναγγείλει εμμέσως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προ δεκαημέρου, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν και για την εφαρμογή τους η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει πολύ σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο», είπε ο πρωθυπουργός.
    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ