• Ενέργεια

    Γερμανία: O Σολτς αναστέλλει τη διαδικασία αδειοδότησης του Nord Stream 2

    • NewsRoom
    Ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς

    Ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς


    Ενόψει της κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι αναστέλλει «μέχρι νεωτέρας» τη διαδικασία αδειοδότησης του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

    Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομίας να προχωρήσει στα απαραίτητα διοικητικά και νομικά βήματα ώστε ο αγωγός να μην μπορεί να λάβει την αναγκαία για τη λειτουργία του πιστοποίηση.

    «Και χωρίς αυτή την πιστοποίηση, ο Nord Stream 2 δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία», τόνισε ο κ. Σολτς.

    Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε τον «άμεσο τερματισμό» του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

    «Συμφωνήσαμε για την ανάγκη άμεσης επιβολής κυρώσεων για τη νέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό του. «Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον πλήρη τερματισμό του Nord Stream 2», πρόσθεσε.

    Παράλληλα ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι το Κίεβο ίσως διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Μόσχα, εξηγώντας ότι εξετάζει τη σχετική πρόταση του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας. Ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι δεν είναι πιθανό το ενδεχόμενο ευρείας σύρραξης με τη Ρωσία, όμως δήλωσε ότι σε περίπτωση που αυτό συμβεί, είναι έτοιμος να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη χώρα.

    Πούτιν: Δεν θα σταματήσουμε να εξάγουμε φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές

    Η Ρωσία θα εξακολουθήσει να παρέχει χωρίς διακοπή φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε επιστολή του προς τη διάσκεψη για την ενέργεια που πραγματοποιείται στην Ντόχα.

    Και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ επεσήμανε ότι η Μόσχα σκοπεύει να συνεχίσει να εξάγει φυσικό αέριο χωρίς προβλήματα.

    «Επιζητούμε ισορροπία στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου», υπογράμμισε.

    Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν την ώρα που ΗΠΑ και ΕΕ σκοπεύουν να επιβάλουν νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μετά την αναγνώριση των δύο αυτονομιστικών επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία.

    Η Ρωσία έχει συνηθίσει τις κυρώσεις

    Αναμενόμενη χαρακτήρισε την αντίδραση της Δύσης στην αναγνώριση των αποσχιστικών ουκρανικών δημοκρατιών από τη Μόσχα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σχολιάζοντας σκωπτικά ότι η χώρα του “έχει συνηθίσει τις κυρώσεις”.

    “Οι ευρωπαίοι, αμερικανοί και βρετανοί συνάδελφοί μας δεν θα σταματήσουν και δεν θα ηρεμήσουν μέχρι να εξαντλήσουν όλες τους τις δυνατότητες για τη λεγόμενη “τιμωρία της Ρωσίας”. Ήδη μας απειλούν με κάθε είδους κυρώσεις ή, όπως λένε τώρα με την “μητέρα των κυρώσεων””, δήλωσε ο Σ.Λαβρόφ, σύμφωνα με το Reuters.

    Συνεχίζοντας δε ο ρώσος ΥΠΕΞ πρόσθεσε “λοιπόν, το έχουμε συνηθίσει. Ξέρουμε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις ούτως ή άλλως, σε κάθε περίπτωση. Με ή χωρίς λόγο”.

    Διαβάστε επίσης

    Αγωνία για τις τιμές ενέργειας: Eκτινάσσεται έως 13% το φυσικό αέριο – Το πετρέλαιο πλησιάζει στα 100 δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ