• Ενέργεια

    Υποχωρούν πετρέλαιο και αέριο παρά τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή

    • Μαρία Βε
    άντληση πετρελαίου


    Υποχωρούν περισσότερο από 1% οι τιμές πετρελαίου στις αρχές της εβδομάδας, καθώς οι κίνδυνοι της Μέσης Ανατολής έρχονται σε αντίθεση με τις προοπτικές για τα επιτόκια. Η αγορά δείχνει ψύχραιμη για την ώρα, καθώς δεν βλέπει επικίνδυνη τροπή του πολέμου για τις παραγωγούς χώρες.

    Πιο συγκεκριμένα, το Brent συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησε 1,14 δολάρια ή περίπου 1,5%, στα 77,15 δολάρια το βαρέλι (περίπου στις 15:00 ώρα Ελλάδος), ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate έχασε 1,15 δολάρια ή 1,6% στα 71,53 δολάρια.

    Σημειώνεται ότι ενώ ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς αυξήθηκε περισσότερο από 4% σε ένα σημείο την Παρασκευή, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με σχετικά μέτρια άνοδο 1,1%.

    Η αντίδραση των τιμών πετρελαίου, υποδηλώνει ότι η αγορά δεν αναγνωρίζει – σε αυτό το σημείο – μεγάλες πιθανότητες να επεκταθεί η εξελισσόμενη σύγκρουση και να τεθεί σε κίνδυνο η παραγωγή και οι ροές αργού από την ευρύτερη Μέση Ανατολή, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πετρελαίου.

    Αντίθετα, η προοπτική αύξησης της προσφοράς από χώρες εκτός ΟΠΕΚ και η επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης, συμβάλλουν στη διατήρηση των τιμών σε περιορισμένο εύρος.

    «Δεν θεωρούμε ότι τα πλήγματα των ΗΠΑ και Βρετανίας σε στόχους Χούθι στην Υεμένη και τα ζητήματα στην Ερυθρά Θάλασσα, θα οδηγήσουν σε ουσιαστική άνοδο των τιμών του πετρελαίου τις επόμενες εβδομάδες», έγραψαν σε σημείωμα οι αναλυτές της Citigroup, συμπεριλαμβανομένου του Francesco Martoccia.

    «Από την άλλη, μια πιθανή κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ ή και Ιράν, η οποία η αγορά πιστεύει ότι μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή του εφοδιασμού, αποτελεί μεγαλύτερη ανησυχία βραχυπρόθεσμα», εξήγησε.

    Τι αγχώνει τους επενδυτές

    Η ανησυχία των traders είναι μια ευρύτερη σύγκρουση, που ενδέχεται να πυροδοτηθεί από τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και συμμάχων εναντίον των Χούθι, η οποία με τη σειρά της, θα επηρέαζε στις ροές αργού από τη Μέση Ανατολή.

    Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου βρίσκονται ήδη σε σύγχυση λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η ένταση οξύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στην Ερυθρά Θάλασσα με τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι, να θέτουν στο στόχαστρο τις θαλάσσιες μεταφορές σε ένδειξη αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό θύλακα.

    Οι μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν ορκιστεί να μην σταματήσουν, έως ότου το Ισραήλ τερματίσει την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας.

    Καθώς οι ΗΠΑ προχώρησαν σε μια νέα επίθεση κατά των Χούθι της Υεμένης την Κυριακή, τα βλέμματα είναι στραμμένα και στο Νταβός αυτή την εβδομάδα, με τις αγορές να βρίσκονται σε εγρήγορση όσον αφορά τα επιτόκια, εν όψει μιας σειράς ζητημάτων, που θα συζητηθούν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

    Απομακρύνονται τα πλοία – Πλήγμα στο εμπόριο

    Ωστόσο, οι αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, διαταράσσουν σε κάποιο βαθμό τις ροές αργού.

    Τουλάχιστον τρεις ιδιοκτήτριες εταιρείες πετρελαιοφόρων που διαθέτουν περισσότερα από 350 πλοία, ανέφεραν την Παρασκευή ότι θα σταματούσαν τα ταξίδια τους στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

    Τουλάχιστον τέσσερα δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διέκοψαν τον πλου τους το σαββατοκύριακο. 

    Μάλιστα, δεν αποκλείεται περισσότερα πλοία να απομακρυνθούν από την περιοχή, μετά και από προτροπή των δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων.

    Την ίδια στιγμή, καθοδικά κινείται και το φυσικό αέριο.

    Απώλειες σημειώνουν τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, υποχωρώντας κατά 6,57% στα 29,89 ευρώ η μεγαβατώρα.

    Διαβάστε επίσης: 

    Με απώλειες η εβδομάδα για το πετρέλαιο – Ανοδικά έκλεισε ο χρυσός

    Πετρέλαιο: Αντέδρασε με άλμα 4% μετά το χτύπημα στους Χούθι

    Σδούκου: Η Ελλάδα κέντρο διαμετακόμισης και εξαγωγέας καθαρής ενέργειας



    ΣΧΟΛΙΑ