Ενέργεια

Κ. Χατζηδάκης: «Λογαριασμός Τσίπρα η επιβάρυνση της ΔΕΗ στα νοικοκυριά»

  • NewsRoom

Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


Θετικό σήμα για την έκθεση του ορκωτού λογιστή, σχετικά με την κατάσταση της ΔΕΗ, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα το απόγευμα έστειλε ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ, «Θέλω να ελπίζω ότι η έκθεση θα είναι θετική γιατί αλλιώς…».

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε, επίσης, αναφορά στην τελευταία έκθεση του Μαρτίου- Απριλίου, υπενθυμίζοντας ότι «η προηγούμενη έκθεση τον Μάρτιο-Απρίλιο έλεγε ότι η ΔΕΗ έχει ζήτημα βιωσιμότητας. Εάν και η νέα έκθεση καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα, ξεκινάμε να εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα βάσει των κανόνων της κεφαλαιαγοράς – επειδή η ΔΕΗ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο – που ξεκινούν από αναστολή της μετοχής μέχρι «κοκκίνισμα» των δανείων και τελικά σε ένα συστημικό πρόβλημα για την οικονομία».

Ο υπουργός έκανε λόγο, επιπλέον, για «έναν μαραθώνιο εξυγιαντικών παρεμβάσεων, που ξεκινούν από σταδιακή απολιγνιτοποίηση, μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ κτλ., για να έχει η ΔΕΗ μια προοπτική για το μέλλον. Θα φέρουμε έναν νόμο στη Βουλή τον Οκτώβριο συνολικά για την ενέργεια και μέσα εκεί θα υπάρχουν διατάξεις για τη ΔΕΗ, σε σχέση με την ταχύτητα προμηθειών και προσλήψεων και την ταχύτητα που πρέπει να λειτουργεί η εταιρεία».

Παράλληλα, ο Κωστής Χατζηδάκης τοποθετήθηκε και για το ζήτημα της επιβάρυνσης στους λογαριασμούς του ρεύματος, όπου διευκρίνισε:

«Όταν αναλάβαμε, διαπιστώσαμε έλλειμμα 750 εκατ. ευρώ, το έλλειμμα αυτό πήγε πάνω από 900 εκατ. ευρώ με τα καινούργια πράγματα που εντοπίσαμε», ενώ επεσήμανε ότι «η επιβάρυνση στο μέσο νοικοκυριό θα είναι 2,5 ευρώ» αποκαλώντας μάλιστα τη συγκεκριμένη εξέλιξη «λογαριασμό Τσίπρα, γιατί αν είχε ακολουθήσει άλλη πολιτική, δεν θα είχε φτάσει στα πρόθυρα χρεοκοπίας η ΔΕΗ».

«Δεν πρέπει να υποτιμάται ότι η αύξηση είναι μόνο 2,5 ευρώ. Μοιράσαμε το βάρος δίκαια. Θα πληρώσουν πρώτα οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ, με την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και κερδίζει 90 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία, που δεν θα γίνει τον Οκτώβριο. Μοιράσαμε το βάρος και με την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ. Σήκωσαν το βάρος και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, καθώς είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που μείωσε το εκπτωτικό τιμολόγιο των εργαζομένων της ΔΕΗ από το 75% στο 30%», ανέφερε ενδεικτικά ο υπουργός.

Αναφερόμενος ειδικά στις παλαιότερες λιγνιτικές μονάδες, τις οποίες χαρακτήρισε «βάρος», τόνισε χαρακτηριστικά: «Η ΔΕΗ πληρώνει πανάκριβα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Τέλος, ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί το ενεργειακό κενό από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, ο Κωστής Χατζηδάκης απάντησε ότι «υπάρχει αφενός το φυσικό αέριο και αφετέρου το άνοιγμα της ΔΕΗ στις ΑΠΕ».


ΣΧΟΛΙΑ