• Ενέργεια

    Εξοικονόμηση ενέργειας: Ο …θερμοστάτης μόνο μπορεί να μειώσει το κόστος-Οικονομικά κίνητρα προτείνει η Κομισιόν

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Στη μάχη για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, το μόνο όπλο που έχει μείνει στη φαρέτρα  του Κυριάκου Μητσοτάκη και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων … είναι ο θερμοστάτης, δηλαδή η εξοικονόμηση ενέργειας.

    Καθώς, γίνεται πια αντιληπτό ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν μπορεί να φύγει, και οι όποιες αλλαγές στην αγορά ενέργειας δεν μπορούν να μειώσουν τους λογαριασμούς, ο μόνος τρόπος για να μειωθούν είναι να μειώσουμε την κατανάλωση.  Στόχος είναι με τη μείωση της καταναλισκώμενης ενέργειας τελικά να κρατιέται σταθερό ή να μειώνεται το κόστος, αφού δεν μπορεί να γίνει τίποτα για να μειωθεί η τιμή της ενέργειας.

    Σημειώνεται, ότι το σχέδιο RepowerEu που παρουσιάστηκε από την Κομισιόν, προτείνει στα κράτη μέλη να δώσουν οικονομικά κίνητρα στους καταναλωτές όπως μειωμένο ΦΠΑ για να αντικαταστήσουν συσκευές ενώ γενικά  δίνεται έμφαση στην εξοικονόμηση, για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος που μαστίζει την ευρωπαϊκή οικονομία σήμερα. Πληθώρα ειδικών έχει τονίσει ότι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης του κόστους είναι μέσω της μείωσης της ζήτησης και όχι μέσω επιδοτήσεων που απλά διαιωνίζουν το πρόβλημα. Το κενό αυτό έρχονται να καλύψουν τα νέα μέτρα εξοικονόμησης προκειμένου να βοηθήσουν τους τελικούς καταναλωτές και τα νοικοκυριά. Τα οφέλη αυτά μπορούν να είναι τόσο βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα για το φετινό έτος κρίσης, όσο και μονίμου χαρακτήρα, εάν επεκταθούν.

    Το Repower προτείνει ενίσχυση του δεσμευτικού στόχου εξοικονόμησης από το 9% στο 13% στα πλαίσια του Fit for 55. Επίσης εξέδωσε νέα επικοινωνία προς τα κράτη-μέλη σχετικά με την εξοικονόμηση που περιέχει βραχυπρόθεσμες αλλαγές που θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση για πετρέλαιο κατά 5%. Τα κράτη-μέλη παροτρύνονται να χρησιμοποιήσουν οικονομικά μέτρα για την εξοικονόμηση, όπως μειωμένο φόρο για τα σχετικά συστήματα μόνωσης και μειωμένης κατανάλωσης συσκευές.

    Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην on camera συζήτηση που είχε στο προεδρικό μέγαρο με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου , έκανε αναφορά στην ανάγκη για ένα τέτοιο μέτρο, σημειώνοντας ότι χρειάζονται «μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας» και είπε:

    «Επειδή όλοι πρέπει να βάζουν πλάτη σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, θα παρουσιάσουμε και ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας. Διότι έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, είτε μιλάμε για τα δημόσια κτίρια είτε μιλάμε για τις ιδιωτικές κατοικίες. Με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλυτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν και για την εφαρμογή τους η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει πολύ σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο».

    Ποια μέτρα προτείνει η Κομισιόν

    Στη σχετική επικοινωνία στα κράτη μέλη,   EU Save Energy Communication προτείνονται δύο τύποι δράσεων υποστήριξης που μπορούν να αναληφθούν:
    • Ενέργειες ενημέρωσης – για να διασφαλιστεί ότι οι χρήστες ενέργειας κατανοούν τη σημασία της μείωσης της ζήτησης ενέργειας και γνωρίζουν τι μπορούν να κάνουν για να συμβάλουν.
    • Ενέργειες υποκίνησης και υποστήριξης – για να βοηθηθούν οι χρήστες ενέργειας στις προσπάθειές τους να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, για παράδειγμα προσφέροντας εκπτώσεις για την αγορά των πιο αποδοτικών συσκευών.

    Για να υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες, η κοινή εκστρατεία Επιτροπής – IEA «Playing my part» παρέχει απλές πληροφορίες σχετικά με ορισμένα βασικά βήματα που μπορούν να λάβουν οικειοθελώς άτομα και εταιρείες,   για να συμβάλουν στη μείωση των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία:

    • Μειώστε τη θέρμανση και χρησιμοποιήστε λιγότερο κλιματισμό (19°C ή 20°C αντί για τον μέσο όρο της ΕΕ 22°C)
    • Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις του λέβητα σας (οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που ορίζονται στους λέβητες μπορούν να εξοικονομήσουν περίπου 100 € κάθε χρόνο)
    • Εργασία από το σπίτι (η μετακίνηση αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της χρήσης λαδιού στα αυτοκίνητα της ΕΕ)
    • Χρησιμοποιήστε το αυτοκίνητό σας πιο οικονομικά (κάνετε ταξίδια με αυτοκίνητο με πολλά άτομα, βασίζεστε λιγότερο στον κλιματισμό)
    • Μειώστε την ταχύτητά σας στους αυτοκινητόδρομους (η οδήγηση κατά μέσο όρο 10 km/h πιο αργά θα μειώσει τους μέσους λογαριασμούς καυσίμων κατά 60 € ετησίως)
      Αφήστε το αυτοκίνητό σας στο σπίτι την Κυριακή στις μεγάλες πόλεις
    • Μικρά ταξίδια με τα πόδια ή με ποδήλατο αντί για οδήγηση (το ένα τρίτο των διαδρομών με αυτοκίνητο στην ΕΕ είναι λιγότερα από τρία χιλιόμετρα)
    • Χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς
    • Περάστε το αεροπλάνο, πάρτε το τρένο

    Τι έκαναν Ισπανία και Ιταλία

    Πολιτικές για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας έχουν ήδη προωθήσει η Ισπανία και η Ιταλία, βάζοντας σε πρώτο πλάνο την κατανάλωση ενέργειας στα δημόσια κτήρια. Μάλιστα, η Ισπανία ενθαρρύνει την τηλεργασία των δημοσίων υπαλλήλων για να περιορίσει την κατανάλωση των κλιματιστικών στα δημόσια κτίρια. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν «να εργάζονται τρεις ημέρες από το σπίτι τους και δύο ημέρες με φυσική παρουσία», υπογράμμισε η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Χεσούς Μοντέρο, διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν «άμεσα».

    Παράλληληα, σύμφωνα με το «σχέδιο ενεργειακής αποτελεσματικότητας», το οποίο δημοσιεύθηκε χθες  Πέμπτη, ορίζεται ανώτατο όριο θερμοκρασίας για τη λειτουργία των κλιματιστικών τόσο για το καλοκαίρι όσο και για το χειμώνα.

    Έτσι λοιπόν ο θερμοστάτης των κλιματιστικών στα δημόσια κτίρια της Ισπανίας δε θα μπορεί να είναι κάτω από τους 27 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι και  τον   δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 19 βαθμούς Κελσίου. Τα μέτρα αυτά θα εφαρμόζονται «όπου είναι εφικτό τεχνικά», διευκρινίζεται στο κυβερνητικό έγραφο.

    Στην Ιταλία, η «Επιχείρηση Θερμοστάτης», όπως ονομάστηκε από τα ιταλικά ΜΜΕ, προβλέπει πως ο κλιματισμός σε δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και κυβερνητικών κτιρίων,  υπουργείων κλπ, δεν μπορεί να οριστεί κάτω από τους 27 βαθμούς Κελσίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τον χειμώνα, τα συστήματα θέρμανσης δεν πρέπει να θερμαίνουν τα κτίρια άνω των 19 βαθμών, αν και θα επιτρέπονται 2 βαθμοί παραπάνω σε ειδικές συνθήκες.

    Για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα που κυμαίνονται από 500 έως 3.000 ευρώ. Μειώνοντας τους βαθμούς στα air condition, η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να εξοικονομήσει 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου αυτό το έτος. Τα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ την 1η Μαΐου και θα διαρκέσουν έως τον Απρίλιο του 2023.

     



    ΣΧΟΛΙΑ